Çocuğunuzun parmak ucunda yürüyorsa dikkat - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Nisan 19, 2024
Çocuk SağlığıSağlık

Çocuğunuzun parmak ucunda yürüyorsa dikkat

Çocukların parmak üzerinde yürümesinin geçici olabileceği gibi, kalıcı bir hastalığa da işaret edebileceğini belirten uzmanlara göre, bu durumu ciddiye almakta fayda var.

Ailelere uyarıda bulanan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Tayfun Açıkgöz, çocukların uzun süre parmak ucunda yürümeleri durumunda doktora götürülmesi gerektiğini söyledi.

Çocuklarda parmak ucu yürüyüşün nedenini, topuk temasının olmayışı şeklinde açıklayan Açıkgöz, “Çocuklar genellikle 11-15 ay arasında yürümeye başlarlar. Parmak ucu basarak yürüme, yeni yürümeye başlayan çocuklarda sıklıkla görülebilen bir durumdur. Bu çocukların çoğu büyüdükçe normal şekilde yürümeye başlarlar. En geç iki yaşına kadar çocuğun normal yürüyüş düzenine ulaşması beklenir. Çocuk eğer hala düzgün olarak basmıyorsa ortada bir sorun olabilir” dedi.


Çocuklarda parmak ucunda yürümenin birçok faktöre bağlı olarak gerçekleşebildiğini belirten Op. Dr. Açıkgöz, “Parmak ucu yürüyüşü çocuklarda yüzde 7 ile 24 arasında görülmektedir. Araştırmalar neticesinde yüzde 10 ile 88 arasında pozitif aile hikâyesi bulunduğu tespit edilmiştir. Hastalığın teşhisinin konulması kolay olmakla birlikte, öncelikle çocuklarda parmak uçlarına basarak yürüme durumunda hastalığın asıl nedenin ortaya konulması önemlidir” diye konuştu.

“KALICI BİR SAKATLIĞIN ÖNLENMESİ İÇİN TEDAVİ ŞART”

Bu rahatsızlığın büyük oranla erkek çocuklarda görüldüğüne dikkat çeken Açıkgöz, hastalığın tedavi yöntemleri hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Bu hastalarda çoğu zaman konservatif tedavi yeterli olabilir. Bu nedenle teşhisi ve tedavisi kalıcı bir sakatlığın önlenmesi açısından çok önem taşımaktadır. Tedavinin programlanmasında parmak uçlarına basmanın ne zamandan beri var olduğu, çocuğun ayak ve ayak bileğindeki şekil bozukluğu ile sertlik derecesi ve çocuğun yaşı en önemli kriterleri oluşturur. Küçük çocuklarda hastalığın önemli bir kısmı idiyopatik olup parmak uçlarında yürüme durumu için gözlemlemek veya sadece egzersiz uygulamaları ile bot – ortez kullanımı yeterli olabilir. Ancak bazı hastalarda ameliyat ile tedavi gerekli olabilir.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar