FED öncesi son bahar havasını yaşadığımızı düşünüyoruz
Varlık balonu yaratmamak adına FED’in en geç Eylül ayında faiz artırmaya başlayacağına yüksek ihtimal veriyoruz
Zayıf olarak yorumlanan ABD verileri bahar havasını desteklese de, ABD 10 yıllık tahvil faizleri farklı bir duruma işaret ediyor
Spekülatif anlamda taşınan TRY kısa pozisyonların haftaortası hızla çözülmesi ile USD/TL kuru 2,60 seviyesinin altına indi
TL cephesinde kısa bir süre daha risklerin göz ardı edilebileceği ve ılımlı havadan faydalanılabileceğini düşünüyoruz
Teknik bir bakış açısı ile 2,60 seviyesinin altında kalınması 2,5650 seviyesine varan bir geri çekilmeyi destekleyebilir
Ancak, yılın ikinci yarısına ait iç ve dış kaynaklı risklerin halen daha masada olmaya devam ettiğini ve kurda düşüşün kalıcı olamayacağını düşünüyoruz
ABD’de kötü hava şartlarına bağlanan ve beklentilerin oldukça altında kalan ilk çeyrek büyüme verileri ve akabinde ekonomik aktivitede zayıflamanın devam ettiğini teyit eden makroekonomik verilere paralel doların güçlü seyrini kısmen de olsa kaybettiğini görüyoruz. Doların zayıf seyrine, petrol fiyatlarının dip seviyelerden kaydettiği yükselişe ve Avrupa Merkez Bankası’nın almış olduğu önlemlere paralel Avrupa cephesinde işlerin kısmen de olsa toparlanmaya başlaması ile Alman tahvillerinin EUR/USD paritesini desteklediğini de söyleyebiliriz. Neredeyse % 0 seviyesinden % 0,80 seviyesine hızla yükselen Alman 10 yıl vadeli devlet tahvillerinin ABD 10 yıllık tahvil faizleri ile aradaki farkı kapatması ile doların değer kazanım süreci kısmen de olsa duraksadı. Dolarda görülen değer kaybı yada daha doğru bir yaklaşımla dolar endeksinin 100 seviyesinden hızla 2015 Ocak ayında kaydettiği 93 seviyelerine inmesi ile Türk mali piyasaları da son günlerde uzun süredir görmediğimiz ölçüde iyimser bir seyir kaydetti. USD/TL kurunun 2,6450 – 2,6500 aralığında bulunan önemli teknik seviyesini aşağı yönlü kırılması ile 2,59 seviyesine varan bir geri çekilme yaşandığını not etmek gerekiyor. Daha mantıklı bir yaklaşımla, Türk Lirası'nın döviz sepeti karşısındaki değeri geride bıratığımız hafta tüm zamanların zirvesi olan 2,90 seviyesini test etmesi ardından dün 2,77’li seviyelere geriledi. Gösterge 2 yıl vadeli bileşik faiz % 9,30 seviyelerine gerilerken, Borsa Istanbul kazanımlarını altıncı güne taşıdı (87,243). Olumlu anlamda saydığımız bu gelişmlerin yurtdışı kaynaklı faktörlerden gerçekleştiğine vurgu yaptığımız gibi yurtiçinde de yaklaşan seçimlere yönelik artan iyimser beklentilerin de göreceli olumlu tabloya katkı sağladığını görüyouz.
Hatırlanacağı üzere seneye petrol kaynaklı oldukça iyimser başlayan Türk Mali piyasaları, Merkez Bankası üzerinden devam eden ve kredibilite sarsan ve nihayetinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarındaki olumlu görünümü terse çeviren türbülans, devamında yaklaşan seçim belirsizliği ile Türk Lirasını gelişmekte olan ülke para birimleri liginde açık ara en çok değer kaybeden para birimi ünvanına itmişti. Merkez Bankası ve siyasi endişelerin sert bir şekilde fiyatlandığı Nisan ayında spekülatif atak ile birleşen piyasa hareketinin son günlerde seçim ardıdan istikrarlı tablonun devam edeceğine yönelik artan haberlerden de destek bulduğunun söylemeliyiz. Anket sonuçları veya dış basından takip ettiğimiz üzere, AKP’nin tek başına iktidar olacağı ve koalisyon belirsizliğinin giderek fiyatlamadan çıkması ile yurtdışı kaynaklı olumlu hava daha da ivme kazanırken, TL spekülatif pozisyonların çözülmesi ile TL ve TL cinsi yatırım araçlarının değer kazandığını görüyoruz. Bu kapsamda TL'deki değerlenmenin teknik bir bakış açısı ile bir müddet daha devam edebileceğini düşünüyoruz. USD/TL kurunda düşüşün devam etmesi durumunda borsa ve faiz cephesinde de iyimser hava devam edebilir. Elbette bu satıraları okuyan yatırımcıların uzun bir süredir negatif olan tonumuzun bir anda değiştiği görüşüne kapılmamalarını gerektiğini düşünüyoruz. Kısa vadede iyimser havanın devam edebileceği ancak orta vadeli bir yaklaşımla risklerin masada durmaya devam ettiğini söyleyebiliriz.
Bugüne döndüğümüzde ise USD/TL kurunda iyimser havanın devam ettiğini, teknik bir bakış açısı ile 2,60 seviyesinin altında yaşanan dün geceki kapanış ardından iyimser havanın günün ikinci yarısında açıklanacak ABD verileri ile bozulmaması durumunda devam edebileceği ve 2,5650 seviyesinin hedeflenebileceğini düşünüyoruz. Bugün ABD'de açıklanacak NY FED üretim endeksi, sanayi üretimi, kapasite kullanım oranı ve Michigan Universitesi endeksi yakından takip edilecektir.
Ø EUR/USD paritesinde son günlerde hızlanan yükseliş hareketinin de sonlarına yakaştığımız yönündeki görüşümüzü koruyoruz
Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere EUR/USD paritesi 1,14 seviyesinin üzerine yükselerek son üç ayın en yüksek düzeyine ulaştı. FED’den Haziran ayında başlamasına yüksek ihtimal verdiğimiz faiz artırım süreci ve bununla birlikte Avrupa cephesinde devam eden parasal genişleme adımına paralel EUR/USD paritesinde tepki yükselişlerinin gerçekten tepki bağlamında kalacağı ve paritenin 1,12’li seviyelerden geri döneceğini tahmin ediyorduk. Ancak, yukarda da belirttiğimiz üzere Alman tahvil faizlerinde görülen sert yükseliş ve ABD cephesinde kötü kış şartları nedeniyle daha doğrusu geçici nedenlerle ivme kaybeden ekonomiye paralel FED’den beklenen faiz artırımının bir müddet daha ötelenmesi ile EUR’da yükseliş tahminlerimizin de ötesinde oldu. Grafikten de görüleceği üzere, düşüşün hız kazandığı 1,15 seviyesinin üzerinde doğru bir hareket ihtimalini zayıf buluyorum. Hatta, normalleşme sürecine geç bile kaldığını düşündüğüm FED’in yavaş yavaş % 5,4 seviyesine inen işsizlik oranına paralel tonunu sertleştireceği ve önümüzdeki aylarda doların yeniden değer kazanacağına yüksek ihtimal tanıyorum. Özetle, EUR’da yükselişin kalıcı olmayacağını, FED’in Haziran’ı pas geçse de, Eylül ayında faiz artırma ihtimalini kuvvetli bularak senenin ikinci yarısında paritenin yeniden 1 seviyesini hedeflelemeye başlayacağını düşünüyorum. Hatırlanacağı üzere, FED’in faiz artırmasının önündeki engelin güçlü dolar ve düşük petrolün enflasyon üzerinde yarattığı aşağı yönlü baskı nedeniyle geçtiktiği yönünde yorumlar okuyorduk. Şartlar şimdi çok daha müsait!

Kaynak: Reuters
İktisatbank'ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.
































