Halk isyanda - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Kıbrıs

Halk isyanda

Halk isyanda

ARTIK SON NOKTADAYIZ: Hükümetin elektrik fiyatlarına yaptığı yüzde 13.63 ile 29.23 arasında zam, kamuoyunda şok etkisi yarattı. Tüm kesimlerde feryat var. Tepkilerin boyutu yüksek. İsyan dalgası hızla büyürken, kitlesel eylem örgütleme çabaları var. Bireysel eylemler de başladı, sivil itaatsizlik çağrısı var

VATANDAŞ İSYANDA: Vatandaşlar zaten yüksek olan elektrik faturalarının, yapılan zam ile birlikte kendilerini tamamen bitirme noktasına getirdiğini belirtti. İsyan noktasına gelen vatandaş, ilk olarak yıllardır elektrik parası vermeyen oteller ve belediyelerden borçlarını kapatmasını istedi


SİVİL İTAATSİZLİK ÇAĞRISI: Bazı sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve sendikalar yapılan elektrik zammı nedeniyle sivil itaatsizlik çağrısı yaptı. Halka, Kıb-Tek’e milyonlarca TL borcu olanlardan tahsilat yapılana kadar elektrik faturalarını ödemeyerek sivil itaatsizlik yapma; tüm sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerine de sokağa inme çağrısı yapıldı

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu kamu ve özel sektörden tahsil edemediği borç karşısında çıkar yol ararken, hükümet kurumun ayakta kalabilmesi için çareyi yüzde 13.63 ile 29.23 arasında dilimlere göre değişen zam uygulamasında buldu. 18 Kasım itibarı ile uygulanacak olan zammın açıklanmasının ardından hükümete karşı vatandaş ve esnafın tepkisi büyüyor.
Ülkenin çeşitli yerlerinde Havadis’in yaptığı röportajlarda sanayiciler ve vatandaş %30’lara dayanan bu zam ile daha fazla üretime devam edemeyeceklerini belirterek isyan etti. Birçok iş yeri uygulanacak olan elektrik zammı karşısında çareyi iş yerlerini kapatmakta bulduğunu söylerken, uzun yıllar bu ülkenin üretimine katkı koyan bir çok esnaf ve sanayici çareyi ülkeyi terk etmekte gördüklerini ifade etti.

Sanayi esnafı ne dedi?

Osman Yorucu: “Kıb-Tek’te zamanında aşırı istihdam yapıldı, temizlikçilerin bile 3 Bin ile 4 Bin TL maaşı var, her odada 20 kişi oturuyor nasıl kalkınsınlar?. Yetmezmiş gibi her yeni gelen müdür, odasını yenileyerek masraf üstüne masraf yapıyorlar halk ta zammı çeksin. Yönetim Kurulu karar almadan müdür yetkisi ile döşenen odalar, bunlar neden bize ödetiliyor? Kahrımızdan çatladık, fıtık olduk dükkanlarımıza kilit vurmaktan başka çaremiz kalmadı. Gazetede okudum vekil maaşları düşüyormuş, burada da yapsınlar devlet kalkınsın. Herkes borç içinde insanların onurlarıyla oynamasınlar artık yeter yazıktır günahtır. Binlerce müşavir evlerinde oturdukları yerde her ay parayı götürüyorlar, ben aylık primlerimi sigortalara yatıramıyorum gelecek olan zammı nasıl karşılamamızı isterler?”.

Bünyamin Pakalın: “Bu memlekette her şeye çözüm yapmak çözümse başta kimse durmasın çekilsinler o koltukların üstünden. 6 kişilik bir ailem var hayat şartları zaten bizi zorluyor bir de elektrik zammı biri artık bu haksızlığa bir son versin”.

Şaban İpek: “Zaten normal şartlarda elektriği ödeyemeyecek duruma geldik, şimdi nasıl olacak? İş yerimin elektriği borcundan dolayı zaten kesilecek az kaldı, hükümet niye bu halktan çıkarmaya çalışıyor anlamış değilim. Türkiye’ de bir ağaç kesilecek diye memleket sallandı, halk neyi bekliyor neden kimse ayaklanmıyor?”.

Murat Kastanbollu: “Bu uygulanacak olan zam ne yazık ki normal değil. Kurum önce devletten ve özellikle torpilli iş yerlerinden alacaklarını toplamayı başarabilse bu zam olmazdı. Bence Kıb-Tek derhal özerkleşsin”.

Naci Doğandemir: “Bu ekonomik krizde vatandaşa yapılacak olan bu zam çok yanlış oldu. Senelerdir hükümeti kim kurduysa esnafı kollayan bir hükümet görmedik, yardım destek yok. Her gün daha da kötüye giden bir Kıbrıs var sanki halktan intikam alıyorlar. Çözüm üretecek muhatap olacak hiç kimseyi bulamıyoruz, tepki versen ertesi gün maliyeciler iş yerinin kapısında bitiyor. 30 senelik esnafım 28 yıldır KKTC’de ailem çocuklarımla birlikte geçinip gidiyoruz, 2000 yılına kadar ne yaptıysak yanımıza kaldı bir daha da toparlanmadık. Namusumla çalışıyorum kumar oynamıyorum ama ayı zor kapatıyoruz bir de zam üstüne zam. Bir müddet daha KKTC böyle giderse bu memleketin hali gerçekten kötüye gider”.

Mervan İpek: “Açık açık söylesinler bize çalışalım baştakilerde aileleri ile beraber yiyip içsinler. Bıktık artık tükendik, tükettiler ne vergimizi ödeyecek ne de sigortamızı yatıracak durumdayız. Müşterimizden para alamıyoruz 20 TL mazot koyuyorum daha fazlası yok, yolda kalınca itip benzinciye gidiyorum. Biraz halkı bizi de düşünsün bu insanlar, çocuğum üniversiteyi kazandı ama para olmadığı için gidemiyor. Çalışıyor oradan da açık öğretime gidiyor, 22 senedir bu piyasanın adamıyım ama bırakmadılar. Ailemi alıp Türkiye’ye geri gideceğim”.

 

Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi? Vatandaş ne dedi?

Mustafa Öztürk: “Elektriği zaten en pahalıdan kullanıyoruz birde üstüne zam yaptılar. Neye zam geldi de elektriğe zam yaptılar. Faturalarımız biz ödüyoruz ama ödeyemeyen çok insan var. Elektrik borçlarını büyük şirketlerden alamıyorlar bizden çıkarıyorlar. Elektriğe yapılan zam işlere ve işverene çalışana kötü yönde yansıyacaktır. İşsizlik var zamdan etkileniyoruz % 1 bile zam yapılsa bizi etkiler.  KKTC’yi daha zor günler bekliyor. Halkın Allah yardımcısı olsun.”

Haluk Zengel: “Elektriğe yapılan % 29 oranındaki zam çok yüksektir. Elektrik faturalarını zaten ödeyemiyoruz. Hep bir ay geriden gidiyoruz. Zammın yapılması işlerimizi kötü yönde etkileyecektir. Pahalı olan elektriği daha da pahalıdan kullanacağız. Devlet zam yapacağına çözüm üretsin. Devletin esnafa sahip çıkmasını istiyoruz. % 29 zam olamaz sistem bitti demektir.”

Necati Ayrılmazkardeşler: “Elektriğe yapılan zam her şeye yansıyacaktır. Her şeyin fiyatı yükselecektir. Dükkanımızı kapatıp gitmemiz gerekecek. Dükkanda her gün klima çalışır 700 TL gelirken şimdi 1000 TL ödeyeceğiz. Yarın kışta bu para daha da artacaktır. Ne kazanıp ne ödeyeceğiz. Nerdeyse siftah etmeden kapatır duruma geldik. Birde üstüne zam yaparlar.   Bu memleket hiç düzelmez. Her zaman gelen gideni aratır. Halkımız hiçbir şeye tepki göstermez. Memleket her geçen gün daha kötüye gider.”

Cevat Çimen: “Faturalarımızı ödeyemez durama geldik. Devletin borçlarını fakir halktan çıkartıyorlar. Aylarca aydınlatma paralarını hem belediyeye hem de elektrik dairesine ödedik. Her şeyi vatandaştan çıkarılar. Elektrik kesik fatura ödüyoruz.”

Meryem Çanak: “Elektriğe yapılan zam bizi çok kötü etkileyecektir. Neden böyle bu kadar zam yapıyorlar. Maaşlarımız mı yükseldi. Neye dayanarak bu kadar zam yaptılar.  Biz mecbur değiliz devletin borcunu ödemeye ama işte mecbur bırakıyorlar. Olan halka oluyor. Yüksek olan elektrik faturaları daha da yükseldi.”

Hikmet Kurtarıcıoğlu: “Yüksek olan faturaları hem iş hem de evin elektriğini zaten zor ödüyoruz. Dükkanımız kapatalım mı? Bu kadar yüksek zam yapılması zaten az olan işlerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. UBP hükümeti döneminde sendikalar her gün her şeye itiraz edip eylem yaparlardı. Şimdilerde sesleri neden çıkmıyor. Sendikalar elektriğe yapılan zamma tepki göstermiyor.”

 

Röportajlar: Devrim Demir-Yağmur Düşer

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar