Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 24, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuİktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

İngiltere Merkez Bankası süper Perşembeyi hayal kırıklığına çevirdi

 


Banka büyüme beklentilerini yukarı çekip enflasyonun %2’nin üzerine gideceğini belirtse de, faiz artırımı için hiç acelesi olmadığı izlenimi yarattı

 

Toplantı öncesinde 1,27 seviyesinin üzerini deneyen Sterlin, günü 1,25’li seviyelerin dibinde tamamladı. Kısa vadede pound açısından 1,26’lı rakamlar artık yeni bir direnç

USD/TL cephesinde dün 3,7720 seviyesinin kırılması ile 3,75 ve devamında 3,72 tahminimiz nokta olarak gerçekleşti

 

Bugün içerde TÜİK resmi enflasyon verisi; dışarda ise ABD tarım dışı istihdam raporu takip edilecek

 

Kur geçişkenliğinin yardımı ile enflasyonun yılın ilk ayında % 2’nin üzerinde çıkmasına yüksek ihtimal veriliyor

 

ABD cephesinde NAIRU seviyesine varan işsizlik nedeniyle gözler manşet istihdam rakamından ziyade saatlik ücret artışına (% 0,3) bakacaktır

 

İki verinin de beklentileri aşması, Türk mali piyasalarında son günlerde kaydedilen olumlu havayı sekteye uğratabilir

 

Öte yandan, verilerin zayıf gelmesi ve olumlu havanın desteklenmesi durumunda, USD/TL cephesinde 3,72 seviyesi kırılabilir ki böyle bir durumda aşağıda 3,65 seviyelerine varan büyük bir boşluk bulunuyor

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

TCMB’nin devam eden sıkı likidite politikası ve % 10,34 seviyelerine yükselen ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti nedeniyle Türk mali piyasaları dün yine iyimser tarafta işlem gördü. USD/TL kuru, dün bültenimizde belirttiğimiz üzere, 3,7720 seviyesinin aşağı yönlü kırması ile ilk etapta 3,75 devamında ise 3,75’nin de kırılması ile 3,7190 seviyesine kadar gerileyerek bizim 3,72 hedef tahminimizi nokta olarak test etti. Özellikle, 3,75 seviyesinin kırılması ardından USD/TL kurunda stop loss niteliğindeki (zarar kes) emirlerin tetiklenmesi ile kurun saniyeler içinde 3,72 seviyesine indiğine şahit olduk. 3,72 seviyesinden itibaren kurumsal döviz alıcılarının gün boyu gösterdikleri talep ile USD/TL kuru 3,7250 – 3,7450 arasında gün boyu gitti geldi. TCMB’nin sıkı likidite politikası ve alınan tedbirlerin 200 baz puan faiz artış etkisi yaratması ardından TL’nin dalga boyunun (oynaklık göstergesi) dün itibarı ile % 14,5 seviyesine gerilediğini de not etmek gerekiyor (geçen haftalarda % 25 seviyesine yükselmişti). TCMB’nin dizginleri ele alması ardından yabancı yatırımcıların yeniden girmeye başladığı Türk mali piyasalarında Borsa Istanbul dün de yükseliş eğilimli seyrini devam ettirerek 87,349 puan seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. Borsa’nın zirvesinin 93bin seviyelerinde olduğunun hatırlatalım. Faiz cephesinde ise 11/07/2018 vadeli gösterge kıymetin bileşik faizi sınırlı bir geri çekilme ile % 11,09 seviyesine gerilerken, Türkiye’nin risk primini gösteren 5yıl vadeli CDS primi 254 puan seviyesine geriledi (11 Ocak haftasında 300 puana yaklaşmıştı).

 

Her ne kadar ilk paragraf oldukça iyimser bir ton içerse de, bugüne döndüğümüzde, gerek içerde gerekse dışarda açıklanacak önemli verilerin gidişatın yönünü değiştirebilir. İlk olarak, TSİ10:00’da, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak resmi Ocak ayı enflasyon rakamlarına bakacağız. Özellikle, tahmin edilmesi zor gıda kalemini İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) İstanbul için açıkladığı veriden modellediğimiz ve üzerine TÜİK’in yeni ama dövize daha hassas enflasyon sepetindeki güncellemeleri de eklediğimizde, enflasyonun Ocak ayında genel piyasa beklentisi olan % 1,8’in oldukça üzerine yükselebileceğini düşünüyoruz. Yapılan ampirik çalışmalarda, kurun her % 10 değer kaybetmesinin enflasyona bir noktada 1 puan civarında negatif etki yarattığı biliniyor. Bu bağlamda, TL’de % 30’lara varan değer kaybı nedeniyle, Ocak ayında süpriz ve keyifleri kaçırabilecek bir enflasyon rakamı görebiliriz. Yüksek bir enflasyon, kur cephesinde dün yaşan düşüş ve akabinde 3,72 – 3,74 aralığındaki sıkışmayı yukarı yönlü değiştirebilir. Günün ikinci önemli verisi ise, ABD cephesinde açıklanıyor. Her ayın ilk Cuması olduğu üzere, ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanacak resmi istihdam raporu piyasaların bir numaralı gündem maddesini oluşturuyor. Özellikle, isşizlik oranın % 4,7 seviyesine gerilemesi ve doğal işsizlik yada enflasyon yaratmayan denge işsizlik seviyesine varılması nedeniyle (NAIRU) gözler manşet veriden ziyade (aylık istihdam artışı beklentisi +175bin) saatlik kazançlar yani verinin alt kalemleri olan enflasyon göstergelerinde olacaktır. Bu bağlamda, saatlik ücret artışının % 0,3 seviyesinin ötesinde açıklanması, ABD cephesinde sağlam istihdama ilave olarak enflasyonist baskının da tırmandığına işaret ederek FED’in elini (faiz artışı) kuvvetlendirebilir. Bugün TSİ 16:30’da açıklanacak veriyi dikkatli şekilde analiz etmek gerekiyor.

 

Yeni gün başlangıcında, Asya piyasalarında dengeli bir seyir görüyoruz. Kuvvetle muhtemel, küresel piyasalar Amerikan verisine kadar göreceli olarak sakin, akabinde verinin işaret ettiği yöne doğru bir eğilim kaydedebilir.

 

Ø  İngiltere Merkez Bankası’nın şahin olmayan duruşu, Sterlin’nin satış baskına boyun eğmesine neden oldu

 

Dün gözler İngiltere idi. İngiltere Merkez Bankası (BOE) toplantısı, enflasyon raporu ve beraberinde Başkan Carney’in konuşması (süper Perşembe) Sterlin cephesinde büyük volatiliteye neden oldu. Dün de bültenimizde yer verdiğimiz üzere, son dönemlerde ekonominin sağlam duruşu, açıklanan büyümeye yönelik güçlü veriler ve bunların ötesinde artış eğilimine geçen enflasyona rağmen, İnglitere Merkez Bankası’nın Brexit endişelerini gidermek için gitmiş olduğu faiz indirimi ve parasal genişleme arasındaki açmaz nedeniyle dünkü toplantıda bir miktar da olsa gidişattan “rahatsızlığını” dile getirmesi bekleniyordu. Bu bağlamda, faiz oranlarının 9-0 oy ile sabit tutulması ve akabinde varlık alım programının değiştirilmemesi ve bunların ötesinde büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi ve enflasyonun % 2’nin üzerine yükseleceğini beklentisinin ifade edilmesine rağmen faiz artırım için hiç acele etmeyecekleri yönünde sergilemiş oldukları duruş, Sterlin’in dün tabir caizse kabusu oldu. Açıklamalar öncesinde 1,2706 seviyesine kadar yükselen GBP/USD paritesi, Carney’in şahin olmayan duruşu ile 1,25 seviyelerinin dibini test ederek günü tamamladı. Özetle, her ne kadar büyüme ve enflasyonda kıpırdanma beklenese de, Banka’nın Brexit risklerini ön plana çıkararak temkinli ve bekleme yönünde duruş sergilemesi, Sterlin boğalarını hayal kırıklığına uğrattı. Teknik olarak dün 1,28’li seviyelere gidemeyen GBP/USD paritesi, aşağıda 1,2430 seviyesine kadar geri çekilebilir.

Kaynak: Reuters

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar