Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Magazin

Dövmenizi dövme ile kapatmayın!

Lazerle dövme silme

Dövmeleri yok etmek amacıyla kullanılan lazer ışınları deri yüzeyine zarar vermeden geçerek deri içindeki koyu renkli dövme pigmentine ulaşır. Dövme pigmenti lazer ışığını emerek ışıktaki enerjiyi ses ve ışığa dönüştürür. Bu sayede deri içindeki büyük parçalar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır. Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrılmış dövme boyasını daha kolay emer ve yok eder.


Her dövme yok edilebilir mi?
Çoğunlukla yok edilir ama bu kural her zaman geçerli değildir.
Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?
Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığıdır.
Sildirme her kişiye her bölgeye uygulanır mı?
Lazerle dövme sildirme uzun yıllardan beri güvenle uygulanan bir yöntem olmakla birlikte bazı durumlarda tedbiren tedaviden kaçınmak gerekir. Bu durumlar:
Hepatit-B hastalarında.
Hamilelerde.
Cilt ve deri hastalığı bulunan kişilerde.
Skar ve açık yaralar üzerine.
Egzama ve mantar hastalığı bulunan bölgelere.
Et beni üzerine.
Burun ve kulak içlerine.
Göz ve kirpik çevresine.

Dövme silme seans aralıkları ne kadardır?
Dövmenin rengi büyüklüğü ve derinliğine göre seans sayısı değişmekte olup seans aralıkları 3-5 haftada birdir.


Tedavi süreci?
Tedavi sürecini; lazerle kalıcı dövme silme/kalıcı dövme sildirme uygulaması, bölgenin yara ve kabuk bağlaması ve iyileşme evresi gibi 3 haftaya ayırabiliriz. Öncelikle lazer işlemiyle silinen dövmeler beyaz bir renk hali alır giderek kırmızıya dönüşür. Bölge sonrasında yara kıvamındadır. 3-5 gün içerisinde cilt üzerinde saydam bir kabuk oluşur ve 2-3 hafta içerisinde oluşan bu kabuk kuruyarak dökülür. İşlem yapılan bölge kızarık bir görünümdedir. Bundan sonra artık yaranın iyileşme evresi başlamıştır. Zamanla dövmenin ne kadarlık bir kısmının tahrip olduğunu ne kadarlık kısmının kaldığı daha iyi görülecektir. 
Dövmenin kısmi olarak çıkarılması mümkün müdür?
Evet mümkündür. Dövmenin içindeki bir yazı veya desenin yok edilmesi işlemlerini yapabilecek incelikte lazerler ve teknikler kullanılmaktadır.
Kalıcı makyajları dövme lazeri ile çıkarmak mümkün mü?
Bazı kalıcı makyaj boyaları metalik alt yapıya sahiptir. Bu metalik ürünlerle lazer ışığı karşılaştığında koyu hatta siyah renge dönebilir bu durumda tedavisi çok daha zor bir durum oluşabilir. Bu siyahlık çoğu zaman dövme tedavi lazerlerine yanıt vermez ancak lazer peelingle çıkarılabilir. Bu işlemin lekelenme, keloid, skar gelişimi gibi riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle ten rengi, kırmızı, karışık renklerle elde edilmiş kalıcı makyaj boyalarının lazerle tedavisi sınırlıdır.
Lazerle dövme silme deride iz bırakır mı?
Lazerle dövme silme işlemi dövmeye, kullanılan boyaya, derinin yapısına bağlı olarak değişebilir.
Lazerle dövme silme ağrılı bir işlem midir?
Ağrı duyumsaması kişiye özeldir. Aynı uygulamada hissedilecek ağrı hissi kişiden kişiye değişmektedir.
İşlemden önce nasıl bir hazırlık gereklidir?
Tedavi alanının güneşten korunması gereklidir.
Tedaviden 2 hafta kadar önce tedavi alanını güneşten koruyun.
Tedaviden 1 gün önce ve tedavi günü aspirin, kan sulandırabilen diğer ağrı kesiciler ve ilaçlar alınmamalıdır.
Demir ilacı kullanılıyorsa tedaviden 1 hafta önce kesilmelidir.