Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Ekonomi

Hayvancılar iflasın eşiğinde

36 MİLYON TL ALACAK: Hayvan üreticilerinin Süt Kurumu’ndan alacağı 30 milyon TL’ye ulaştı. Süt parası 15 günlük listeler halinde ödenen üreticinin, 15 Kasım itibarıyla alacağı 5 listeye ulaşacak. Devletin ise sektöre navlun desteği çerçevesinde 6 milyon TL vereceği var

ÇEKLER DÖNÜYOR: Süt Kurumu’na verdiği sütün parasını alamayan hayvan üreticilerine, TÜK’ten aldıkları yemin vadesi geçti diye yüzde 3 faiz uygulanıyor. Hayvanlarını hayatta tutabilmek için sürekli borçlanmak durumunda kalan birçok hayvancının piyasaya kestiği çekler geri dönmeye başladı

EYLEM KAPIDA: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu alacaklarının ödenmesini sağlamak ve kalıcı politikalar talebiyle eylem kararı aldı. Birlik yönetim kurulu önümüzdeki günlerde toplanarak eylemin günü ve şekli konusunda karar üretecek

NAİMOĞLULARI: BİZ UYARDIK: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, hükümet yetkililerini tarıma ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu konusunda aylar öncesinden uyardıklarını anlattı. Naimoğluları, “Biz önceden uyarmıştık. Bütçede para kalmadı mazereti kabul edilemez” dedi

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada süt ödemelerinde sıkıntı olduğunu ve devletin süt ihracatı konusundaki navlun desteğinin bütçede para kalmadığı için ödenemeyeceğini açıklaması sektör tarafından infialle karşılandı. Açıklama üzerine eylem kararı alan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, ileriki günlerde eylem günü ve saatini belirleyecek.
Üreticilerin Süt Kurumu’ndan çiğ süt bedeli olarak 30 milyon TL, Maliye Bakanlığı’ndan ise navlun desteği olarak 6 milyon TL alacağı var.

Üretici çek yasağında…
Devlet kurumlarından 36 milyon TL alacaklı olan hayvan üreticileri parasını alamadığı için yazdığı çeklerin karşılığını yatıramıyor. Çekleri karşılıksız çıkan üretici ya çek yasağına giriyor. Özellikle üreticinin diğer bir devlet kurumu olan Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK)’na yazdığı çekler bozdurulmak için günü güne bankaya götürülüyor. Bir yandan karşılıksız çıkan çeki için çek yasağına girmekle yüz yüze kalan üretici diğer yandan günü gününe ödeme yapmadığı için TÜK’e yüzde3 faiz ödüyor.

Naimoğluları: 6 ay önce uyardık
Havan Üreticileri ve Yetiştiricileri Biriliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, hükümeti 2014 bütçesi hazırlanırken tarıma ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu konusunda uyardıklarını ancak buna rağmen değişen bir şey olmadığını anlattı. Bu nedenle “Para bitti” sözlerini asla kabul etmeyeceklerini kaydeden Naimoğluları, hayvancının verdiği sütün karşılığını istediğini kaydetti.

“Eylem gününü belirleyeceğiz”
Naimoğluları, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu’nun eylem kararı aldığını ancak eylemin gün ve saatini önümüzdeki günlerde kararlaştıracağını açıkladı. Bu kez üreticinin tüm alacakları ödense dahi eylem kararından geri adım atmayacaklarını ifade eden Naimoğluları, “Biz üreticinin ekmeğine göz koyanlara eylemle gereken cevabı vereceğiz” dedi.

“Ahlak dışı bir davranış”
Üreticinin 36 milyon TL devlet kurumlarından alacağı varken bu parayı alamaması nedeniyle yüne bir devlet kurumu olan TÜK’e ödeyemediği paraya yüzde 3 faiz uygulanmasını ahlak dışı bir davranış olarak yorumlayan Naimoğluları, “Üreticiye destek değil köstek oluyorlar” diyerek isyan etti. Naimoğluları üreticiye günü gününe ödeme yapılmaması nedeniyle çek yasağında olan üretici sayısının her geçen gün arttığını anlattı.

Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi? Üreticiler ne dedi?
 

Süleyman Parıldak:
Hayvancılıkta büyük sıkıntılar var. Balya da büyük sıkıntı yaşıyoruz. Balyalar geldiğinde bile artık torpil kullanarak almak zorundayız. Herkese balya verilmiyor. Neredeyse Cumhurbaşkanı’nı aracı koymak zorunda kalacağız. Ayrıca balyayı aldıktan sonra ulaşım maliyeti de yüksek. Süt ödemelerinden fazla süt fiyatının düşük olması en büyük sorunlarımızdan biri. Sütte hak ettiği parayı ödeseler teşvike bile gerek kalmaz. Piyasa en kötü yılını yaşıyor.

Bülent Konyalı:
45 senedir hayvancılık ve çiftçilik yapıyorum. Bu sene en büyük izdihamı yaşıyoruz. Bir torba yemem 3 TL ödüyoruz. Benim sigortam yok. Bankalardan kredi alamıyorum. Kredi almak için ipotek ve iki memur kefil isteniyor. Ben de yem alabilmek için her defasında kuzuları satmak zorunda kalıyorum. Balya dağıtımında büyük sıkıntı var. Gelen balyaların sayısı az olduğu için küçük üretici alamıyor. Ayrıca kasaplar elimizdeki kuzuyu çok daha ucuza almaya çalışıyor. Bu konuda rakam belirtilmesine rağmen denetleme yok. Bizden okka olarak alınıyor kilo olarak satılıyor. Tarım Bakanı bu yıl ikinci dönemini yapıyor. Birinci dönemde kuraklık oldu. Ama o zaman bize daha çok destek olundu.

Necmi Vergün:
Hayvancıların işi zor. Kuraklık var ancak hükümet para bitti diyor. Balya sıkıntısı var, destekler günü gününe ödenmedi. Devlet torbanın ağzını açmazsa hayvancı ayakta duramaz. Devletin değil faizsiz arpa bedava arpa vermesi gerekir. Hayvancı ancak bu şekilde ayakta durabilir. Şimdi 3 ay faizsiz kredi veriliyor. 3 ay ödeyemezsen bu faiz yüzde 12’lere çıkıyor.

Yusuf Özalkın:
Hayvancının durumu çok kötü. En büyük sıkıntılarımızdan biri senenin kurak geçmesi  ve süt paralarımızı hala alamamamız. Biz bu parayı alamazken hayvanlarımıza yem almak için TÜK’e çek kesiyoruz. Bu kestiğimiz çeklerde Süt Kurumu’ndan alacağımız paraya güveniyoruz. Alamadıkça da çek yasağına giriyoruz. Hayvancıların dörtte biri çek yasağındadır ve geri kalan dörtte üçü de bu para ödenmezse çek yasağına girecektir. Benim babam Mehmet Özalkın 100 küçükbaş hayvanla 4 kız evlat bir de beni büyüttü. Kızların çeyizini hazırladı, bana ev yaptı. Şimdi 500 hayvanla bunları yapamıyoruz.

Cemil Cemiler:
Kasaplar bizimle alay ediyor. Biz onlara hayvan sattığımızda bize ileri tarihli çek yazıyorlar ancak onlar sattığında peşin paraya satıyor. Kaçak etin hala önüne geçilmedi. Hala piyasada geçen yılın etleri var. Kaçak etin önüne geçmek için kesimhaneler de sıkı denetim yapılması gerekir.