Fakirlere kolej yok! Hade başka kapıya... - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Fakirlere kolej yok! Hade başka kapıya…

Devletin  halkı düşünmediği nokta; kolej olgusu. Yaklaşık 2000 öğrenci kolej giriş sınavının birinci aşamasına cumartesi günü (23 ocak) girdi. İkinci aşama 7 mayıs, üçüncü aşama 11 haziran. Birinci aşama ile ikinci aşamanın ağırlıkları %25, üçüncü aşama %50.
Yaklaşık 2000 öğrenci kolejin birinci aşamasına girdi; sadece 450 öğrenci kolejlere girme hakkı elde edecek. Gerisi ise ‘ELENMİŞ’ olacak. İlkokul eğitimi kolej’e esir olmuş durumda. Bu nedenle KKTC’de ilkokul eğitimi, seçme-eleme öğretimi yapıyor anlayacağınız.
Azınlık bir grup öğrenci seçilip, nitelikli eğitim verildiği düşünülen ‘kolejlere’ girme hakkına sahip olacak; her yıl olduğu gibi. Geriye kalan 1550 öğrenci ise ‘ELENMİŞ’ olacak. Elenen öğrenciler ve aileleri bu ülkenin vatandaşı değil mi? Bu ülkeye vergi vermiyorlar mı? O çocukların da nitelikli eğitim almaya hakkı yok mu?
Elenmiş olacak olan çocukların aileleri, mahkemeye başvursa davayı kazanırlar. Bir cesur veli bunu yapmalı artık. Çünkü devleti yöneten hükümetler, bugüne kadar garip vatandaşı düşünmemiş. Onlara koleji uygun görmemiş. Koleji isteyen velilerin birinci argümanı ‘nitelikli!’ eğitim almak. Gelecekte iyi üniversitelerde çocuklarının eğitim almaları ve ülkeye döndüklerinde de statüsü yüksek mevkilerdeki meslekleri kapmak.
Kolejleri ilkokulda verilen eğitimle kazanmak hayal. O nedenle dershane asalağı türedi. Dershane asalağına ek özel dersler de türedi. Yalnızca dershaneye gitmek, koleji kazanmak için yeterli değil. Ayırca özel derse de para ödemek lazım. Eğer paranız varsa çocuğunuz ‘ayrıcalıklı’ ve ‘nitelikli’ eğitim alacak.
Fakirlerin koleje girme hayali bile olamaz. Hem dershaneye hem özel derse  para yetiştirmek çok zor. O nedenle eğitimde fırsat eşitliği diye bir ilke buralara uğramadı; bu böyle biline. KKTC Milli Eğitim Sistemi’nin 18 adet ilkesinden 5.si ‘Fırsat ve Olanak Eşitliği’dir. O da kağıt üzerinde kalmış. Fakirler zenginlerle yarışıp, sosyal statülerini yükseltecek eğitim olanağından yoksundur. Aksine söylemek imkansız; istisnalar hariç.
Peki suçlu kim? Suçlu devlet değil onu yöneten hükümettir. Ayrıcalıklı sınıf yaratmak sanki amaçmış gibi. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerin çocuklarının da sosyal statülerini yükseltmeleri için olanak yaratmak görevleri değilmiş gibi.
Eğer hükümetin görevi bu değilse, o zaman KKTC Milli Eğitim Sistemi’nde 5 maddeyi yani ‘ Fırsat ve Olanak  Eşitliği’ maddesini çıkarsınlar. Olaklardan yoksun olan aileler de boşuna hayal kurmasınlar. Bilsinler ki kolej zengin çocuklarınındır; kendi çocukları için değildir.
Sonuçta 1550 aile yani ülkede her zaman çoğunluğu oluşturan düşük ve orta sosyo ekonomik düzey aileler, artık kolej olgusunu çözmeliler. Nufüsun çoğunluğunu oluşturan ve toplamda devlete daha çok vergi ödeyen bu kesim, vergisinin hesabını sormalı.
Bizim ödediğimiz vergilerle neden ayrıcalıklı bir sınıf yaratılıyor?’un hesabını sorsun. Önce içi hukuku tüketmeliler. Adalet varsa hesabı mahkeme önünde sorsunlar. Ya kendi çocuklarının da aynı nitelikli eğitim almaları için düzenlemeye gidilsin ya da herkes aynı nitelikteki devlet okuluna gitsinler; ‘Fırsat ve Olanak Eşitliği’ ilkesi de hayat bulmuş olsun.
Ayrıca sanılmasın ki zenginler bu kesimlerden daha çok vergi ödüyor. Buralarda vergi toplama başarısı %60’larda; vergi kaçırma oranıysa %40. Vergi ödemeyen kesimler daha çok lüks yaşantıları ile hergün medyada boy gösterenlerdir. Üniversite ve turizm -ki ülkenin ekonomik lokomotifi olarak kabul edilen iki sektör olarak kabul edilir- sektörü 2015 yılını zarar göstererek kapattı; sırf vergi ödemesinler diye. Hükümetinse bu konuda hiç bir çabası yok.
Düşük ve orta gelirli aileler bu bilinçle, kendilerine sunulmayan Fırsat ve Olanak Eşitliği ilkesinin peşine düşmeli; haklarını aramalılar. Çünkü buralarda onları düşünen bir sistem yok; ne yasalar, ne adalet, ne de siyaset onları da dikkate alacak nitelikte düzenlenmemiş.
*http://resimler.havadiskibris.com/Haberler/kibris/kgs-sonuclari/76398

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar