Çocuklarınızın Yeni Yıl Hedefleri Oluşturmalarını Kolaylaştıracak 6 Yol - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Poli

Çocuklarınızın Yeni Yıl Hedefleri Oluşturmalarını Kolaylaştıracak 6 Yol

Damla Günsel
Damla Günsel

Yeni yıl yeni başlangıçlar demek.  Yeni olasılıklar, değişim için motivasyon, umut. Değişim ve gelişim yolunda atılacak adımlar için yeni hedefler belirleme zamanı. Yeni yıl hedefleri belirlemek ise sadece yetişkinler için geçerli bir durum değil.  2018’ e girerken farklı bir şey yapın ve bu yıl çocuklarınızın da kendileri için yıllık hedefler belirlemelerine yardımcı olun. Özellikle 7-12 yaş dönemi bu alışkanlığı kazanmak için ideal bir dönem. Yeni yıl hedeflerinin amacını anlayıp kendilerine bir liste hazırlayabilecek olgunlukta bu yaş çocukları. Ancak bu siz yetişkinlerin yardımına ihtiyaçları olmadığı anlamına gelmiyor elbette. Yeni yıl hedefleri belirlemek aile bağlarınızı geliştirip güçlendirecek eğlenceli bir etkinlik aynı zamanda. Bunun için size önerilerim şöyle:

  • Yeni başlangıçlar için heyecanlı ve motive edici olun.

Yeni yıl, yeni hedefler belirlemek, başlangıçlar yapmak için cesaretlendirici, coşkulu bir zaman. Elbette her yeni gün yeni bir başlangıç hayatımızda ancak rutin içinde bu iyimser bakışımızı kaybedebiliyoruz kimi zaman.


Çocuklarınızın hedef belirlemelerine yardım ederken size önerim geride bıraktığımız yılda başarabildikleri ile başlamanız. Başarılı olduğu her noktayı hatırlamaya çalışın ve çocuğunuzun da hatırlamasını sağlayın.

Bu başarılardan biri yüzme kursunda kollukları attığı zaman olabilir mesela. Bu başarıyı elde etmesini sağlayan neydi? Düzenli antrenman yapmak belki de! Çocuğunuza sorun: Yüzmede başarı elde etmeni sağlayan bu becerini başka hangi alanlara uygulayabilirsin?  Yeni yılda başarmak istediğin, yapmak istediğin başka neler olabilir? Neler hayatını daha iyi ve mutlu yapardı?  Kendini geliştirmek istediğin hangi alanlar var?

 

  • Önerilerde bulunun ama dikte etmeyin!

Ailelerin ikileme düştükleri noktalardan biri çocukları için hedefler belirleyip belirlememeleri oluyor genelde. Elbette ki sizin rehberliğinize ihtiyaçları var; ancak onlar adına karar vermeyin. İzin verin kendi tercihlerini yapsınlar. Değişim yapacakları alanlarda yönlendirme yapabilirsiniz ama önerilerinizin yaşlarına uygun olduğuna dikkat etmelisiniz. Kararı ise onlara bırakın. Kendi değişimleri ve gelişimleri için sorumluluk almalarını bu şekilde sağlayabilirsiniz.

Bu noktada ilk adımınız dinlemek olsun. Kendileri için ne istediklerini sorun ve yanıt vermelerini bekleyin. Eğer ne yapmaları gerektiğine siz çoktan karar vermişseniz dinlemeyeceğiniz de ortada.

Eğer daha detaylı yönlendirmeye ihtiyaçları varsa alanları belirleyin ve boşlukları doldurmalarını isteyin: Kişisel gelişim, arkadaşlık ilişkileri, dersler.  “Daha iyi ya da daha farklı olmasını istediğin şeyler var mı? Bunları nasıl gerçekleştirmeyi düşünüyorsun? Başkaları için/ kendin için ne yapmayı düşünüyorsun?” Bu sorular çocuğunuza ne yapmak istediğini belirlemesinde yardımcı olacaktır.

 

  • Hedefleri daraltın.

3 ya da 4 hedef yeterli olacaktır çocuklar için. Yıl içerisinde bu hedeflere ulaşıp ulaşamadıklarını, eğer engel varsa bunların neler olduğunu belirlemeleri de kolay olacaktır. Onlara yeni bir alışkanlık kazandırmak niyetinde olduğunuzu unutmamalısınız.  Amacınız birkaç tane ulaşılması mümkün hedef belirleyip bunları takip etmelerini, gelişimleri için kendi sorumluluklarını almalarını sağlamak olmalı.

Temiz bir sayfa alıp onun için önemli 3 ya da 4 hedef yazmasını isteyin. Her hedef altında, bu hedefe ulaşmasını sağlayacak küçük adımları yazabilmesi için boşluklar bırakılmasını öneririm. Hedeflerin ulaşılabilir gerçekçi hedefler olduğundan emin olmalısınız aksi durumda hayal kırıklığı kaçınılmaz olacaktır.

 

  • Yavaş adımlarla ilerleyin.

Çocuklar için “yüzmede daha başarılı olmak; daha fazla kitap okumak; odamı daha derli tutmak; ev işlerine yardım etmek” gibi hedefler anlamlı olabilir. Ancak yine de bu hedeflere ulaşmayı kolaylaştıracak minik adımları belirlemek motivasyonlarını arttıracaktır. Belirledikleri hedeflere nasıl ulaşabileceklerini sorgulamalarını sağlamanızı öneririm: Peki bu hedefine ulaşmak için neler yapabilirsin/ nereden başlayabilirsin?

Eğer çocuğunuzun hedefi “daha fazla kitap okumak” ise önce kitaplarını düzenleyip, ardından okumak istediklerini önceliğine göre sıraya dizebilir. “Her akşam yatmadan önce 10 dakika kitap okumak” da bir diğer adım olabilir bu hedefe ulaşmak için.

 

 

  • Takip edin ancak tartışmayın.

Çocuğunuzun belirlediği hedeflerini belli aralıklarla, haftanın belli bir günü mesela, birlikte kontrol edip, ilerlemenin nasıl gittiği hakkında sohbet etmenizi öneririm. Ayda bir gün hedefleri ve gelişimi gözden geçirmek için bir araya geleceğiniz bir rutin oluşturmanız aranızdaki ilişkiyi de güçlendirecektir.

Büyük değişimlerin bir anda gerçekleşmesini beklememelisiniz, duraksamalar olacaktır. Eğer çocuğunuz hedefi doğrultusunda hiçbir ilerleme göstermiyorsa hedefin ulaşılabilirliğini yeniden gözden geçirmelisiniz. Çocuklarınızın kendi hedeflerini belirlemelerine izin vermeniz kendi motivasyonlarını bulmaları için teşvik edici olacaktır. Belirledikleri minik adımlar tahmin ettikleri kadar kolay değilse bunu değerlendirip anlayabilmeleri için onlara zaman tanımalısınız; ardından belki yeni hedefler belirlemeleri gerekecektir; siz sadece motivasyonlarını yüksek tutmaları için onları teşvik edin.

 

  • Aileniz için de yeni yıl hedefleri belirleyin.

Aile için yapılan bu planlar aile bağlarınızı güçlendirecek, sizleri birbirinize yakınlaştıracaktır.  Her aile üyesi, aile için iki hedef belirleyebilir mesela: “Anneanneyi daha sık ziyaret etmek, daha çok bisiklet sürmek, sinemaya daha sık gitmek, ev işlerini birlikte yapmak” güzel alternatifler olabilir. Bu hedeflere nasıl ulaşılabileceğini, küçük adımları yine birlikte belirlemek eğlenceli ve samimi olacaktır. Bu rutini bir aile ritüeline çevirebilir, her ay belli bir gün tüm elektronik cihazlarınızdan kurtulup hedeflerle ilgili ilerlemenin ne durumda olduğunu konuşmak için bir araya gelebilirsiniz.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar