Damızlık Kızın Öyküsü ve Alias Grace - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Poli

Damızlık Kızın Öyküsü ve Alias Grace

damızlık-kız
Evren İnançoğlu
Evren İnançoğlu

Sinema filmleriyle televizyon dizileri arasındaki sınırın muğlaklaştığı  ve televizyon dizilerinin yeni bir altın çağ yaşadığı günümüzde feminist yazar Margaret Atwood’un iki  romanı, “Damızlık Kızın Öyküsü ve Alias Grace” televizyona  uyarlandı.   Damızlık Kızın Öyküsü(The Handmaid’s Tale) geçtiğimiz günlerde en iyi televizyon dizisi kategorisinde  Golden Globe (Altın Küre) ödülüne layık görüldü.

Margaret  Atwood’un  “Damızlık Kızın Öyküsü” isimli  romanından uyarlanan  dizide  hikaye Amerika Birleşik Devletleri’nde  çevre kirliliği ve diğer olumsuz gelişmeler sonucu insanların doğurganlığının azaldığı bir zamanda, şartları bahane edip  olağanüstü hal ilan eden, otoriter, baskıcı bir yönetimin baş kaldıran herkesi  acımasızca cezalandırıldığı bir gelecekte geçiyor. Dizide doğurganlığını kaybetmemiş  kadınlar sistem tarafından damızlık birer köleye dönüştürülüyor. Feminist okumasının yanında baskıcı bir yönetimin ne kadar ileri gidebileceği ile ilgili ip uçları da veren dizi izleyenleri dehşet içinde bırakıyor. Dizinin bence en önemli ayrıntılarından biri  ana karakterin yaşadığı dehşetten başkalarının haberdar olması  umuduyla  yaşadıklarını gizlice tuvalet duvarına yazdığı sahnedir. İnsanlar yaşadıkları kötü şeylerin diğerleri tarafından bilinmesine ihtiyaç duyması   Lacancı tutarlı bir “büyük öteki”nin varlığına olan inancın bir sonucudur.  Oysa ünlü Fransız psikanalist Lacan’a göre  böyle bir tutarlı büyük öteki mevcut değildir; “büyük öteki”  sadece bir kurgudur.


damizlik kiz

Sistem tarafından tahakküm altına alınan  kadının sesini duyurma isteği Margaret Atwood’un televizyona uyarlanan bir başka romanı  “Alias Grace”de gerçek oluyor. Alias Grace’de hikaye gelecekte değil 19. yüzyıl Kanada’sında geçer. Ailesiyle birlikte İrlanda’dan Kanada’ya göç eden protestan bir İrlandalı   kızın hikayesidir bu.  Grace isimli kız  Kanada’ya giden gemide annesini kaybeder ve daha sonra baskıcı   babası tarafından tacize uğrar. Baba evini terk edip hizmetçi  olarak çalışmaya gittiği evde kendi gibi hizmetçi olan başka bir kızla müstesna bir dostluk ilişkisi kurar. Grace’in arkadaşı   ev sahibinin zengin  ve şımarık oğlu tarafından hamile bırakıldıktan sonra   Toplum baskısından korkarak gizli bir şekilde kürtaj olur ve başarısız geçen operasyondan hemen sonra hayatını kaybeder. Arkadaşını kaybettikten sonra başka bir evde iş bulan Grace erkek bir  çalışanla bir olup evin sahibi adamı ve onunla ilişkisi olan hizmetçi kadını öldürmekle yargılanıp ömür boyu hapse mahkum olur. Artık ülke çapında tanınan bir katil olan Grace’in hikayesinin aslını öğrenmek ve ona yardımcı olmak için onu ziyaret etmeye başlayan genç bir  psikiyatr arasında geçen konuşmalar  Grace’in hikayesine ışık tutar.

Tıpkı “Damızlık Kızın Öyküsü”nde  olduğu gibi “Alias Grace”de  de kadına şiddet uygulayan işbirlikçi  bir başka kadın vardır.

Buraya kadar dişil kimliğin eril kimlik tarafından tahakküm altına alındığı ataerkil toplum eleştirisi olarak benzeşen  iki dizi, “büyük öteki” konusunda biri birinden ayrılır. “Damızlık Kızın Öyküsü”nde  hikayesini anlatma ihtiyacı duyan kadın , yaşadıklarının diğerleri tarafından bilinmesi düşüncesini  rahatlatıcı bulmaktadır. Oysa Alias Grace’de hikayesini mahkemeye ve psikiyatra anlatan kadın farklı zamanlarda farklı farklı hikayeler anlattığı gibi, bu hikayeyi dinleyenlerden de farklı farklı tepkiler almıştır.  Hikayelerin çokluğu ve tutarsızlığı kadar hikayeyi dinleyenlerin anlatılanlardan farklı anlamlar çıkarması da tutarlı bir büyük ötekinin olmadığını ima eder.

Nobel edebiyat ödülü için adı geçen ve iki romanı halihazırda televizyona uyarlanan Margaret Atwood’un yıldızı  parlamaya devam edeceğe benziyor. Bu iki diziden bizleri devlet, ulus, toplum  hatta dil gibi kavramların tutarlılığından ve mutlaklığından  şüpheye düşüren  ise daha radikal ve sıra dışı görünen “Damızlık Kızın Öyküsü” değil de 19.yüzyılda İrlanda’dan Kanada’ya göç eden protestan bir  İrlandalı kızın, “Grace”in öyküsüdür.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar