IGCSE, GCE AS ve A Level sonuçları ne anlama geliyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

IGCSE, GCE AS ve A Level sonuçları ne anlama geliyor

Ülkemizin en önemli ve köklü eğitim kurumlarından biri olan Türk Maarif Koleji ve bazı özel kolejler geçtiğimiz hafta içerisinde IGCSE, GCE AS ve A Level sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Yazılı basın ve internet medyası sonuçları çarşaf çarşaf yayımladı. Tabii ki bu sonuçları sadece “sınav notu” olarak değerlendirirsek konuya doğru yaklaşmış olmayız. Konuyu derinlemesine ve kapsamlı baktığımızda, aslında bu sonuçların altında bir vizyon, bir eğitim politikası, felsefe ve tabii ki emek vardır.

Bunu biraz daha açmaya çalışalım. Bu sınavlara giren çocukların büyük bir çoğunluğu 10 ve 11’inci sınıf öğrencileridir. Çok az bir kısmı da 9’uncu sınıftır ve bunların (9’uncu sınıflar) da büyük bir kısmı sadece Türkçe sınavına girmiştir. Gelelim 10 ve 11’inci sınıflara. Esas önemli nokta burasıdır. Hemen sormak isterim ki, bu gençler (10 ve 11’inci sınıflar) ortaokulu nerde okumuştur? Hemen söyleyeyim. 2009’da hükümete gelen UBP’nin hiçbir bilimsel veriye dayanmadan apar topar kapattığı “Akademik Sınıflar”da okuyup, 8’inci sınıf sonunda çoktan seçmeli soru anlayışından uzak yapılan “yönlendirme sınavı” ile Türk Maarif Koleji’ne giren çocuklardır. 
Her ne kadar da hükümet edenler bilimsel çalışmalara önem vermese de, süreç içerisinde yapılan(S. Sarpten, B. Uzunahmet 2012) ve 1. Uluslararası Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Kongresi’nde sunulan bir bilimsel çalışma da göstermiştir ki kolejlere 6’nci sınıftan giren ile 9’uncu sınıftan girenler arasında GCE sınav sonuçları bakımında “anlamlı” bir fark yoktur. Sadece anlamlı fark 6’ncı sınıftan kolejlere girenler lehine İngilizce dersinde çıkmıştır.  Matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinde anlamlı fark olmadığı gibi, oluşan anlamlı olmayan fark da Akademik Sınıflar’dan 9’unucu sınıfta koleje girenlerden yanadır. Bilimsel veriler gösteriyor ki Akademik Sınıflar’ın en zayıf yönü İngilizce konusudur. Aslında İngilizce öğretimi konusu başlı başına Kıbrıs Türk eğitiminin yeniden ele alması gereken en önemli sorunlarından biridir. Uzun yıllardır bu konuda ciddi sorunlar yaşadığımız bir gerçektir. Kaldı ki, kolejlerde bile İngilizce öğretimi konusunda eskiye oranlar sıkıntılar olduğunu söyleyen çok sayıda öğretmen ve okul yöneticisi vardır. Dolayısı ile tüm orta öğretim kurumlarında İngilizce öğretim yöntemleri yeniden ele alınmalı ve yeni bir strateji belirlenmelidir.
***
Yukarıdaki bilimsel verilerin ışığında söylenebilecek en önemli nokta; İlkokul 5’inci sınıfta yapılan çoktan seçmeli kolej sınavı ve birkaç yıl öncesinde başlayan hazırlıklar 10 ve 11’inci sınıflara gelindiğinde anlamını yitiriyor. Dolayısı ile 5’inci sınıfta yapılan bu tür sınavların eğitim sisteminde çıkarılmasında yarar vardır. En acısı da kolej sınavına hazırlık için ailelerin harcadığı paralar toplamda tam bir servettir. Kolej sınavına hazırlık için 2013-14 öğretim yılında dershanelerin istediği yıllık ücret 5 bin TL’dir. Yılda ortalama bin 500 kişinin sınava girdiğini düşünürsek ailelerin toplam harcadığı para 7.5 milyon lira civarıdır. Devlet yarattığı sistem ile vatandaşlarının cebinden binlerce lira çalmaktadır. Üstelik de bu ortada duran sistem de alternatifsiz değilken…
Burada yeni kurulacak hükümete de çağrıda bulunmakta yarar vardır. Bu konu mutlaka ele alınması gereken bir konudur. Dünyadaki ve Türkiye’deki gelişmeler de dikkate alınarak, eğitim bilimi ışığında çağdaş, çocukları ve aileleri eziyet ve külfetten kurtaracak doğru dürüst bir kolej programı eğitimine ihtiyaç vardır. Daha eşitlikçi bir anlayış ve daha çok öğrencinin yararlanabileceği bir program yaratılması, planlı bir eğitim programı ile mümkündür.
En kolayı hiçbir bilimsel çalışma yapılmadan, sadece siyasi kararlarla, akademik sınıfları kaldır, kolejlere çağ nüfusunun sadece %10’unu al, 10 yaşındaki çocukları stres altında sınava sok, sınav sistemini 4 yılda 4 kez değiş ve buna da bilimsel eğitim de…
Bizim ülkemizde işte bilimsel eğitim bu. Ancak GCE sonuçları bilimsel eğitimin bu olmadığını gösteriyor. GCE sonuçları ortaöğretim sistemimizi yeniden gözden geçirmemiz, ihtiyaçlar doğrultusunda doğruya en yakını bulmamız gerektiğini söylüyor.
Ben GCE sonuçlarını böyle okuyorum.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar