Downer’in “Uzlaşı Belgesinde” yeni unsur yok - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Güney Kıbrıs

Downer’in “Uzlaşı Belgesinde” yeni unsur yok

Downer’in “Uzlaşı Belgesinde” yeni unsur yok

Rum basınında yer alan haberlere göre, adı geçen belge, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer tarafından Kasım ayında taraflara sunulacak.

Fileleftheros gazetesi: “Uzlaşı Noktalarını Buzdolabından Çıkarıyorlar – Aleksander Downer Belgesinde Yeni Unsurlar Sunmayacak” başlıkları altında verdiği haberinde, BM’in, doğrudan müzakereler sırasında taraflar arasında varılan uzlaşı ve anlaşmazlık noktalarını kaydettiğini, Downer’in hazırladığı uzlaşı belgesinin de bu noktalardan ibaret olduğunu iddia etti.


Gazete, BM’nin, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas arasında müzakereler sürerken bir uzlaşı belgesi sunma girişiminde bulunduğunu ancak o dönemde Hristofyas’ın bunu kabul etmediğini, Talat’ın ise düzenlediği basın toplantısında 31 uzlaşı belgesini duyurduğunu hatırlattı.

BM’nin Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimlerinin ardından başlamasını öngördüğü müzakerelerin sıfır zemine inmemesi için bu uzlaşı noktalarını içeren bir belge hazırladığını savunan gazete, belgenin özelikle “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığında varılan uzlaşılara ilişkin olduğunu iddia etti.

Haberde, “Yönetim ve Güç Paylaşımı” başlığında tarafların “temsilciler meclisi ve senatonun işleyişi konularında uzlaşıya vardıkları” ifade edildi.

“Senatonun eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyeden oluşması, meclisin ise nüfus oranını karşılaması şeklinde tarafların anlaşmaya vardığını” savunan gazete, “federal yetkilere sahip tek (ortak) bir Bakanlar Komitesi’nin olmasının da öngörüldüğünü” yazdı.

Merkezi hükümetin yetkileri konusunda da büyük ölçüde görüş birliğine, neredeyse anlaşmaya varılmış olduğunu savunan gazete, gümrüklerin, dolaylı vergilerin, (KDV) gümrük vergilerinin ve tüketici vergilerinin merkezi hükümete ait olacağı konusunda fikir birliğine varılmış olduğunu yazdı.

Habere göre, Merkez Bankası’na ilişkin konularda da uzlaşılar sağlandı ancak bankacılık sisteminin kontrolü konusunun ekonomi başlığı altında ele alınması kararlaştırıldı.

Kıbrıs Türk tarafının iki ayrı FIR (uçuş bilgi bölgesi) hattının ve biri Ercan olmak üzere iki ayrı kontrol kulesinin varlığında ısrar ettiğini, bu unsurun da anlaşmazlık noktaları arasında yer aldığını yazan gazete, dönüşümlü başkanlık konusunda ise, başkanın nasıl seçileceği konusunda görüş ayrılıklarının bulunduğunu belirtti.

BM’ye göre, Kıbrıs Rum tarafı, bu konuda ağırlıklı oyun geçerli olması konusunda uzlaşıya varıldığını iddia ederken Kıbrıs Türk tarafı bunun netlik kazanmadığını, konunun çok uluslu konferans çerçevesinde karara bağlanacağını ifade ediyor.

Gazete, meteoroloji ve sivil havacılığın da merkezi hükümete bağlı olması konusunda uzlaşı sağlandığını öne sürdü.

EKONOMİ KONULARINDA YAKINLAŞMA TOPRAK VE MÜLKİYET KONULARINDA ZORLUKLAR

Gazete, BM’nin Kıbrıs’taki tarafların ekonomi ve AB konularını müzakereyle çözebileceklerini düşündüğünü belirtirken, toprak ve mülkiyet konularının ise zor ve dikenli olduğunu yazdı.

Haberde, diğer bazı unsurlardaki uzlaşı ve anlaşmazlık noktaları ise özetle şu şekilde sıralandı:

“-AB konularında, anlaşmanın AB normlarına nasıl entegre edileceği konusunda anlaşmazlık duruyor.

-Ekonomi başlığında, merkez bankasının işleyişi konusunda uzlaşı mevcut. Kıbrıslı Türklerin düşük yaşam standardı sebebiyle birleşik ekonominin şartları oluşana kadar geçiş dönemi olacak.

-Mülkiyet konusu, çözülmesi en zor konulardan biri addediliyor. BM’ye göre, çözümün, iade takas ve tazminatlar şeklinde olabileceği konusunda taraflar arasında uzlaşı var ancak bunların uygulanma kriterleri üzerinde henüz anlaşma sağlanamadı.

-Toprak konusunda ise, Kıbrıs Türk tarafı bu konunun müzakere sürecinin sonuna bırakılmasını isterken, Kıbrıs Rum tarafı mülkiyet konusuyla ilişkilendirilmesini istiyor. Özlü olarak müzakere edilmedi.

-Vatandaşlık konusunda ise, belli bir sayıda Türk vatandaşının adada kalarak Kıbrıs vatandaşlığını alması konusunda uzlaşı var. Hristofyas, bu rakamı 50 bin olarak belirledi ancak Kıbrıs Türk tarafı bu rakama KKTC’de doğanlar ile karma evliliklerden olan çocukları vs. da ekledi.

-Garantiler konusunda ise Türkiye, garantilerin olduğu şekilde kalmasını istiyor. Yunanistan ve Kıbrıs Rum tarafı ise kaldırılmasını istiyor. BM’ye göre ise İngiltere, varılacak bir anlaşmayı destekleyecek.

-Dış ilişkiler konusu da açık kalmayı sürdürüyor. Taraflardan hiçbiri müzakereler sırasında fikir değiştirmedi. Kıbrıs Türk tarafı, Talat’ın zamanından beridir, oluşturucu devletçiklerin federasyonun dış ilişkilerinde güçlü söz hakkına sahip olmasını ve yetki alanları içerisine giren tüm konularda uluslararası anlaşmalar imzalayabilmelerini savunuyor”

Gazete, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ise sadece uzlaşı noktalarını kabul etmemekle kalmayıp, arzu edilen çözüm şeklini, yani tek egemenliğe sahip federal bir devleti dahi kabul etmediğini de iddia etti.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar