Beyni zinde tutmanın 8 yolu - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 23, 2024
Sağlık

Beyni zinde tutmanın 8 yolu

Zaman zaman her insan  beyninin yorgun düştüğünü hissedebilir. Böyle durumlarla karşılaşmamak için ve beyninizi zinde tutabilmek için Prof.  Dr. İlhan Elmacı’nın verdiği  bu 8 öneriyi dikkate alın.

1-      Folik asit hafızayı güçlendiriyor
Özellikle anne adaylarının gebelik süresince folik asidi yeterli miktarda alması, bebek beyninin hafıza hücreleri için anahtar görevi görür. Folik asit desteği yetişkinler için de önemli. Alzheimer ve bunama riskine karşı folik asit bakımından zengin fasulye, bezelye, ıspanak, şalgam, limon ve portakal gibi gıdalar tüketilmeli.


2-      Karbonhidrata dikkat
Beynin enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalması ya da artmasına bağlı olarak sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle karbonhidrat ve yağ tüketiminde dikkatli olmak, uzun süreli fazla şeker tüketiminin nörolojik sorunları ortaya çıkardığını unutmamak gerekir. Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz, elma, karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir.
3-      Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin
Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sistemi sağlığını korumak açısından önem taşır. Eksikliğinde depresyon, kısa süreli hafıza kaybı, dikkat eksikliği, el ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru, unutkanlık ve sinirlilik görülebilir. Ayrıca B vitamini eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşabilir. Et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde B vitamini bulunur.
4-      Balık şart
Omega 3 asidi bakımından zengin olan balık, beyin fonksiyonlarının daha düzgün çalışmasına yardım eder. Omega 3, beyin için daha fazla oksijen sağlayarak eski bilgilerin hatırlamasını sağlar. Balık içerdiği protein ve amino asitlerle de beyin tabakasının ihtiyacı olan sıvıyı karşılayarak hafızayı güçlendirir. Ayrıca yoğun stres altında daha hızlı düşünmeye yardımcı olur.

5-      Yumurtayla beyninizi yenileyin
Beynin iletim servisi olan nörotransmitterleri destekleyen kolin maddesi bir çeşit B vitaminidir. Yumurta, kolin açısından en zengin besin maddesidir. Ayrıca yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır. Yanı sıra yumurtada bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için nörotransmitter dengesini korur.
6-      Beyin yaşlanmasını bademle durdurun
E vitamini beyinde yaşlanmayla birlikte oluşabilecek gerilemeyi durdurur. E vitamini yönünden zengin olan badem, beyindeki yaşlanmayı yavaşlattığı gibi beyin gelişimi ve sağlığı için birçok elementi de içerir. Ceviz, fındık, kaju, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu da beyin sağlığı açısından tüketilmesi gereken gıdalar arasında.

7-      Problemleri üzümle çözün
Son yıllarda yapılan araştırmalar, üzümün dopamin salgılamasını artırarak problem çözme yeteneğini geliştirdiğini ortaya koyuyor. Bor bakımından da zengin olan üzüm, beyin sağlığı açısından çok yararlı. Bor tüketiminin konsantrasyon ve hafızayı geliştirdiği de biliniyor, ayrıca elma ve fındıkta da bor bulunuyor.

8-      Hafızaya yaban mersini dopingi
Yaban mersini, çilek gibi bazı meyveler ve domates, havuç gibi sebzeler yüksek oranda antioksidan içerir. Beynin daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlayan antioksidan içerikli bu gıdaları tüketen yaşlı insanların kısa dönem hafızalarının geliştiği görülmektedir. Yaban mersininin sinir hücreleri ile etkileşime geçerek belleği geliştirdiği ve strese karşı beyni koruduğunu ortaya koyan çalışmalar da bulunmakta.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar