Euro Bölgesi maliye bakanları Avrupa Komisyonu’nun iki hafta önce Avrupa Birliği kurallarına uymadığı gerekçesi ile geri çevirdiği İtalya’nın 2019 yılı bütçesini görüşüyor
Bakanların Komisyon’a Avrupa Birliği tarihinde ilk kez gerçekleşen bu konu ile ilgili desteğini sunması bekleniyor.
Avrupa Komisyonu 23 Ekim tarihinde ilk kez Birlik ülkelerinden birinin bütçesini “eşi benzeri görülmemiş” bir şekilde AB kurallarını çiğnediği gerekçesi ile kabul etmedi.
İtalyan hükümetinin seçim vaatlerini yerine getirmek için aşırı borçlanmayı göze alması Brüksel’in tepkisine neden oldu.
İtalyan hükümeti Ekim ayı başında 2019 yılında ek borçlanmanın bir önceki hükümetin verdiği oranın üç katına çıkarak Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2,4’ünü bulacağını açıkladı.
Matteo Salvini says he won’t change even a comma in his budget for the EU.
“I’m polite, I open the little letters from Brussels, read them, and respond—but we’re not changing a comma in the budget. If Brussels wants Italy at zero growth, they’ve run into the wrong minister.” pic.twitter.com/2v4L1jeJkm
— Alana Mastrangelo (@ARmastrangelo) October 25, 2018
Salvini halkı sokağa çağırdı
İtalya Başbakan Yardımcısı ve aşırı sağcı Kuzey Ligi (Lega Nord) partisi lideri Matteo Salvini halkı Brüksel’in politikalarını barışçıl bir şekilde protesto etmek amacıyla 8 Aralık tarihinde sokaklarda eylem yapmaya çağırdı. İşsizlik oranının yüzde 10’u bulduğu İtalya’daki eylemde “Yaşamamıza, çalışmamıza ve nefes almamıza izin verin!” sloganı ön planda olacak.
İtalya, yıllar boyunca ağır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’dan sonra AB’nin en borçlu ikinci ülkesi durumuna geldi.
Mali yaptırımlar uygulanabilir
İtalya’daki popülist koalisyon hükümetine bütçe konusunda yeni tekliflerde bulunulması için 13 Kasım’a kadar süre tanındı. Aksi taktirde “Aşırı Açık Prosedürü” kapsamında mali yaptırımların uygulanabileceği belirtildi.
































