Büyük çevre felaketi - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Çarşamba, Nisan 17, 2024
Kıbrıs

Büyük çevre felaketi

Büyük çevre felaketi

Bertuğ TOPAL

 


131 KAÇAK YAPI VAR:

Karpaz Özel Koruma Bölgesi’nde yaşanan çarpık yapılaşma günden güne devletin ilgisizliği nedeniyle artıyor. Son incelemelerin ardından Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi toplam 131 adet kaçak yapı ve 15 adet de izinsiz karavan olduğu tespit edildi

DEVLET İLGİSİZ:
Karpaz’daki kaçak yapının devlet kurumları arasındaki iletişimsizlikten dolayı giderek artması dokunun da bozulmasına neden oluyor. Kaçak yapıların ortadan kaldırılması nedeniyle açılan davalar ise UBP döneminde hayata geçirilen protokolle engelleniyor

KOMİTE DURDURULMASINI İSTEDİ:
Cumhuriyet Meclisi Dilekçe Komitesi şikayetler üzerine yaptığı incelemeler sonucu bir rapor yayınlayarak mevzuata aykırı inşa edilen veya çalıştırılan tüm kaçak yapılar için gereğinin yapılmasını istedi. Kaçak yapıların mahkemede bile olmaması ise çevre örgütlerini endişelendiriyor

DOKU BOZULUYOR:
Cumhuriyet Meclisi Dilekçe Komitesi Başkanı Fazilet Özdenefe Havadis’e yaptığı açıklamada Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin dokusunun inşa edilen izinsiz yapılarla bozulduğunu ifade ederek bu konunun bir an önce gündeme taşınması gerektiğini söyledi

Karpaz Özel Çevre Koruma Alanı içerisinde yıllardır süre gelen kaçak yapılaşma gün geçtikçe artarak devam ediyor. Son yıllarda artan kaçak yapılaşmaya geçtiğimiz Ulusal Birlik Partisi döneminde imzalanan protokolle de göz yumuluyor.
Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yer alan izinsiz yapıların sayısı da son yıllarda gözle görülür bir şekilde artış gösterdi.
Son incelemelere göre Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi toplam 131 adet kaçak yapı bulunuyor. Bunun yanı sıra 15 tane de izinsiz karavan var.
Ahşap Bungalowların başını çektiği bu izinsiz yapılaşma nedeniyle Karpaz’ın özel dokusu adeta göz göre göre zarara uğratılıyor.
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Girne Milletvekili ve Cumhuriyet Meclisi Dilekçe Komitesi Başkanı Fazilet Özdenefe, komiteye Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun dilekçesi ile konu üzerinde yaptığı araştırmaları ve raporunu Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilleri ve kamuoyu ile paylaşmıştı.
Karpaz’daki kaçak yapının devlet kurumları arasındaki iletişimsizlikten dolayı giderek arttığını kaydeden Özdenefe, kaçak yapılar nedeniyle mahkemede açılan davaların da UBP döneminde hayata geçirilen protokolle engellendiğini belirtti.

Toplam 131 izinsiz yapı var
Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılan incelemelerin ardından izinsiz yapılar tek tek tespit edildi. Buna göre toplam 104 adet ahşap bungalow, 11 adet ahşap/betonarme tuvalet ve bina, 5 adet büfe, 6 adet restoran/çardak ve 5 adet depo bulunuyor.

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu komiteye başvurdu
Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’nun 3 Mayıs 2013 tarihinde KKTC Meclisi Dilekçe Komitesi’ne verdiği dilekçe ile Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde inşa edilen ve inşa edilmeye devam eden yapılarla ilgili dilekçe vererek konuyu Meclis’in gündemine getirdi. Konunun komiteye gelmesi ile yapılan araştırmalarda ilginç detaylar ortaya çıktı.

Çevre Koruma Dairesi mahkemede biliyor
KKTC Meclisi Dilekçe Komitesi ilk olarak konuyla ilgili Çevre Koruma Dairesi’nden bilgi istedi. Çevre Koruma Dairesi’nin 18 Aralık 2013 tarihinde komiteye verdiği bilgide “İskele Kaymakamlığı’na 2007 yılından sonra izinsiz yapıların durdurulması ve gerekli yasal işlemin başlatılması gerektiği konusunda belirli aralıklarla bildirim yapılmış ve konu ile ilgili olarak dairemiz tarafından yazılar yazılmıştır. 2012 yılında İskele kaymakamlığı özelde Altınkum Sahili’nde genelde ise Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde mevcut izinsiz yapıların yıkılması için mahkemeye müracaat etmiştir. Mahkemeye intikal eden konu, Gazimağusa Mahkemesi’nden sözlü edinmiş olduğumuz bilgiye göre yargı sürecinde olup halen devam etmektedir” denildi.
Çevre Koruma Dairesi’nin komiteye yazdığı yazıda görüldüğü konunu mahkeme sürecinde olduğunu konusunda bilgisi olan daire, daha sonraki protokol ile ilgili bilgilendirilmedi.

Devlet ile kaçak yapı sahipleri arasında protokol
Komite Çevre Koruma Dairesi’nin bilgilendirmesinden tatmin olmayarak İskele Kaymakamlığı’na bir yazı yazarak yargı sürecinde olan kaçak yapıların listesini istedi. Bu noktadan sonra devlet kurumları arasındaki iletişimsizlik bir kez daha gözler önüne seriliyor. İskele Kaymakamlığı komiteye 12 Mart 2014 tarihinde bir yazı yazarak mevcut davaların Ulusal Birlik Partisi döneminde kaçak yapı sahipleri devletin bir protokol gerçekleştirdiğini ve bu protokolün ardından davaların durdurulduğunu aktardı.

3 bakanın imzası var
Kaymakamlığın komiteye gönderdiği ve devlet ile kaçak yapı sahipleri arasında imzalanan protokolde dönemin İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu’nun imzaları var.
İskele Kaymakamlığı’nın Meclis Dilekçe Komitesi’ne gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi: “İlçemize bağlı Dipkarpaz sınırları dahilinde bulunan ve Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen alandaki kaçak yapılaşma hususunu içeren ve konunun kaymakamlığımız tarafından mahkemeye verildiği ve bu hususta tarafımızdan bilgi istenen a) yazımıza atfen yapılan değerlendirmede ekte bir sureti sunulan ve dönemin İçişleri ve yerel Yönetimler Bakanı, tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı ile Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı tarafından imzalanan ve konu alandaki sorunların giderilmesi hususunda işlem başlatılacağı hususunu içeren 26 Mayıs 2013 tarihli protokole atfen, ilgili kişiler adına başlatılan yasal işlemler ekte bir sureti sunulan 20 Ağustos 2013 tarih ve İ.K. Gen 65/00-B/13-1238 sayılı yazı ile dönemin kaymakamı tarafından durdurulmuştur.”

Protokol imzalandı, uygulanmadı
Ulusal Birlik Partisi döneminde imzalanan protokol ise sadece kağıtta kaldı. Kaçak yapıların devletin 30 Nisan 2014 tarihine kadar yapacağı yeni yerlere taşınacağı ifade edilen protokol ile ilgili hiçbir adım atılmadı.

Komite gereğinin yapılması tavsiyesinde bulundu
Cumhuriyet Meclisi Dilekçe Komitesi tüm koşulları inceleyerek yaptığı araştırmanın ardından Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na raporunu sundu. Komite başkanı Fazilet Özdenefe’nin okuduğu raporda mevzuata aykırı inşa edilen veya çalıştırılan tüm kaçak yapılar için gereğinin yapılmasını istedi. Özdenefe, bundan sonraki dönemde de Çevre Koruma Dairesi, İskele Kaymakamlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın bölgedeki yapıları düzenli bir şekilde denetlemesi tavsiyesinde bulundu.

***
Özdenefe: Dokuyu bozuyor, acil önlem şart

Cumhuriyet Meclisi Dilekçe Komitesi Başkanı Fazilet Özdenefe Havadis’e yaptığı açıklamada Karpaz Özel Çevre Koruma Bölgesi’nin dokusunun inşa edilen izinsiz yapılarla bozulduğunu ifade ederek bu konunun bir an önce gündeme taşınması gerektiğini söyledi. Özdenefe, Karpaz’da 8 ayrı yerde kaçak inşaat tespit edildiğini bunula ilgili Dilekçe Komitesi’ne gelen şikayetleri değerlendirdiklerini söyleyerek kapsamlı bir araştırma yaptıklarını dile getirdi.

İzinsiz yapılar inşa ediliyor
Devletteki kurumlar arası iletişim bozukluğunun Karpaz’da önü alınamayan bir çevre tahribatına neden olduğunu kaydeden Özdenefe, kaçak yapıların inşasının da sürdüğünü ifade etti. Amaçlarının konuyu gündeme getirip çevre tahribatını önleyecek önlem almak olduğunu kaydeden Özdenefe, devlet kurumları arasındaki iletişimsizliğin bir an önce sona erdirilmesi gerektiğini belirtti.

“Dikkatten kaçıyor”
Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, Karpaz’da yaşanan çevre tahribatının dikkatten kaçtığını ifade ederek halkın ve sivil toplum örgütlerinin bu konuda daha fazla çaba harcaması gerektiğini belirtti. Özdenefe, sivil toplum örgütlerinin siyasi iradeyi baskı altına alarak Karpaz’daki çevre tahribatının giderilebilmesi için konunun takipçisi olmasını istedi.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar