Değirmencioğlu'nun günlük ekonomi yorumu! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Ekonomi

Değirmencioğlu’nun günlük ekonomi yorumu!

TCMB PPK ince ayar yaparak emniyet kemerini gevşetti

Asıl faiz olarak görülen politika faizine dokunmayan TCMB, enflasyona vurgu yaparak kredibilite sinyali verdi


TCMB kararı ardından Sn. Babacan’ın görevde kalacağına ve Banka’nın araç bağımsızlığının bir müddet de olsa siyasi baskıdan uzak kalacağını düşünüyoruz

Kısa vadeli olarak TCMB kararını TL pozitif olarak yorumluyoruz; orta ve uzun vadeli olarak ise temkinli modumuzu korumaya devam ediyoruz

USD/TL kurunun 2,1485 – 2,1870 bandının altı kısmını test edebilme ihtimali yeniden belirdi

EUR/USD paritesinde tepki alımlarının sınırılı kalacağını ve ana trendin aşağıyı göstermeye devam edeceğini düşünüyoruz

Almanya’da açıklanacak enflasyon verisi ve ABD büyüme verisi günün en önemli verileri olarak takip edilecektir

 

Piyasa Özeti ve Yorumu

 

Dün Türk Mali piyasalarının bir numaralı gündemini TCMB’nin olağan Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı oluşturdu. PPK, faiz koridorunun üst bandı olan borç verme faizi oranını 75 baz puan indirerek % 12 seviyesinden % 11,25 seviyesine çekerken, politika faizinde ise herhangi bir indirim yapmadı. Son 3 olağan toplantısında politika faizi olarak kullandığı 1 hafta vadeli repo faizini toplam 175 baz puan indiren PPK’dan dün temel olarak politika duruşunda değişim beklenmiyordu. Sayıları az da olsa bazı analistlerin 25 baz puan indirim ihtimali üzerinde durduğunu da belirtelim. Hatırlanacağı üzere enflasyon beklentilerinde görülen bozulma ve özellikle FED’in yavaş yavaş piyasaları faiz artırımına alıştırdığı dahası yurtdışı kaynaklı jeopolitik risklerin ağır bastığı bir ortamda TL’nin koruma kalkanı olan faizi indirmesi beklenmiyordu. Elbette siyasi cenahtan son dönemlerde gelen faiz indirim yönünde baskı ve tavsiyelere paralel yapılan gönülsüz indirimler ardından özellikle kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not indirim tehdidine paralel PPK’nın genel beklentiye paralel  dün adım atmaması ana beklentiyi oluşturuyordu. Ancak, özellikle haftasonu ABD’nin Jackson Hole kasabasında küresel merkez bankası başkanlarının da katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi’nin ilave gevşeme sinyali vermesi, TCMB’yi dün bir miktar da olsa cesaretlendirdiğini düşünüyoruz. TCMB’nin şu anda kullanmadığı anacak işlerin istenmeyen noktaya gitmesi durumuna karşı sigorta olarak tuttuğu koridorun üst bandında yaptığı indirim aslında pek de bir anlam ifade etmiyor. TCMB’nin politika faizinde ise herhangi bir indirim yapmaması aslında dünkü toplantıda faiz indirimi yapıldı vurgusunu haksız çıkarıyor. TCMB’nin piyasa tabiri ile “emniyet kemeri” olarak görülen üst bandı sadece gevşettiğini ve kısa vadeli faizlerdeki mevcut duruşun daha simetrik bir faiz koridoru içinde sürdürülmesi istediğine işaret ediyor. TCMB’nin dünkü asıl faiz olan politika faizine dokunmayan kararını “kredibilite testi” olarak yorumluyoruz. Kısa PPK notunda özellikle enflasyona da değinilmesi, tutumunu biraz daha şahinleştirdiği yönünde algılandı. TCMB’nin AMB’nin genişleme adımına gideceği beklentisine paralel faiz koridorunun üst bandında indirime gitmesini para politikasında normalleşme olarak yorumluyoruz. PPK kararı ardından yarın açıklanacak kabinede Sn. Babacan’ın yer alacağını ve TCMB üzerinde var olan faiz indirim yönünde baskı/tavsiyelerin önümüzdeki dönemde azalacağını düşünüyoruz.

 

Dün üst banta yapılan faiz indirim kararı ardından ilk tepkinin TL olumlu olduğunu gördük. Kısa soluklu da olsa Borsa Istanbul ilk tepki olarak 81bin puan seviyesinin üzerini görse de, bankacılık sektörüne gelen kar satışlarına paralel endeks günü 80,467 puan seviyesinden tamamladı. Gösterge faizin % 9 bileşik seviyesinin altını test etse de, kalıcı olamadı. Benzer bir şekilde haftasonu ilave gevşeme kararından söz eden Başkan Draghi’nin yarattığı iyimser havaya paralel zaten talep görmeye başklayan gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel USD/TL kuru 2,1510 seviyesine varen bir gevşeme kaydetti. Dün sabah bültenimizde, USD/TL kurunun 2,1485 seviyesine kadar gerileme potansiyeli taşıdığını belirtmiştik. Orta vadeli risklere paralel görülmesi durumunda döviz alma ihtiyacı içinde olan yatırımcıların teknik seviyeyi kollamalarını gerektiğini paylaşmıştık. Kısa vadede Avrupa Merkez Bankası’nın genişleme yönünde adım atacağı beklentisi, FED’den ise negatif bir haber gelmemesi durumunda kur üzerinde aşağı yönlü baskı bir miktar daha artabilir. Altını kalın olarak çizmek gerekirse, Avrupa Merkez Bankasından gelecek olası bir genişleme yönünde adım ve FED’den şahin bir uslup gelmemesi koşulu ile TL’nin olumlu havadan faydalanacağı beklentisi kısa vadede yeniden iyimserliği tetikleyebilir. Ancak, Avrupa Merkez Bankası’nın çok uluslu ve hantal karar alma yapısı nedeniyle tahvil alım programını FED ve BoE gibi rahat gerçekleştiremeyeceği beklentisi ve dahası FED’in duruşunu adım adım sertleştireceği beklentisine paralel kısa vadeli iyimserliklerde temkinli olunmasını tavsiye etmeye devam edeceğiz. TCMB’nin netice itibarı ile faiz indirimine gitmemesini “TL pozitif” olarak yorumluyoruz. Kurda olası düşüşleri orta vadeli bir bakış açısıyla alım fırsatı olarak okumaya devam edeceğiz. 2,1485 seviyesinin aşağıya kırılması durumunda ilk önemli seviye 2,1350 olarak ön plana çıkacaktır.

 

Yeni gün başlangıcında Asya cephesinde hafif de olsa borsaların kırmız bölgede işlem gördüğünü not edelim. Makro cephede veri akışı bugün oldukça önemli. Almanya’da öğleden sonra açıklancak TÜFE enflasyonu günün en önemli verisini olarak ön plana çıkıyor. Almanya’nın ikinci çeyrekte küçülmesi ve Avrupa genelinde zayıf enflasyon AMB’nin duruşuna ışık tutacaktır. ABD’de açıklanacak ikinci çeyrek büyüme verileri de büyük önem arz ediyor. USD/TL kurunun güne 2,1570 , EUR/TL 2,8450 , GBP/TL 3,5750 , Sepet kurun ise 2,50, XAU/TL (altın gram) 89  , XAG/TL (gümüş gram) 1,35 seviyelerinden başlamasını bekliyoruz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar