Değirmencioğlu'dan günlük ekonomi yorumu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Ekonomi

Değirmencioğlu’dan günlük ekonomi yorumu

Küresel piyasalarda hakim olan bol likiditenin yarattığı morfin etkisi devam ediyor

Irak’tan kötü haber akışının kesilmesi ve petrol fiyatlarında yaşanan geri çekilme net enerji ithalatçısı olan Türkiye’nin yaşadığı satış baskısını da haliyle hafifletti


Ay ve dönem sonunun son iş gününde bilanço hareketleri öncülüğünde iyimser bir hava görüleceğini düşünüyoruz

 

Günün Grafiği

USD/TL kurunda aşağıda 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,11 ; yukarda ise 100 günlük ortalamaların geçtiği 2,1450 aralığında sıkışma devam ediyor. Bandın şimdilik korunmasını bekliyoruz. Kırılmanın yaşandığı yöne doğru sert bir hareket görülebilir.

Haftanın son iş gününü Türk mali piyasaları sakin bir seyir izleyerek tamamladı. Irak’ta yaşanan çatışmaların petrol fiyatları üzerinde yarattığı negatif etkinin kötü haber akışının göreceli olarak kesilmesine paralel kısmen de olsa azaldığını görüyoruz. Irak'ın kuzeyinde devam eden çatışmaların Basra körfezinde (güneydeki) petrol sahalarını etkilememesi (Irak’ın günlük 3,3 milyon varil üretimine devam ediyor olması) Brent cinsi kuzey denizi ham petrolün varil fiyatını 113 dolar seviyesinin altına çekti. Hatırlanacağı üzere 19 Haziran'da Brent petrolün varil fiyatı dokuz ayın zirvesini olan 116 dolar seviyesine yaklaşmıştı. Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin net enerji ithalatçısı olan Türkiye ekonomisine sekte vuracağı beklentisi ile Tük mali piyasaları satış baskısına maruz kalmıştı. Reuters haberine göre petrol fiyatlarından görülen her 10 dolarlık artışın enflasyonda yaklaşık 0.5 puan, cari açıkta ise 4 milyar dolar civarında artışa neden olduğunu hesaplanıyor. Geride bıraktığımız 15 günlük zaman dilimde Irak’ta yaşanan rehine olayları, artan jeopolotik risk ve elbette petrol fiyatlarında görülen yükseliş USD/TL kurunun 2,15 kritik seviyesinin hemen üzerine yükselmesine neden olmuştu. Teknik seviyesinin aşılamaması ve kademeli olarak Irak gerginliğinin ilave kötü haber gelmemesine paralel azalması ile kurun da yeniden 2,1250 seviyelerine çekildiğini görüyoruz. Elbette aynı zaman diliminde TCMB’nin de faiz oranlarını cesaretli bir adım atarak 75 baz puan daha indirmesi, küresel bol likiditenin Türk tahvillerine yönelik iştahını da artırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 24 Şubat 2016 itfalı iki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi haftanın son iş gününde Kasım 2013'ten beri en düşük seviye olan % 8,17 seviyesine gerilerken, borsa istanbul ise haftayı önemli bir değişim kaydetmeden 78,472 puan seviyesinden tamamladı.

 

ABD borsalarının haftayı oldukça küçük kazanımlar ile tamamlaması ardından yeni hafta başlanıcında, ay ve dönem sonunun son iş gününde Asya borsalarında ılımlı bir seyir görülüyor. Veri gündeminin yoğun olacağı bu haftada yarın içerde AKP’nin Cumhurbaşkanlığı adayı, Perşembe günü TÜİK tarafından açıklanacak Haziran ayı enflasyon verisi; dışarda ise ABD'de Perşembe günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ve Başkan Yellen’in konuşması yakından takip edilecektir. Türkiye’de bugün TSİ10:00’da açıklanacak Mayıs dış ticaret verileri takip edilecek (anket beklentisi 7.3 milyar dolar açık olacağı yönünde). Bültenlerimizde uzun bir süredir küresel piyasalarda hakim olan bol likidetinin yarattığı geçici sarhoşluğa dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak biraz da tonumuzu temkinli olarak yansıtmaya çalışıyoruz. FED’in azalmakla birlikte devam eden likidite desteği ve dahası halen daha ilk faiz artırımının ne vakit yapılacağına dair hakim olan belirsizlik, Avrupa Merkez Bankası’nın dezenflasyon sürecine sürüklenen Avrupa’da enflasyon yaratmak için faiz indirimi, negatif faiz uygulaması, uzun vadeli refinansam programı açılaması hatta FED’in uyguladığına benzer bir şekilde parasal genişlemeye de gideceği beklentisi küresel risk iştahını kamçılamaya devam ediyor. Bu süreçte elbette gerek nominal gerekse reel anlamda yükske faiz sunan gelişmekte olan ülke para birimlerinin sabit getirili menkul kıymetlerine ve borsalarına yönelik risk iştahı haliyle kuru da baskı altında tutuyor. Kısa vadede para kazanma güdüsüyle orta vadeli riskleri göz ardı eden piyasalarda orta vadeli bir yaklaşımla özellikle kurda geri çekilmelerin alım yönünde kollaması gerektiğini yönündeki önerimizi korumaya devam ediyoruz. FED’in piyasaları faiz artırımına yavaş da olsa hazırlamaya başladığı yönünde var olan beklentimize paralel ve elbette 2015 yılında likidite koşullarının bu kadar bol olmayacağı beklentisinden hareketle temkinli iyimser olunmasını gerektiğinin altını çiziyoruz. Yukardaki grafikten de görüleceği üzere, USD/TL kuru yukarda 100 günlük ortalamaların geçtiği 2,1450 ; aşağıda ise 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,11 seviyesi arasında sıkıştı.  Kısa vadede iyimserlikten faydalanılmalı ama olası bir şekilde kurda 2,08-2,10 bandının tekrar görülmesi hatta 200 günlük ortalamaların geçtiği 2,11 seviyesi döviz alım ihtiyacı olan yatırımcılar tarafından kollanabilir. Ay ve dönem sonu olması nedeniyle Türk mali piyasalarında bilanço kayanklı hareketleirn ön planda olmasını ve Türk Lirası’nın bugün bir miktar daha değer kazanmasını bekliyoruz. USD/TL kurunun güne 2,1225 , EUR/TL 2,8950 , GBP/TL 3,6150 , Sepet kurun ise 2,51, XAU/TL (altın gram) 89,50 , XAG/TL (gümüş gram) 1,4250 seviyelerinden başlamasını bekliyoruz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar