DOLARI YÜKSELTEN GELİŞMELER VE TÜRK LİRASI - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

DOLARI YÜKSELTEN GELİŞMELER VE TÜRK LİRASI

Mahmut SezinlerMahmut Sezinler

ABD Dolarının yabancı paralar karşısında değerini ölçmek için iki önemli faktör kullanılıyor. İlk faktör doların altın karşılığının kaldırıldığı 1973 yılından sonra ABD’nin ticaret ortaklarının para birimlerine karşı oluşturulan Dolar Endeksidir. Dolar endeksini oluşturan para birimleri nelerdir?  Euro, Japon Yeni, Sterlin, Kanada Doları, İsveç Kronu ve İsviçre Frangı. Dolar endeksi 100 değeri baz alınır. Ölçü yüz değerinin üzerinde olur. İkinci faktörümüz dolardan sonra en yaygın rezerve para olan Euro ile karşılaştırmadır. Euro/ Dolar paritesi.

Dolar sadece yukarıda bahsettiğim iki faktöre göre değerlendirilmiyor ve artışı yukarıdaki faktörlere göre değil tüm paralara karşı son günlerde değer kazanıyor.


Şimdi bu teorik açıklamalardan sonra doların son zamanlarda niçin diğer para birimlerine karşı değer kazandığını analiz etmeye çalışalım.

ABD’de son aylarda enflasyon yükselmiş durumda buna rağmen dolarda değer kazancı sürüyor. Burada bir çelişki var gibi gözüküyor.

Mayıs 2021 ayında ABD’de enflasyon 12 aylık %5. Normalde doların iç piyasada kayba uğradığı gibi dış piyasada da kayba uğraması beklenir. Çünkü dolar enflasyon ile iç değer kaybı yaşamış. Fakat olay tam tersi oldu. Dolar ABD’de yükselen enflasyona karşın değer kaybederken yabancı paralara karşı değer kazanıyor.

Neden?  ABD Ekonomisi Covid-19’dan dolayı yitirdiği büyümeyi tekrar yakalamış. Bir diğer etken geçen yıl ekonominin içine girdiği resesyon süreci bitmiş gözüküyor.  Olması ve bu durumda açıklanan işsizlik verilerinin düşmüş olması.  Bu göstergeler ABD ekonomisinin tekrar yukarı kalkma eğilimine girdiğini gösteren güçlü faktörlerdir.

Bir başka önemli gelişme ABD Merkez Bankası konumundaki FED’den geldi. Faiz artırımını 2024 yılından 2023 yılına çekti ve varlık alımlarını azaltacağını açıkladı.

İşte bu nedenlerden dolayı Dolar içte değer yitirirken dışta değer kazanıyor. Her ülke parasının dolara karşı değer kaybının başka nedenleri de var, elbette fakat dolar münhasıran kendi bünyesinde değer kazancını yaratıyor.

Şimdi bu durumda bizimde içinde bulunduğumuz Türk lirası zone’de ne olur?

  • ABD Merkez Bankası konumundaki FED’in varlık alımını azaltması ve faiz artırımını erkene alması neticesinde Türk lirası’nın dış kaynak ihtiyacı sonucunda yüksek faiz ile Türkiye’ye gelen dövizlerin Türk lirasından çıkacak olması Türk lirası değer kaybeder.
  • Global piyasalarda sıkıştırma eğilimi artarsa likidite şimdiki kadar bol olmayacak ve Türk lirasının dış kaynak bağımlılığından dolayı da maliyeti yükselecek.

 

Türk lirası’nın ilerleyen süreçte durumunun ve de dolayısıyla bizim durumumuzun hiç de iyi olmadığı anlaşılıyor.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar