Geçenlerde yapılan bir ankette gençlere hangi siyasi partiyi destekledikleri veya kendilerini hangi partiye yakın hissettikleri sorulmuş. Verilen cevaplara göre ankete katılanların %50’si Demokrat, %30’u Cumhuriyetçi ve %20’si ise kendilerini Bağımsız olarak görüyor.
* * *
Yine aynı ankette, gençlere babalarının hangi partili olduğu da sorulmuş. Aşağıdaki çapraz tablo babalarının ve kendilerinin hangi partili olduklarını özetliyor. Bu tabloya göre demokrat bir babanın çocuğunun da kendisi gibi demokrat olma ihtimali %75. Cumhuriyetçi bir babanın çocuğunun kendi gibi cumhuriyetçi olma ihtimali ise %77.
* * *
Babasının hangi partiyi desteklediğini bilmeden, bir gencin hangi politik partiyi desteklediğini doğru tahmin etme ihtimalim %50 (herkesin, ankete göre en fazla desteklenen demokrat parti olduğundan, o partiyi desteklediğini tahmin edeceğim için). Aynı zamanda yanlış tahmin etme ihtimalim de %50.
* * *
Ankete katılan gençlerin babasının hangi partiyi desteklediği bilgisine sahip olmam, bir babanın çocuğunun da kendisiyle aynı partiyi destekler gibi basit bir varsayım yaparak, gençlerin hangi partiyi desteklediklerini tahmin etmedeki başarımı %50’den %73’e çıkarıyor! Bir başka deyişle de hata yapma ihtimalimi %50’den %27’e düşürüyor. Bu ise tahminimizin yüzde 46 iyileştiği anlamına geliyor ki bu oldukça ciddi bir iyileşme. (Şimdi bu istatistiksel olarak ne kadar anlamlı konusuna girip kafanızı şişirmeyi düşünmüyorum.)
* * *
Bazılarımızın niye görece progresif (ilerici ve yeniliğe açık), bazılarımızın ise tutucu olduğu konusunda çeşitli teoriler var. DNA’mızın, yani genlerimizin önemli bir rolü olduğunu iddia edenler var. Eğer bu doğruysa anne ve babamıza benzememiz normal bir şey. Genlerimizin değil de anne ve babamızın bizi nasıl yetiştirdiklerinin, yani bize nasıl değerler “aşıladıklarının” belirleyici olduğunu iddia edenler de var. Her ikisinin de, hem genlerimizin hem de nasıl yetiştirildiğimizin rolü olduğunu savunanlar da var. Yukarıda özetlediğim anket sonucu bu görüşlerden birinin diğerinden daha iyi olduğunu desteklemese de, hiçbirini inkâr da etmiyor.
* * *
Yukarıdaki tabloda ortaya çıkan resim zaman içinde, bir politik partide soyadları aynı olan insanların aktif olmasına ek olarak bu insanların partide liderlik pozisyonlarına gelmelerini ve senatörlük, başkanlık gibi en önemli pozisyonlara aday gösterilmelerini bir bakıma destekliyor. Fakat demokratik kurumların liderlik pozisyonlarında, krallık, beylik gibi demokratik olmayan sistemlerde olduğu gibi her zaman aynı ailenin üyelerinin olması ise akla alternatif hipotezleri getiriyor: Örneğin tercihli muamele, nepotizm – yani akrabalara iltimas yapılması.
Sizin partiniz?
Babanızın partisi? Demokrat Cumhuriyetçi Bağımsız
Demokrat 45 5 10
Cumhuriyetçi 2 23 5
Bağımsız 3 2 5
50 30 20
* * *