Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuİktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

Moody’s’in görünümü negatife çekmesi, Türk mali piyasalarında tahmin ettiğimiz üzere kalıcı bir etki doğurmadı

 

Moody’s’den sonra dün JCR’ın da Türkiye hakkında yorumlarına kulak kabartmakta fayda görüyoruz

 

Şu anda kredi derecelendirme kuruluşlarında daha fazla piyasaların odalandığı tek husus anayasa referandumu

 

Kuvvetle muhtemel, TCMB’nin sıkı duruşu ile birlikte kur cephesinde kademeli olarak ilk etapta 3,60 devamında ise 3,55 seviyesini görebileceğimizi düşünüyoruz

 

29 Mart tarihinde Brexit sürecini başlatacak olan İngiltere’de bugün TSİ12:30’da açıklanacak enflasyon rakamlarına dikkat etmekte fayda görüyoruz

 

BoE cephesinde bir üyenin faiz artırım yönünde oy kullanması ardından bugün enflasyonun da yüksek sonuçlanması Sterlin üzerinde alım baskısını artırabilir

 

Öte yandan BoE Başkanı Carney’in bugün TİS13:00’de konuşmasını yakından takip edeceğiz

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Dün küresel mali piyasaların oldukça sakin bir gün geçirdiğine şahit olduk. Bir çok finansal enstrümanda minik dalga boyu ve sığ işlem hacmi ile sakin salınım gün boyu korundu. Dow Jones sanayi endeksi günü önemli bir değişim göstermeden tamamlarken, ABD 10 yıllık devlet tahvil getirileri % 2,48 seviyelerine hafif de olsa geri çekildi. Dışarda havanın ılımlı ve sakin olmasını bir yansıması olarak içerde de hava dün tahmin ettiğimiz gibi günün ilk işlem saatlerinde hafif dalgalı seyretse de, günün geriye kalanında sakinliğe Türk Mali piyasaları da eşlik etti. USD/TL kuru, Moodys’in not görünümünü negatife çekmesi ardından sabah saatlerinde 3,64 seviyelerine doğru bir atak yapsa da, bu seviyelerde tutunamayarak yeniden 3,62 seviyesinin kıyısına gevşedi. Benzer bir şekilde, sabah hafif çapta bocalayan endeks, günün geriye kalanından alımların eşliğinde günü 91bin seviyesinin hemen altında tamamladı. Faiz cephesinde de TCMB hamlelerine paralel bir seyir görüldü. Ağılıklı ortalama fonlama maliyetinin % 11,30 ile son 5 yılın zirvesine salınmasına paralel kısa vadeli tahvillerin getirileri yukarı giderken, 10 yıl vadeli tahvilin faizi ise aşağıya geldi.

 

Her ne kadar Moody’s’in Eylül 2016 sonundan Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu kırması ardından geride bıraktığımız Cuma günü görünümü negatife çekmesi süpriz olarak kabul görse de, piyasa yansıması oldukça sınırlı kaldı. İçinde bulunduğumuz referandum öncesi dönemde, özellikle TCMB’nin sıkı duruşu ve yurtdışı elverişli hava şartlarının desteği ile görünüm düşürmesi negatif algılanmasa da, başta Moody’s’in devamında da dün diğer bir değerlendirme kuruluşu olan JCR’ın yorumlarına kulak kabartmak gerekiyor. Benim dikkat ettiğim kadar ile, kurumsal yapının bozuluyor olduğu yönünde açıklamaya dikkatle eğilmek gerekiyor. Türkiye’nin uzunca bir süredir kalabalık seçim takviminden kurtulamıyor olması, bir türlü reform ajandasını devreye alamaması, Türkiye’nin büyüme modelinin eskimeye başlaması, OHAL sürecinin beklenenden uzun sürmesi ve devamında devlet kurumlarından FETÖ bağlantılarının halen daha tam olarak temizlenememesi, sınır ötesinde devam eden jeopolitk riskler, iç güvenlik endişeleri, turizm sezonuna yönelik olumsuz beklentiler ve kurun değer kaybetmesine rağmen cari açığın daralmıyor olması, AB vizyonunda meydana gelen eksen sapması gibi negatif tarafta kümelenen bir çok argümanın gölgesinde Türk Mali piyasaları şu anda Güney Afrika Rand’ı gibi en çok kırılganlık arz eden para birimlerinin başında yer almaya maalesef devam ediyor. Kısa vadede her ne kadar örtülü de olsa faiz artıran TCMB’nin kredibilitesi tekrar tartışma konusu olsa da, TL’nin pahalı olmaya başlaması kur cephesinde volatiliteyi bir noktaya kadar düşürmeye yetti. Ancak, kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarından da görülebileceği üzere, gerek Merkez Bankası bağımsızlığı gerekse demokrasi ve hukuk anlamında Türkiye’ye şu anda yabancı bakışında meydana gelen erozyon, TL açısından uzun vadede olumlu konuşmamızı engelliyor. Ancak kısa vadede, ister adına seçim ekonomisi diyelim, ister başka kulp takalım hava TL’yi desteklemeye devam edeceğini düşünüyorum. Kısa vadede görülebilecek olası iyimserliği adını koymak gerekirse 3,60 seviyesinin kırılması ile referanduma kadar olan süreçte 3,55 belki de 3,50 seviyeleri hedeflenebilir, orta ve uzun vadeli risklere karşı tedbir ve önlem almak için fırsat olarak okunması gerektiğini düşünüyorum.

 

Ø  GBP/USD cephesinde bugün açıklanacak enflasyon verilerine ve Başkan Carney’in konuşmasına dikkat etmek gerekiyor

 

İngiltere’de Brexit belirsizliği korunurken, yatırımcılar Sterlin’den uzak durmaya devam ediyor. Sterlin dolar karşısında tabir caize her kafayı kaldırdığında 1,20’li seviyelerin kıyısına kadar itildi. Geride bıraktığımız Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BoE)’nın olağan faiz toplantısında her ne kadar faiz oranları ve tahvil alım programı sabit tutulmuş olsa da, politika yapıcılar veya karar vericiler arasında 1 üyenin (Forbes) faiz artırımı yönünde oy kullanmış olması, piyasalarda acaba önümüzdeki toplantılarda başka üyelerin de bu kervana katılabileceği sorusuna, dolayısıyla yavaş da olsa şahinleşmeye başlayan bir Merkez Bankası mı görüleceği heyecanıyla dün GBP/USD paritesinin 1,2440 seviyesine kadar yükseldiğine şahit olduk. Dün Sterlin cephesinde hava olumlu tarafta ilerlerken, hükumetin Brexit sürecini resmen 29 Mart tarihinde başlatacağını açıklaması, bugün açıklanacak resmi enflasyon verisi öncesinde Sterlin cephesinde satışları beraberinde getirdi.

 

Bugün TSİ12:30’da açıklanacak enflasyon verisi (aylık TÜFE: % 0,5 ; yıllık TÜFE % 2,1) (çekirdek TÜFE % 0,5 ; yıllık çekirdek TÜFE % 1,8) bekleniyor. Elbette verinin beklentileri aşması, İngiltere cephesinde enflasyonist baskının tırmandığına işaret ederek faiz artırım beklentisini destekleyebilir. Aksi bir durumda ise, Sterlin cephesindeki gerilemenin devam etmesini bekliyoruz.

 

İngiltere’de enflasyon göstergeleri tırmanmaya devam ediyor. Her ne kadar GBP’de yaşanan değer kaybı enflasyon geçişkenliği yaratsa da, reel talep anlamında enflasyon göstergeleri zayıf kalmaya devam ediyor. Bugün enflasyonun ne kadar tırmandığına dikkat edeceğiz. Artan enflasyona karşı (veri 12:30) Merkez Bankası’nın ileriye dönük duruşu hakkında ip uçlarını Başkan Carney’in 13:00’de başkayacak konuşmasında arayacağız.

Kaynak: Reuters

 

 

Ø  GBP/USD cephesinde enflasyon verisi öncesinde satıclı hava dikkat çekiyor. Dün 1,2440 seviyesine dayanan parite sabah saatlerinde 1,2340 seviyesinde…

Kaynak: Reuters

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari