Çalıştayda yenilik göze çarpmadı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Mart 19, 2024
Köşe Yazarları

Çalıştayda yenilik göze çarpmadı

Daha önce de bu köşeden belirttiğimiz gibi okulöncesinden sekizinci sınıfa kadar bütün derslerin öğretim programları ve buna bağlı kitap vb materyallerin yeniden geliştirilmesi için bir proje hazırlandı. Proje kapsamında Rauf Raif Denktaş Kongre ve Kültür Merkezi’nde 21-22 Şubat tarihlerinde ‘KKTC Temel Eğitim Programı Geliştirme’ projesinin startı verildi. KKTC Temel Eğitim Programı Geliştirme Hazırlık Çalıştayı gerçekleştirildi.
Çalıştay bazı sorunlarla başladı. İlkokul öğretmenleri sendikasının protestosu vardı. Ancak çalıştayda büyük oranda ilkokul öğretmeni görev aldı; bu açıdan bir ikilem ortaya çıktı. Ortaöğretim sendikası protesto etmedi ama biraz ihtyatlı yaklaşım içerisindeydi.
Bütün üniversitelerin çalıştaya katılımının sağlanmaya çalışıldığı, görevliler tarafından aralardaki informal konuşmalarda dile getirildi. Ancak Atatürk Öğretmen Akademisi biraz zorlamayla kendi kendini davet ettirdi desek yeridir. Akademi’nin birçok bilimsel çalışmada üniversite kapsamında algılınmayıp davet edilmemesi, yeni bir durum değil. Bu açıdan Akademi de kendi özeleştirisini yapmalıdır. Üniversite standartlarını ne kadar uygulamaya koymakta? Akademide neler oluyor, etik ne durumda, bunların da ele alınması gerekmekte. Sonra dıştan nasıl algılandığı tartışmasına geçilmeli.
Çalıştayda okulöncesi eğitimi grubuyla birlikte, ilkokul ve ortaokulda var olan derslerin tamamını içeren toplam 14 ders grubuyla ilgili komisyonlar oluşturuldu. Komisyonlar dört soruya cevap verip ikinci gün cevaplarını tüm katılımcılara aktardı. Arkasından katılımcıların soruları cevaplandırıldı.
Sorulan sorular şunlardı; nasıl bir insan istiyoruz? Bu özelikleri kazandırabilmek için programların öğrenme-öğretme yaklaşımları neler olmalı? Eğitim programları geliştirilecek olan dersleri tamamlayan bir öğrenci hangi özeliklere sahip olmalı? Ve programı geliştirilecek olan derslerin mevcut programlarının amaçları, öğrenme-öğretme süreçleri, içeriği, değerlendirme süreçleri açısından güçlü ve zayıf yönleri nelerdir? Zayıf yönlerin güçlendirilmesi için neler önerirsiniz?
Çalıştay ve projeyle ilgili endişeler çok fazla. Proje DAÜ öncülüğünde gerçekleştirilmekte. Bakanlığın bu projenin neresinde olduğu biraz muğlak. Bakanlık üst düzeyde çalıştayda temsil edilmedi. Bunun anlamı ne? Kamuoyu bu soruyu sormakta haklı. Bakanlık da soruyu bir an önce yanıtlamalı. Sonuçta hazırlanacak programların hayata geçip geçmeyeceği ve eğer hayata geçecekse de durum gerçekten ciddi. Yukarıda da belirtildiği gibi proje hayata geçtiğinde “nasıl bir insan istiyoruz?” sorusuna yanıt verilecek ve toplumda o niteliklere sahip bireyler yetiştirilecek. O yüzden projenin devlet yönetimini üstlenen hükümet ve ilgili bakanlık tarafından ne oranda sahiplenildiği, toplum için çok çok önemli. Yani yetkililer ortaya çıkacak olan insan tipi ne olursa olsun kabul edecekler mi? Bu sorunun yanıtı çok ciddi.
Çalıştayın sonuçları herhalde kamuoyu ile paylaşılacaktır. O nedenle pek fazla değinmek istemiyoruz. Ancak dikkat çeken daha genel konuları gündeme getirmekte fayda var.
Çağdaş toplum yapısına ulaşmak adına bir takım endişeler var. Örneğin çalıştay gruplar bildiğimiz derslerden oluşmaktaydı. Yani hayat bilgisi, Türkçe, sosyal bilgiler, din kültürü ve ahlak bilgisi vs. Bildiğiniz 1970’li yılların dersleri ve programları.
Çağdaş toplum olma yolunda gerekli olacak yenilikleri içerecek dersler yine yok. Problem odaklı program geliştirme anlayışına uygun yapılanma gerçekleşmemiş. Bu nedenle istenen insan tipi “çağdaş insan niteliklerini” oluşturamayacak. Yetiştirilecek insanlar “bilimsel cinsel eğitim”den, “boş zaman değerlendirmesinden”, “sağlıklı aile ilişkilerinden” vs. zorluklar yaşayamaya devam edecek. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi öğrencilerin karşılaşacağı ciddi problemlerle başa çıkabilecekleri dersler programa alınmamış. Çalıştaydaki ve projedeki temel sorunlardan bir tanesi buydu. Bu nedenle de bakanlık projenin ne kadarından sorumlu ve ne kadarına taraf olduğunu açıkça ortaya koymalıdır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar