Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Ekonomi

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu

Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumuİktisatbank Hazine Grup Müdürü  Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:

Türkiye diplomasinin gölgesinde yoğun bir haftasonu geçirdi

 


Haftanın geneli de oldukça sıkıntılı görünüyor: FED toplantısı, TCMB PPK Kararı, Hollanda seçimleri, Menbiç özelinde PYD/YPG sıkıntıları ana satır başlıklarını teşkil ediyor

 

FED’in faiz artırımından daha ziyade ileriye dönük faiz patikası; içerde ise AB/NATO ile ilgili diplomasi Türk Mali piyasaların seyrini tayin edecektir

 

TCMB verilerine göre 24 ay sonraki enflasyon beklentisi % 7,70’ye yükseldi (hedef % 5)

 

TCMB’nin artan enflasyon beklentilerine paralel Perşembe günü PPK toplantısında konvansiyonel olmasa da Geç Likidite Penceresi faiz oranından ayarlamaya gideceğini düşünüyoruz

 

Öte yandan, Merkez Bankası’nın açıkladığı cari işlemer dengesinde bir miktar yükseliş görülürken, finansman kalitesinin de bozulduğunu not etmeliyiz

 

Sterlin cephesinde Lordlar Kamarasından onay alınmasına paralel resmi Brexit süreci başlıyor. Sterlin açısından volatilite şimdi başlıyor!

 

Ø  Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Oldukça önemli bir haftanın içerisindeyiz. Manşetlerden de görülebileceği üzere, dışarda FED’in bugün başlayacak ve yarın sonuçlanacak olağan FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısından 25 baz puan faiz artırımına % 100 ihtimal tanınırken, gözler bu toplantıda artacak faizden ziyade, FED Başkanlarının ileriye dönük verecekleri faiz artırım tahminlerine ve elbette Başkan Yellen’in basın toplantısında olacaktır. Hatırlanacağı üzere 2016 Aralık toplantısı ardından yayımlanan beklentilerde FED gerek 2017 gerekse 2018 için 3 x 25 baz puan faiz artırımına olanak veriyordu. Ancak, ABD cephesinde kuvvetli gelen veriler ve Trump etkisi ile FED’in para politikasını bir miktar daha kısması ve bu bağlamda faiz artırımının 3 yerine 4 kez olmasından endişe ediliyor. Basit bir anlatımla, 3 kez faiz artımını satın alan piyasaların tahminlerin 4’e yükselmesine (daha şahin bir FED) tepkisi daha sert olabilir. Geride bıraktığımız Cuma günü açıklanan ABD istihdam raporu her ne kadar beklentileri aşmış olsa da, raporun alt kalemlerinde enflasyona ışık tutan göstergelerde kuvvetli bir enflasyon artışı ile karşı karşıya olmadığımız yönünde sinyaller veren ortalamam saatlik kazançlar verisi ardından piyasaların yarın akşama yönelik beklentisi 3 faiz artırımına odaklanmış durumda. Zaten haftanın ilk gününde de küresel piyasaların tepkisi bu minvalde. EUR/USD paritesi biraz da, geride bıraktığımız hafta sonuçlanan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) olağan toplantısından aldığı itici güç ve zayıf ABD enflasyon beklentisine paralel 1,07’li seviyeleri test etti. Hatırlanacağı üzere, deflasyon tehdidinin geride kaldığına işaret eden ECB Başkanı Drahgi büyüme ve enfasyon beklentilerini az da olsa yukarı yönlü revize etmişti.

 

İçerde ise durum biraz daha karışık. Haftasonu Hollanda ile gerilen ilişkiler sonrasında Türkiye’nin devamlı bir başka yabancı devlet ile kavga içinde olması, Türk Mali piyasalarında bir miktar da olsa negatif ayrışmaya neden oldu. Türkiye’nin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya’nın Türkiye Başkonsolosluğuna alınmaması, Almanya sınırına bırakılması ve istenmeyen kişi ilan edilmesi; Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na Hollanda’ya uçuş izni verilememesi ve elbette doğru veya yanlış olarak yorumlamaktan çok uzak kıt siyaset bilimci kimliğimiz ile AB / Nato ile ilişkilerin gerilmesi, piyasaların gözlüğünden baktığımda TL ve TL cinsi yatırım araçlarında hissedildi. Siyasetin gölgesinde, yarın sonuçlanacak FED toplantısı öncesinde, Türk mali piyasaları büyük bir heyecan ile FED toplantısının ertesi günü yani Perşembe günü sonuçlanacak olağan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) kararın bekliyor. TCMB’nin kur üzerindeki volatiliteyi dizginlemek adına, yılbaşında kabaca % 8,30 seviyesinde olan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini, Geç Likidite Penceresinin (GLP) arkasına sığınarak, ortodox olmayan yada konvansiyonel para politikasından uzak bir düzlemde % 10,80 seviyesine kadar yükselttiğini biliyoruz. Teknik olarak şu anda % 11 olan GLP’ye kadar gidecek yeri bulunan TCMB’nin, dün açıklanan ve 24 ay sonrası için soru sorulmaya başlanalı en yüksek seviye yükselen enflasyon beklentisine (% 7,70) paralel Perşembe günü adım atmasını yüksek ihtimal tanıyoruz. Kuvvetle muhtemel, faiz koridorunun üst bandı ve devamında GLP artırma gidecek olan TCMB’nin bu adımı, kur üzerinde bir miktar da olsa frenleyici bir unsur yaratabileceğini düşünüyoruz. Keza, neredeyse % 11 seviyesine dayanan ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine rağmen, USD/TL kuru halen daha 3,75 seviyelerinin kıyısında gezinyor. Borsa İstanbul dış ilişkilerde yaşanan bozulma, Almanya,  Hollanda, Danimarka derken benzer duruşa paralel dünü hafif çapta günü düşüşle tamamlarken, hafif çapta bozulma tahvil piyasasında da yansıdı.

 

Özetle, yoğun haftada gözler jeopolitik ve diplomatik cepheden gelecek haberlere çevrilecektir. FED’in toplantısının şahin geçmeyeceğini düşünüyoruz. TCMB PPK’nın bozulan enflasyon görünümüne kayıtsız kalmayacağını umuyoruz. Hollanda seçimlerine ister istemez hem EUR/USD cpehesinden, hem de Türkiye ile yaşanan sorun nedeniyle daha yakından bakakacağız. Öte yandan diplomasi cephesindeki gelişmeler ve Suriye’nin kuzeyindeki (Menbiç ekseninde PYD/YPG’de) gelişmeler de yakınen takip edilecektir. Her ne kadar Erdoğan – Putin zirvesinden olumlu sonuçlar çıksa da, Suriye tarafında durumlar pek de isteğimizi düzlemde ilerlemiyor.

 

Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında sakın ve yatay bir seyir görüyoruz. Piyasalar yarın büyük ablanın sahneye çıkmasını bekliyor. Kuvvetle muhtemel yarın FED kararına kadar bu sakinlik de korunacaktrır. Bugünün veri takviminde Almanya ZEW tüketici güven endeksi ve Şubat ayı enflasyonu takip edilecektir. Günün ilk yarısında Euro Bölgesinde sanayi üretimi ve ABD’de açıklanacak ÜFE enflasyonu da yakından takip edilecektir.

 

Ø  Brexit yasa tasarısı Lordlar Kamarası’ndan geçti. Sterlin her iki yöne de sert dalgalanabilir

 

Bloomberg haberine göre, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecini başlatacak Lisbon antlaşmasının 50. Maddesini işletme yetkisinin hükümete devredilmesini öngören yasa tasarısı İngiliz Parlamentosunun üst kanadı olan Lordlar Kamarasından geçti. Brexit Yasa Tasarısı’na ilişkin İngiliz Parlamentosunun alt kanadı Avam Kamarasında yapılan görüşmelerin ardından tasarının bütünü Lordlar Kamarasının gündemine getirilerek genel kurulda oylamaya sunuldu. Değişikliğe uğramadan 118’e karşı 274 oyla kabul edilen tasarı, son onay ve yürürlük için kraliyete sevk edildi. Tasarının bugün İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth tarafından imzalanıp kraliyetin onayının ardından yasalaşması bekleniyor. İngiliz hükümeti, tasarının yasalaşmasını takiben bu ay sonuna doğru Lizbon Anlaşması’nın 50. maddesini yürürlüğe koymayı hedefliyor. Söz konusu maddenin yürürlüğe girmesinin ardından resmi olarak başlayacak müzakere süreciyle İngiltere iki yıl içinde AB’den ayrılacak.

 

Sterlin cephesinde teknik olarak baktığımız zaman, üçlü dip formasyonu sergilemeye aday bir grafikle karşı karşıyayız. Şayet Sterlin kazanımlarını koruyarak 1,2285 sevyesinin üzerinde kapanış gerçekleştirebilirse, kuvvetle muhtemel üçlü dip teyit edilmiş ve yükseliş ivmesi süratlenerek 1,2750 – 1,30 aralığına kadar uzayabileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, tepkinin cılız kalması ve 1,2285 seviyesinin aşılamaması durumunda, daha da aşağı seviyeleri 1,1950’leri bekleyebiliriz. Haber akışının yoğun olacağı bu hafta sterlinde de volatilitenin yüksek olmasın bekliyoruz. Dikkatli olunması yönünde uyarımızı peşinen yapmak isteriz.

Kaynak: Reuters

 

Ø  Cari dengede açık artarken; finansman kalitesi de bozulmaya devam ediyor

 

TCMB verilerine göre cari denge, Ocak ayında, piyasa beklentisine paralel  2,76 milyar dolar açık verdi. 12 aylık kümülatif açık ise 33,2 milyar dolara yükseldi. Turizm cephesinde ivme kaybı, transit cephede hareketlenme görsek de, finansman cephesinde işler pek de arzu edilen yönde ilerlemiyor. Reel sektörün borç çevirme oranı 2016 genelinde % 145 seviyesinden % 82 gerilemiş. Döviz rezervlerinde ise 2 milyar dolar açık görülüyor. Genel hatları ile veriyi olumsuz olarak okuyoruz.

Kaynak: TCMB

 

İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.

https://www.iktisatbank.com/doviz-kurlari

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar