Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde UBP adayı Eroğlu’nu “elini öpecek” denli kayıtsız şartsız destekleme ve peşi sıra UBP ile yerel seçim ittifakı yapıp da UBP’ye belediye başkanlıkları kazandıran ve ardından UBP tarafından milletvekilleri araklanan Demokrat Parti yeni yeni kendine gelmeye başladı.
Kendine gelmenin güçlü işareti de geçtiğimiz akşam yaptıkları miting oldu.
“Geliyoruz” sloganı ile bir süredir memleketi dolaşan Serdar Denktaş ve DP kadroları yaptıkları başarılı bir miting ile bence ancak kendilerine geldiler ve UBP’den aldıkları ağır darbelerin olumsuz etkilerini atlattılar.
Başarılı bir miting yaptılar çünkü tam da bu dönemde kılını bile kıpırdatmama modunda olan Kıbrıs Türkü’nün bir bölümünü bir meydanda toplamak bile başlı başına başarıdır.
DP, bunu yaptı.
Üstelik bir dizi öneri sıralayarak da sadece “kuru gürültü” ortaya koymadı. Çözümün yollarını da gösterdi.
***
Demokrat Parti’nin dağıttığı çözüm kitapçığına göz attım.
Devletin yapısı ile ilgili söylenenler genel geçer şeyler oldu. Aslında herkesin muzdarip olduğu ve çözüm yollarını bildiği konular.
Ekonomiyle ilgili başlıkta DP resen vergiyi kaldırma sözü veriyor. Bu önemli bir sözdür. Hükümet edenler dahil herkesin şikayet ettiği resen vergi bu memleketin ciddi bir sorunudur. Ama ikincil derecede sorunudur.
Esas sorun ekonominin kayıt altına alınamaması, şirketlerin yüzde ellisinin vergi defteri, muhasebe kaydı tutmaması ve bundan dolayı devlete defter üzerinden vergi beyanında bulunmamasıdır.
Muhasebe kaydı olmadığı için resen vergi gönderiliyor. Üstelik rakamlarda abartı yapılıyor ki vatandaş panik halinde maliyeye gitsin ve pazarlık yapsın, böylece de vergisini ödesin.
DP resen vergiyi kaldıracağını söylüyor fakat yerine ne koyacağını söylemiyor.
Yerine 2 şey konulabilir.
Ya ekonomi tümüyle kayıt altına alınır ve tüm birey ve şirketler muhasebe kaydı tutar, böylece resen vergiye ihtiyaç kalmaz, ya da resenle toplanan paradan vazgeçilir ve Türkiye’den daha fazla para istenir.
DP hangisini yapmayı düşünüyor?
***
Geçmişte şiddetle karşı çıkmasına karşın DP’nin polisin sivile bağlanmasını önermesi önemli bir gelişmedir. DP ile birlikte artık polisin sivile bağlanması mümkün olabilecektir.
Öte yandan Kıbrıs sorununda bir ekolün temsilcisi olan DP sadece referandum öneriyor olması anlaşılır değildir.
Olası bir seçim sonrası DP hükümete gelir ise Kıbrıs sorununda somut öneriler ortaya koymak zorundadır. Yoksa bu önerilerini referandum ile mi belirlemeyi düşünüyor?
DP referandum önerisi ile Kıbrıs sorununda kendini edilgen bir pozisyona kilitliyor.