Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Ekonomi

Çiftçi borç batağında!

62 MİLYON TL ALACAKLI: Çiftçilerin devletten 62 milyon TL alacağı var. Nisan ayında ödenmesi gereken 16 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği’nin yanı sıra TÜK’e teslim edilen ürünün 38 milyon TL’yi bulan bedeli de ödenmedi. Ekim ayında ise 8 Milyon TL mazot desteği ödenmesi gerekiyor

ÇİFTÇİ KAYNAK ARAYIŞINDA: Devletten alacaklarını tahsil edemeyen çiftçi, yeni ekim sezonuna hazırlanmak için kaynak arayışına girdi. Kooperatiflerden özel bankalara kadar her yere borcu olan çiftçi, hangi kapıyı çalsa eli boş dönüyor. Yüzlerce çiftçi üretimden kopma noktasında
ÇİFTÇİ TÜCCARA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ: Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, çiftçinin elinden 53 kuruşa alınan arpanın, şimdi piyasaya 75 kuruştan satıldığına dikkati çekti. Kelle, “Bu emek hırsızlığıdır. Hükümet üreticiyi tüccara peşkeşi çekti” dedi

ÇİFTÇİ TÜK’E TALİP: Sürdürülebilir olmaktan çıkan TÜK’e birlik olarak talip olduklarını vurgulayan Kelle, “Amacımız TÜK’ü siyasilerin elinden kurtarmak ve yeniden rekabet edilebilen sürdürülebilir yapıya kavuşturmak” dedi

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, 2015 Nisan ayına ait 16 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği’nin, 38 milyon TL ürün (arpa) bedellerinin halen ödenmediğini kaydetti.
Eylül ayı sonunda yeni ekim döneminin başlayacağına dikkat çeken Kelle, üreticinin doğrudan gelir desteklerini alamadığı için kooperatiflerden geçen yıl aldıkları borçlarını ödeyemediği, dolayısıyla yeni ekim sezonunda kredi bulamayacağını belirtti.
Tarımdaki sorunların bir an önce masaya yatırılıp, çözüm konusunda adım atılması gerektiğini kaydeden Kelle, mevcut durumun daha fazla sürdürülemez olduğunu söyledi.

“Bütçe açığının bedeli çiftçiye ödetilmeye çalışılıyor”
Hüseyin Çavuş Kelle, tarımda oluşan 65 Milyon TL’lik açığın bedelinin çiftçiye ödetilmeye çalışıldığını öne sürdü.
Kelle, “Biz Çiftçiler Birliği olarak 2014 Kasım ayında hükümeti uyardık; 135 Milyon TL bütçe ile mevcut yılı çıkartamayacağımızı, tarım sektörünün kaosa sürükleneceğini söyledik. Arpa alımı konusunda TÜK’ün zorda olduğunu, kurumun mevcut yapısı ile arpayı alsa bile bedelini ödeyemeyeceğini belirttik. Haklı da çıktık. Şuan kredi bulmakta zorlanan bir TÜK yapısı ile karşı karşıyayız ve yine yaptığımız görüşme neticesinde 67.5 kuruş ödenmesi gerekirken devlet kendi dairesinin verilerine göz yumdu ve arpayı üreticinin elinden 62 kuruşa aldı. Buna bağlı olarak yapılan görüşmelerde ülke genelinde 150 bin ton arpa olduğu söylenmişti. Bunun yanlış olduğunu bu rekoltenin 100-120 bin ton kalacağını ve TÜK’e yansıyacak olan rakamın da 60-70 bin ton olacağını ifade ettik. Zaman geldi yine haklı çıktık. TÜK’ün aldığı tohumluk arpa, yemlik arpa ve buğday  60 bin tonu bile bulmamıştır” diye konuştu.
Kelle, hükümet yetkililerinin tarımdaki ön görüsünün veya çalışmalarının olumlu bir sonuca ulaşmadığını, aldıkları her kararın da üreticiyi bir o kadar zora soktuğunu ve üretimi durdurma noktasına getirdiğini iddia etti.

“Devlet hepimize borçlu”
Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, bugün tarım sektöründe faaliyet gösteren hemen hemen bütün üreticilerin devletten alacaklı olduğunu ve tüm bu üreticilerin devletten alacağı dururken diğer yandan gerek özel bankalara gerekse köy kooperatiflerine yüksek faiz ödediğini, buna bağlı olarak üretici sayısının her geçen gün azaldığını söyledi.
Devletten alacaklarını tahsil edemeyen üreticinin üretimden kopma noktasına geldiğini kaydeden Kelle, 2015 Nisan ayına ait 16 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği, 38 milyon TL ürün (arpa) bedellerinin halen ödenmediğini söyledi.
Ekim ayında 8 Milyon TL mazot desteğinin ödeneceği konusunda ise umutlarının olmadığını söyleyen Kelle, “2015 Doğrudan Gelir Desteğini, ürün bedellerini ödemeyen hükümet, ekim ayında çiftçinin hak edişi olan 8 Milyon TL mazot desteğini nasıl ödeyecek” diye konuştu.

“En büyük yanlış arpada taban fiyatın belirlenmemesi”
Hüseyn Çavuş Kelle, Hükümet yetkililerinin en büyük yanlışının arpa fiyatlarında taban fiyat belirlememesi olduğunu savundu.
Kelle, “Hükümet edenler, taban fiyat belirlenmemiş, arpa fiyatını serbest bırakıp arpanın üreticiden 53 kuruşa alınmasını sağlamış şimdi de 22 kuruş zam ile üreticiyi tüccara peşkeş çekmiştir. Yani hükümet edenler emek hırsızlığı yapılmıştır.  Bugün arpanın fiyatı Toprak ürünleri Kurumu’nda 75 kuruş” diye konuştu.

“Emeğe saygıları bu kadarmış”
Hükümet yetkililerinin ayrıca kooperatifleşmeyi ön plana çıkararak adeta üretici ile alay ettiğini savunan Hüseyin Çavuş Kelle, “Madem böyle bir niyetleri var, mevcut kooperatifi neden üreticinin elinden aldılar?” diye sorudu.
Kelle, ayrıca kooperatife bağlı Binboğa Yem Fabrikası’nın her yıl arpayı üreticiden hükümet ile eş fiyattan alırken bu yıl o “tüccar zihniyeti” ile davrandığını ve arpayı üreticiden 55 kuruşa aldığını ifade etti.
Hüseyin çavuş kelle, “İşte tüm bu söylemler ve tüm bu sıkıntılar varken hükümet edenlerin bu 1 yıllık süre zarfı içerisinde mevcut sorunlara çözüm bulamaması tarıma verilen ve aynı zamanda üretime verilen değeri, emeğe verilen saygıyı gözler önüne sermektedir. Ya en kısa zamanda bu sorunlar çözümlenir ya da tarımı yöneten kişilerin ve de hükümet edenlerin sorgulanması gerekir” dedi.

“TÜK Çiftçiler Birliği’ne verilsin”
Hüseyin Çavuş Kelle, ayrıca Çiftçiler Birliği’nin 1 yıldır TÜK’ün birliğe verilmesi yönünde talepte bulunduğunu belirterek, 30 Haziran 2015 tarihinde TÜK’ün Çiftçiler Birliği’ne verileceğine dair söz verildiğini bu sözün bir an önce yerine getirilmesini talep ettiklerini söyledi.
Kelle, Toprak Ürünleri Kurumu’na talip olmalarının nedenini ise “TÜK’ü siyasilerin elinden kurtarmak ve yeniden rekabet edilebilen sürdürülebilir yapıya kavuşturmak” olduğunu belirtti.

“Hükümetler tarımda sınıfta kaldı”
Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle, geçmiş 2 dönem hükümetinin de tarım konusunda sınıfta kaldığını mevcut hükümet yetkililerinin de şu ana kadar bu konuda bir beceri gösteremediğini öne sürdü.
“Ülkedeki hiçbir siyasi partinin tarımla ilgili bir çalışması, politikası yoktur. Bu da onların en büyük ayıbıdır” diyen Kelle, “Yıllar içerisinde hükümet edenler böl-parçala-yönet sistemini kullanmış mevcut hükümet yetkilileri de kullanmaya çalışmıştır. Biz birlik olarak bunun yanlış olduğunu gözlemledik ve tarımdaki sıkıntıları köklü çözüme kavuşturmak düşüncesi ile tüm üretici birlikleri bir çatı altına girmeye karar verdik” dedi.

15 birlik tek çatı altında toplanacak
Hüseyin Çavuş Kelle, tarımdaki sıkıntıların ortak olması nedeni ile Çiftçiler Birliği de dahil 15 birliğin ortak karar aldığını ve Küçük Kaymaklı Bölgesi’nde bulunan Çiftçiler Birliği’ne ait 700 metre karelik binada yakın gelecekte 15 birliğin tek çatı altında faaliyet göstereceğini kaydetti.
Kelle, “700 metre kare binayı diğer birliklerle paylaşıp daha güçlü bir ses getirip ve elimizi taşın altına koyarak tarıma yeni vizyon kazandırmak için çalışacağız. Bu yapıya katılan 15 birlik tarımdaki sıkıntıları ortaya koymak için ilk toplantısını yapmıştır. İkinci toplantıda ise her birlik kendi sıkıntılarını nasıl çözüleceği yönünde öneriler getirmiştir. Bu çalışmalarını da en kısa zamanda Tarım Bakanlığı’na sunacaklar” dedi.
Hüseyin Çavuş Kelle, Çiftçiler Birliği’nin bina için Ekim ayının başında ihaleye çıkacağını, 4 aylık bir sürede de bu binanın bitmesini hedeflediklerini söyledi.
Kelle, bu yapıya katılacak olan birlikleri ise şu şekilde sıraladı: Patates Üreticileri Birliği, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği, Lefke Narenciyeciler Birliği, Zeytin Üreticileri Birliği (ZEYBİR), Kuzey Kıbrıs Arıcılar Birliği, Veteriner Hekimler Birliği, Enginarcılar Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Enginar Üreticileri Birliği Kooperatifi, Kaplıca Balıkçı Kooperatifi, Organik Üreticiler Birliği, Seracılar Birliği, Mesarya Enginar Üreticileri Birliği, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği.
“Ekim ayında ihaleye çıkılacak”
Sektördeki en büyük sıkıntılardan birinin de pazarlama olduğunu dile getiren Hüseyin çavuş kelle, bunu da aşabilmek adına “Ürün Pazarlama Kooperatifi” kurulacağını böylelikle üreticilerin hem ürettiklerinin karşılığını alabilmesine hem de toplu alımların ve girdi maliyetinin düşürülmesinin sağlanacağını kaydetti.
15 birliğin faaliyet göstereceği söz konusu binada ayrıca 200 metre kare bir banka olacağını belirten Kelle, “Belli bir süre bu anlaşılacak banka ile üreticiye daha düşük faizlerle kredi sağlanacak. İlerleyen süreçte ise bu yapı güçlenerek kendi bankasına sahip olacaktır” dedi.