Çocukların ruh sağlığı önemli mi? - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Köşe Yazarları

Çocukların ruh sağlığı önemli mi?

Barış UzunahmetBarış Uzunahmet

KKTC’de ilk covid-19 vakası geçtiğimiz yıl bu günlerde görülmüştü ve hemen ardına okullar kapatılmış ve yavaş yavaş genel bir kapanmaya doğru gitmiştik. Her ne kadar da hükümet süreci doğru yönettiğini söylese de, geldiğimiz noktada ne sağlık, ne eğitim ne de ekonomik durum pek iç açıcı değil.

Genel olarak bu süreçte gerek hükümet gerekse toplumun önemli bir kısmı “önce sağlık sonra eğitim veya önce sağlık sonra ekonomi” anlayışı ile hareket etti.  Geçtiğimiz bir yıllık bu sürede ne sağlığımızı koruyabildik ne de ekonomik olarak ayakta durabildik. Abartısız tüm sektörler kan ağlıyor. Açlık sınırının altında yaşayan binlerce insan var, binlerce işsiz ortaya çıktı. Bir de ağır aksak, online olarak yürütülmeye çalışılan bir eğitimimiz var.


Peki dünyada bu işler nasıl oldu? “Önce sağlık sonra eğitim” denilerek eğitim bir kenara atılmadı, ya da “önce sağlık sonra ekonomi” denilerek insanlar işsizliğe ve açlığa ter edilmedi. Daha çok “hem sağlık hem eğitim” veya “hem sağlık hem ekonomi” denildi.

Örneğin İngiltere’de uzun süre özel sektörde çalışanların maaşlarının %80’i devlet tarafından ödendi. Okullar bu bir yıllık sürenin büyük bir çoğunluğunda açık kaldı. Avrupa’nın birçok ülkesinde de durum buna benzerdi.

“KKTC bunlarla kıyaslanamaz” gibi lafları çok duydum. Elbette kıyaslanamaz ama örnek alınabilir. Her ülke kendi ölçeğinde bazı şeyler yapabilir. Biz KKTC’de ekonomik olarak adil paylaşım yapabildik mi? Elimizdeki sınırlı kaynağı doğru dürüst kullanabildik mi? 65 yaş altında dünya kadar gereksiz ve torpilli insanı aşılarken, öğretmeni aşılayabildik mi?  Yüz yüze eğitimin devam etmesi için gerek öğretmenin gerekse toplumun endişelerini giderebildik mi?

Kabul etmek gerekir ki yapamadık. Hem eğitimde hem de ekonomide ciddi yaralar açtık ve ileride bu yaraların kapanıp kapanmayacağını da bilmiyoruz. Uzmanlara göre, eğitimde önümüzdeki yıllarda bunların etkilerini çok acı bir şekilde göreceğiz.

*****

Bir de göz ardı ettiğimiz bir durum var. Bu pandemi sürecinde hem çocukların hem de toplumun psikolojisi ciddi oranda erozyona uğradı. Özellikle çocuklarda ciddi sorunlarla karşılaştık, bundan sonra da karşılaşabiliriz.

İngiltere’de Royal College’in yaptığı bir araştırmaya göre 400 bin çocuğun psikolojik olarak pandemi sürecinden etkilendiği belirtildi ve araştırmada “okulların kapanmasının, bozulan arkadaşlıkların ve salgının neden olduğu belirsizliğin çocuklarımızın ruh sağlığı üzerinde yarattığı yıkıcı etkiye” vurgu yapıldı.

KKTC’de de Lefkoşa Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin verilerine göre 2020 yılında 7 bin 500 çocuk tedavi gördü. Bir de buna özel doktor ve hastanelerde tedavi gören çocukları eklediğimizde durumun ne kadar vahim olduğunu düşünün artık. Bunlara ek olarak Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu ve Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği’nin pandemi sürecinin çocuklar üzerinde yarattığı psikolojik etkilerden bahsettiklerini biliyoruz.

Tüm bunları alt alta koyduğum zaman aklıma bazı sorular gelmeye başladı. Hep “önce sağlık” diyoruz ya…

Örneğin pandemi dolayısı ile yaşanan psikolojik sorunlar bir sağlık sorunu olarak görülüyor mu? Yoksa psikolojik sorunlar bir sağlık sorunu değil mi?

Mesela semptom görülmeyen bir pozitif covid-19 vakası mı daha iyi, yoksa çocukların psikolojik sorunlar yaşaması mı?

Uygulamalara baktığımızda benim bu bir yıldan çıkardığım sonuç çok nettir; “Çocukların ruh sağlığı önemli değildir”.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar