Gazimağusa Belediyesi, kent genelinde sivrisinekle mücadele için çalışmaları yoğunlaştırma kararı aldı. Sivrisinekle mücadelede son derece önemli olan göletler ve su birikintilerinin ilaçlanması için çalışmalarını yoğunlaştıran Sağlık Birimi ekipleri, larvalara karşı hem etkin bir yöntem olan hem de doğayla uyumlu biyolojik larvasit uygulaması ile sivrisineklerin üremesinin önlenmesi hedefleniyor.
Haşere ve zararlılarla mücadele kapsamında kış aylarında da sürdürdükleri çalışmalarını, havaların ısınmasıyla birlikte sineklerin üremesi için uygun ortam oluşturan su birikintileri ve dere yataklarına yönlendiren ekipler, çevreye uyumlu biyolojik ilaçlar kullanarak ilaçlama yaparken, aynı zamanda tüm bölgelerde peryodik olarak ilaçlama da yapacak. Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’nün önerdiği protokol çerçevesinde yapılan ilaçlamalarda, “preparat adı: vectomax-vectolex-vectobac, Bti : Bacillus thuringiensis israelensis, Bs: Bacillus sphaericus isimli biyolojik ilaçlar kullanılıyor.
Canlı organizmalardan yararlanılarak yapılan ve doğal dengenin korunmasında en uygun mücadele yöntemi olan biyolojik larvasit uygulaması ile sivrisineklerin üremesi önleniyor. Ekosisteme, insanlara, böceklere, balıklara ve memelilere zararlı olmadığı bilimsel olarak ispatlanmış bir uygulama olan biyolojik larvasit ilaçlaması, sadece hedef canlı üzerinde toksik etki yapar ve larvalar buna karşı direnç gösteremez.
Gazimağusa Belediyesi Sağlık Birimi Yetkilileri, özellikle çevrede bulunan küçüklü büyüklü su birikintilerinin sinekle mücadeleyi önemli ölçüde etkilediğini belirterek, vatandaşlardan çevredeki su birikintilerine ya müdahale etmelerini ya da 4444 462 numaralı telefondan halkla ilişkiler birimine bildirimde bulunmalarını istedi.
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, özellikle göletler ve su birikintilerinde yoğunlaştırılan çalışmalarda sivrisineklerin üreme evresinde yok edilmesini amaçladıklarını kaydetti. Etkin bir çalışma programı uyguladıklarını belirten Kayalp, insan ve hayvan sağlığına tehdit oluşturmayan ve çevreyle uyumlu biyolojik ilaçlarla göletlerin her noktasının ilaçlanmakta olduğunu, sivrisinekleri larva evresinde kontrol altına alarak, sorunu kaynağından çözdüklerini kaydetti.
Uğraşlarının Gazimağusalılar’a sineksiz bir yaz mevsimi yaşatmak olduğunu ifade eden Kayalp, hem doğal dengenin korumasını hem de insan sağlığını birlikte gözeterek bu hedefe ulaşmanın önemine vurgu yaptı.