İlahiyat Koleji, KTOEÖS ve Öğretmen Nakilleri - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

İlahiyat Koleji, KTOEÖS ve Öğretmen Nakilleri

Hala Sultan İlahiyat Koleji, Türkiye’deki mevcut AKP iktidarının da desteği ve dayatması ile KKTC’de birkaç yıl önce hayat buldu. Açılışında bulunan KKTC Milli Eğitim Bakanı’nın “kendimi burada yabancı hissettim” dediği bir okuldan bahsediyorum. Bu okulda birkaç dini ağırlıklı ders dışında “kolej programı” takip ediliyor. Ancak bu okulun geleceği ile ilgili ve özellikle lise döneminde nasıl bir öğretim programı ile yola devam edeceği konusunda net bir durum olmadığı konuşuluyor eğitim çevrelerinde…

Örneğin lise döneminde GCE sınıfları olacak mı? Olmayacak ise niye 6’nci sınıftan itibaren İngilizce bir müfredat takip ediliyor? Yoksa sadece YGS ve LYS sınıfları mı olacak? Sendikaların iddiasına göre lise döneminde öğretim programlarının %40’ı dini içerikli derslerden oluşacak. Eğitimin bir amacı da çocukları bir sonraki eğitim basamağına hazırlamak olduğuna göre bu okulda öğrenim gören gençler hangi üniversitelere nasıl girecek. Bu konuda yeterli ve doğru donanıma sahip olacaklar mı? Eğitim Bakanlığı bu soruların cevaplarını bulup kamuoyunu aydınlatması gerekiyor.
Son iki yıldır sınavla öğrenci alınan okulun 6’ncı sınıfından itibaren İngilizce müfredat takip ediliyor. Kolej Sınavı’na dahil edilen okula geçtiğimiz yıllarda kolej sınavında 100 üzerinden 50 civarında not alan öğrenciler de girdi. Ancak bir kısım öğrencinin daha sonra bu programı takip edemediği gerekçesi ile okuldan ayrılıp normal ortaöğretim okullarına gittiği biliniyor. Öyle anlaşılıyor ki okulda uygulanan öğretim programı ile okula alınan bir kısım öğrenci arasında bir doku uyuşmazlığı var.
********
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ay yapılan 5. Milli Eğitim Şurası’nda özellikle öğretmen sendikalarının desteği ile Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kapatılması kararı alındı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu tavsiye niteliğindeki kararı dikkate alıp okulu kapatacağına ihtimal vermiyorum. Çünkü bu konuda biraz siyasi irade noksanlığı var biraz da bunun gerekliliğine inanmak lazım. Ancak bu “kapatılma” kararının alınmasına önayak olan Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) çok sayıda üyesi Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde görev yapıyor. Birkaç ay sonra yapılacak öğretmen nakillerinde KTOEÖS üyesi öğretmenler Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde görev yapmak için bu okula tercih yapıyor veya yaptı. Ama sendika “okul kapatılsın” diyor. Sendika üyeleri adına konuşmuyor mu? Eğer sendika okulun kapatılması konusunda samimi ise ve üyeleri adına konuşuyorsa o zaman üyelerinin bu okula nakil yapmasını engellemesi gerekmiyor mu?
Bu konuyu dile getirmemdeki neden, geçtiğimiz günlerde ortaöğretimde görevli bir grup öğretmen ile yaptığım sohbete de bu konunun gündem maddesi olmasıydı. Bu konuda bazı öğretmenler sendikayı “tutarsızlıkla” suçladılar. Ben de bunun ağır bir suçlama olduğunu, sendikanın bu konuda ilk günlerde tepki koyduğunu ve Haspolat Meslek Lisesi’nde açılan “İlahiyat Bölümü” için üç ayı aşkın grev yaptığını ve ne yazık ki gerekli toplumsal desteği de göremediğini vurguladım.
Ancak gerek sendikanın gerekse üyelerinin Hala Sultan İlahiyat Koleji ile ilgili net bir tavır ve görüş ortaya koyması gerekiyor. Belli ki hem “kapatılsın” diyen bir sendika hem de “kapatılsın” denilen okulda görev yapmak için çırpınan bir öğretmen kitlesi pek hoş görünmüyor. Tahir Gökçebel ve ekibinin bu konuya duyarlılık gösteren öğretmenleri de rahatlatacak, güvenini kazanacak bir açıklaması vardır elbette…
Ancak Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu okulu yeniden ele alması, bundan sonraki gidişatını, yol haritasını çizmesi gerekiyor. Hangi amaç için bu okulun var olduğu, gelecekte izlenecek öğretim programının netleştirilmesi gerekiyor. Aksi taktirde zaman geçtik sonra sorun daha da kronikleşecek ve çözülmez hale gelecek.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar