Büfe işletmecileri kan ağlıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
KıbrısManşet

Büfe işletmecileri kan ağlıyor

TOST

Mağusa’da büfe işletmecileri, elektriğe ve temel tüketim maddelerine yapılan zammı eleştirdi. Büfe işletmecileri, zamlar nedeni ile kazançlarının maliyetlerini bile karşılamaya yetmediğinden şikayetçi

 


Ali ELMAS

Elektrik tarifelerine ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlar, ekmeğini tost ve sandviç satarak kazanan büfe işletmecilerini de olumsuz etkiledi. Mağusa’da faaliyet gösteren büfe işletmecileri, zamlar nedeni ile maliyetlerinin ikiye katlandığını söyledi.

Ülkedeki ekonomik kriz sebebi ile işlerinin halihazırda düşük olduğunu ifade eden büfe işletmecileri, özellikle elektriğe ve temel tüketim maddelerine yapılan zamlar nedeni ile kazançlarının maliyetlerini bile karşılayamaz olduğunu dile getirdi.

 

“İflasın eşiğindeyiz”

Mağusa’da bazı büfe işletmecileri, küçük esnafın, yapılan zamlar karşısında ayakta kalmasının neredeyse imkansız olduğunu belirtti.

Büfe işletmecileri, “Günde 250 TL sadece domatese veriyoruz. Elektriğe zaten güç yetmez oldu. 1000 TL elektrik faturası öderken 1700 TL fatura ödemeye başladık. İşletme vergisi ve diğer maliyet giderleri de cabası, işler zaten düşük, maliyetler de ikiye katlandı, ayakta durmakta zorlanıyoruz. Zamların devam etmesi halinde özellikle küçük esnafın birçoğu kepenk indirmek zorunda kalacak” diye konuştu.

 

“Daha zor günler gelecek”

Bazı büfe işletmecileri, hükümetin yapılan zamlar karşısında halkın refah seviyesini yükseltecek “elle tutulur gözle görülür hiçbir icraatı olmadığını” öne sürdü.

Mağusa’da büfeciler, Kıbrıs halkını çok daha zor günlerin beklediğini de ifade etti.

 

 

Büfeciler ne dedi? 

İsmail Özyurt: Küçük esnaf ekonomik çıkmazda

“Ekonomik olarak zor ve sıkıntılı bir sürece girdik. Bizim işimiz domates, salatalık, hellim, peynir, bolibif ve elektrikle. Ne yazık ki, tümünün fiyatı ikiye katlandı. Ülkedeki ekonomik kriz nedeni ile zaten işler düşük olduğundan, biz de fiyatlarımızda değişikliğe gidemedik ancak bu kez de kazancımız maliyetlerimizi karşılamaya yetmez oldu. 1000 TL elektrik faturası öderken bu ay 1600 TL elektrik faturası geldi. Küçük esnaf ekonomik çıkmazda. Doluya koysak almıyor, boşa koysak dolmuyor. Elimiz kolumuz bağlı, çaresiziz. Ayakta kalmak için direniyoruz. Hükümet KDV’yi peşin alıyor ancak marketlerde veya gümrüklerde maalesef denetleme yapmıyor. Bunu devlet önleyemezken bizim önlememiz mümkün değil. Bu kısır döngüde daha çok tedbir almamız gerekir diye düşünüyorum. Ya devlet bu konuda ciddi bir adım atacak ya da işletmeler kapanacak, göçler başlayacak.  Çok daha kötü günler bizi bekliyor. 1-2 ay içerisinde kriz, ülkeyi tam anlamı ile vuracak. Bu gidişata artık bir ‘ dur’ denmesi şart.”

 

Bülent Tamavcı: Halkla alay ediliyor

“Elektriğe yüzde 50 zam yapıldı. Temel tüketim maddelerin fiyatlarının yanına yaklaşılmıyor. Benim işim tost, sandviç. Domates, bolibif almadığım gün dükkanı açamam. Domatesin kilosu ise bugün 8 TL. Bu büyük bir ayıptır, resmen halk ile alay ediliyor. Bolibifin fiyatı 19 TL olur mu? Yazıktır günahtır vatandaşımıza. 13 adet domatese 32 TL ödedim. Çoğu markette ürün fiyatlarının etiketi de yok, market sahipleri istedikleri zaman fiyatlarla oynayabiliyorlar. Çünkü denetim yok. Daha neyi konuşalım. Yakın zamanda ülkede suç oranları özellikle de hırsızlıklar daha da artarsa şaşırmamak lazım.”

 

Selim Tekbıyık: Dünya kadar borcun altına girdik

“ Döviz yükseldi her şeye zam geldi. Kolaya, suya, bolibife, ekmeğe elektriğe her şeye, Ancak biz ürünlerimize zam yapsak vatandaşımız hemen tepki gösterir. Hükümetin yaptığı bu zamlara da sessiz kalıyorlar. 1900 TL elektrik parası olur mu? Günde en az 200 TL domates parası veriyorum. Her şey ateş pahası oldu. Dünya kadar borcun altına girdik. Çok zor durumdayız ve fiyatlarımıza zam yapmaya korkar olduk. Doğal olarak bu da bizi olumsuz yönde etkilemektedir.”

 

Hüsnü Bezirganoğlu: Küçük esnafı bitirdiler

“Dövizdeki artışa bağlı olarak elektriğe ve temel tüketim maddelerinin hemen hepsinin fiyatlarına zam yapıldı. Bu zamlar vatandaşın ve özellikle küçük esnafın belini büktü ancak yeterli denetim olmaması sebebi ile zamları fırsata çeviren de oldu. Bazı market işletmecileri ve toptancılar ürünlerin fiyatlarını kendi kafalarına göre artırıyorlar. Kolanın kasası geçen hafta 27 TL iken bu hafta nasıl oluyor da 45 TL oluyor anlamıyorum. Almıyorum, tepki gösteriyorum ancak nereye kadar bu duruma dayanabiliriz bilemiyorum. Dükkanın kirası, elektrik derken elimde para kalmıyor. Tamamen küçük esnafı bitirdiler. Hükümet yetkilileri ne istediğimizi soruyor ya bence marketleri denetleyebilirler. Halkın refah düzeyini yükseltmek adına bir dizi önlem alabilirler.”

 

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar