MAMALI: “ÇÖZÜM DENGELİ BİR FAİZ YASASI’NIN YÜRÜRLÜĞE KONULMASIYLA MÜMKÜN”
HAREKET BAŞKANI MAMALI, DAVALARIN ARTIŞ ANA NEDENLERİNİ FAHİŞ FAİZ UYGULAMALARI, ETKİSİZ İCRA SİSTEMİYLE HALKIN EKONOMİK AÇIDAN GERİLEMESİ OLARAK SIRALADI
TAK-Mamalı bugün yaptığı yazılı açıklamada “Yıllardır dile getirilmesine rağmen borçlanmaların artışına neden olan hususlara bir türlü devlet tarafından çare üretilmemektedir” ifadesini kullandı. Mamalı borç alacak davalarına köklü çözümün dengeli bir Faiz Yasası’nın yürürlüğe girmesi olduğunu vurguladı.
Mamalı, ülkede borç alacak davalarındaki artışın ana nedenlerini irdelediği açıklamasında, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’de borç faizlerinin herhangi bir yasal denetim altında olmadan kontrolsüz ve durdurulamayan bir güçle insanları vurduğunu kaydetti.
Mamalı, bileşik faiz (sürekli faize faiz) uygulaması, yüksek faiz oranları ve tahsil edilecek faiz miktarında sınır olmaması nedeniyle özellikle iyi niyetli borçluları, kısa sürede altından kalkamayacakları büyük bir yıkıma uğrattığını iddia etti.
“Bu insafsız faiz sistemi nedeniyle insanlarımız tüm birikimlerini, evlerini, arabalarını, işyerlerini ve geleceklerini bir anda kaybetme noktasına gelebilmektedir” diyen Mamalı, Mahkeme tarafından verilen hükümlerde de bu fahiş faiz uygulamalarına rastlanabildiğini belirtti.
Barış Mamalı, yüksek faizler nedeniyle borç miktarlarının kısa sürede ödenemeyecek rakamlara ulaştığını ifade ederek şöyle dedi:
“Açılan davalar fahiş faizler nedeniyle kapatılamayacak miktarlara ulaşmakta ve sürekli olarak mahkeme önüne gelmektedir. Yıllar önce açılan bir banka davası bu faiz uygulamaları nedeniyle uzun yıllar mahkeme gündeminde yer almaktadır.”
Borç alacak davalarındaki artışın ana nedenlerinden birinin etkisiz icra sistemi olduğunu iddia eden Mamalı, Hukukun üstünlüğüne dayalı sistemin temel amacının “Adaleti gerçekleştirmekten çok adaletin gerçekleştiğini görmek” olması gerekliliği üzerinde durdu.
ETKİSİZ İCRA SİSTEMİ
Mamalı, “Önemli olan yargıya başvuran kişinin davasının neticelenmesi değil neticelenen davada elde ettiği hakkın yerine getirildiğini görmesidir” ifadesini kullanarak, “Doğaldır ki, mahkeme kararının kağıt üzerinde kalmasının bu karardan haklı çıkan kişi açısından herhangi bir önemi bulunmayacaktır. Mahkeme kararlarının gerçekleştirileceği safha esasen icra safhası ve bunu yapacak olan da İcra Dairesi’dir” dedi.
Mamalı, davalarda elde edilen hükümlerin ( Ki çoğu maddi alacaktan kaynaklanır ) icrasının uzun bir safhadan sonra, parça parça ancak polis yoluyla ( Mazbata ) yapılabildiğini hatırlattı. “Bu durumun ise hiçbir hukuk sisteminde yer almayan bize özgü bir durumdur” diyen Mamalı, bunun anlamının esasen İcra Dairesi’nin yapması gerekeni polisin yapması anlamına geldiğini kaydetti.
Tamamen Yüksek Mahkemenin kontrol ve denetiminde olan İcra Dairesi’nin özüne dönük faaliyetlerinin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mamalı, “ İcralar için yeni ve radikal çalışma sistemi kurulmalı ve borçluların mahpus olmasına imkan vermeden alacaklar tahsil edilmelidir” ifadesini kullandı.
Fikrin ve Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, borç alacak davalarındaki artışın bir başka ana nedeninin yıllardır ortaya konulan kötü yönetim ve bunların sonucunda dayatılan ekonomik tedbirlerle halkın ekonomik açıdan geriletilmesi olduğunu belirtti.
Mamalı, alacak davalarının büyük bir çoğunluğunu “banka davalarının” oluşturduğunu, insanların çeşitli ihtiyaçlarını karşılamak üzere bankalardan kredi aldığını hatırlatarak, son yıllarda buna bir de özellikle “kredi kartları” nedeniyle orta çıkan borçlar eklendiğini kaydetti.
Barış Mamalı, “Kullanımında bilinçlendirme yapılmadan piyasaya sokulan kredi kartları kolay kullanım nedeniyle önemli nakdi sorunlara sebep olmaktadır” diyerek, “Yüksek ve her ay uygulanan bileşik faiz nedeniyle kredi kartı borçları bakiye bırakıldıkça büyük oranda artışa sebep olmaktadır. Asgari miktarın ödenmesiyle ötelenmesine rağmen uygulanan bu faizler nedeniyle kredi kartı borçları ileride ödenemez bir hal almaktadır” dedi.
“NE YAPILMALIDIR”
Fikrin ve Hukukun Üstünlüğü Hareketi Başkanı Barış Mamalı, Kıbrıs’ta köklü bir çözüm olmadıkça var olan statüko (sürerdurum) altında insanların kontrolsüz güçler tarafından ezilmesinin devam edeceğini ileri sürerek, “Ancak yine de kendi bahçemizi toparlayarak bu soruna çözüm bulabiliriz” ifadesini kullandı.
“Öncelikle işin köküne eğilmeli ve insanların haksız sömürüsüne sebep olan faiz sistemi dizginlenerek alacaklı ile borçlu arasında adil bir denge kurulmalıdır” ifadesin yer veren Mamalı, bunu yapmak için de Faiz Yasası’nın hemen yürürlüğe girmesi gerektiğini kaydetti.