“Bakan görevden alınmamı istiyor” - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Kıbrıs

“Bakan görevden alınmamı istiyor”

“Bakan görevden alınmamı istiyor”

“NEDENİ NE”: Akim: Nedenini bilmem ancak öğrendiğim Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu görevden alınmamı istiyor. Belki de benim dürüstlüğüm ona göre dürüstlük değildir. Fakat gerçek şu ki; benim bakan ile ilişkilerimi yasa düzenler. Yasaya aykırı tek bir icraatımız yok

“ŞAİBESİZ İHALELER VAR”: Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kurum tarihinde “ilk kez” “şaibesiz ihale” yapıldığını söyledi. Akim, yıllarca, “şirketlerle hazırlanan, adrese teslim ihaleler” nedeniyle kurumun büyük zararlar etiğini söyledi


“KÖYDEN KENTE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ”: İsmet Akim: Kurum bizimle köyden kente dönüştü. Yıllık gelir 100 milyon TL arttırıldı. Akaryakıt alımında yılda 1 milyon TL kazanç sağlandı. 80 milyon TL’lik borç yapılandırıldı, faiz yüzde 50 indirildi. Personel disiplin altına alındı. Vatandaş memnuniyeti arttırıldı

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Kıb-Tek’in 140 bin 300 akıllı sayaç ihalesinin şeffaflık bakımından KKTC’de bir ilk olduğunu savundu.
Göreve geldiği tarihten bu yana kurumun mali yapısında da önemli gelişmeler olduğunu belirten Akim, Kıb-Tek’in yıllık gelirinin 100 milyon TL arttırıldığını kaydetti.
Tek hedefinin akıllı sayaç ihalesini bağlamak olduğunu belirten Akim, “Kıbrıs Türk halkı akıllı sayaç ihalesinin bağlanması ile çok şey kazanacak. Kıb-Tek, artık şaibesiz ihalelerin de yapılabildiğini kanıtlayacak. Eğer siyasiler beni görevden almazsa muhakkak bunu gerçekleştireceğim” dedi.

“En şeffaf ihale”
Kıb-Tek’in 140 bin 300 akıllı sayaç ihalesinin şeffaflık bakımından KKTC’de bir ilk olduğunu savunan İsmet Akim, ülke tarihinde ilk kez bir ihalenin teknik şartnamesinin internette ve basında, kamuoyu ile paylaşıldığını ve 10 gün askıda kaldıktan sonra da şartnameyi satın alan firmaların yazılı şikayetlerinin ve önerilerinin dikkate alındığını kaydetti.
Akim, Havadis’in daha önceki ihalelerin şeffaf olmadığına ilişkin bir tespiti olup olmadığı yönündeki sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:
“Önceki ihalelerde, ihalenin teknik şartnamesi hazırlanırdı, şartnameyi alanlar, bu teknik şartnameye göre teklif atmak zorundaydı. Bu şekilde belki de birçoğunun önü kesilirdi, belki de birçoğunun önü açılırdı. Ben bunun önünü almak ve herkese eşit mesafede olduğumu göstermek adına, kurumun akıllı sayaç ihalesinin teknik şartnamesini önce internette yayınlattım sonra basına verdim. Teknik şartname 10 gün süre ile askıda kaldıktan sonra da bizden şartname satın alan firmaların yazılı şikayetlerini veya önerilerini alıp değerlendirdik. Bu şikayet ve öneriler doğrultusunda ortaya çıkan başlıklar altında da şartnameyi yeniden düzenledik.”

“140 bin 300 sayaç ihalesini ben iptal ettim”
Kıb-Tek’in 140 bin 300 akıllı sayaç ihalesi için 9 firmanın şartname aldığını, 6 firmanın da teklif verdiğini anlatan ismet Akim, 6 firmanın 4’ünün şartnameyi geçemediğini, dolayısıyla 2 firma, 3 teklifin ihalede kaldığını söyledi.
Teklifleri açtıklarında ise bu sayaçlara 2 teklif geldiğini aktaran Akim, biri 129 Euro, diğeri 129.99 Euro olmak üzere iki teklifin de birbirine çok yakın olduğunu gördüklerini belirtti.
O dönem kurumun kamuoyunda tartışıldığını ve bazı firmaları elediği noktasına getirildiğini kaydeden İsmet Akim, bu durumun üzerine giden firmaların da kurumu dava ettiğini söyledi.
Bu defa siyasetin yargıdan çekinmeye başladığını ifade eden ismet Akim, Başbakanın ihalenin iptal edilmesi konusunda öneride bulunduğunu söyledi.
Akim, “Mahkemenin aleyhimize karar vermeyeceğine adım gibi emindim. Çünkü yaptığım işin doğru olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla ihaleyi iptal etmeyeceğimi Sayın Başbakan’a bizzat söyledim. Sayın Başbakan da sağ olsun saygı duydu ve ‘mahkemenin kararını bekleyelim’ dedi. Mahkemenin davayı karara bağlayacağı gün ise davacılar, davalarını geri çekti, bizim masraflarımızı da ödemeyi kabul ettiklerini söyledi. Bunun üzerine yönetim kurulu toplandık ve oturup durumu değerlendirdik. Ben bunca olanlardan sonra bu ihalenin, bu şartlarda sürdürülmesinin doğru olmayacağını söyledim. 140 bin 300 adet sayaçları biranda alıp 20 ayda sisteme dahil edip gelişen teknolojiyi de kaybedeceğimize yeni bir ihaleye çıkalım ve sayaçları parti parti alalım, yeni bir teknoloji gelecekse de ona ayak uydurabilelim diye düşündük. Bu gerekçe ile de o ihaleyi bizzat ben iptal ettim” diye konuştu.

“İhaleyi temize çıkardım”
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, 140 bin 300 akıllı sayaç ihalesini iptal ettikten sonra ihalenin şeklini değiştirerek yeni bir ihaleye çıkılması yönünde karar aldıklarını belirtti.
Akim, alınan karara göre, yeni çıkılacak olan ihalede idari şartnameyi geçemeyenler şartlı ihaleye katılmayacak, 48 ay vadeli olan ihalenin ödeme biçimi peşin olacak şeklinde değişiklik yapıldığını kaydetti.
İsmet Akim, o sıralarda Kıb-Tek Teknik İşlerden Sorumlu Müdür Muavini Kulderen Canselen’in bilgisayarına bir mail atıldığını öğrendiğini bunun üzerine ihaleye gölge düşürülmemesi adına Kulderen Canselen’in ihaledeki görevinden alındığını anlattı.
Yaşanan bu durumun “ihale iptal edilsin” şeklindeki önerileri yeniden gündeme getirdiğini dile getiren Akim, “Ben ihaleyi temize çıkardığıma inandığım ve herkese eşit mesafede olduğumu düşündüğüm için yönetim kurulu ile görüştüm ve ihaleye devam kararı aldık” dedi.

“97 Euro üzerinden çalışıyoruz”
33 bin sayaç ihalesinin henüz sonuçlanmadığını kaydeden İsmet Akim, fiyatın 129 Euro’dan 97 Euro’ya düştüğünü bunun sebebinin de 48 ay vadeli ödemeden peşin ödemeye geçilmesi olduğunu dile getirdi.
Kurumun, 97 Euro’yu değerlendirmeye aldığını ve 97 Euro üzerinden çalışma yapıldığını anlatan İsmet Akim, “Pazartesi günü sayaçlar testten geçecek. Eğer şartnameye ve koşullara uygunsa Salı günü de bu firma ile mukavele yaparım. Akabinde de fabrika seri üretime geçer” dedi.
“5 bin sayaç çöp oldu”
İsmet Akim, 2008 yılında Merkezi İhale Komisyonu tarafından yapılan bazı sayaç ihalelerinin ise hem Kıb-Tek nezdinde hem de vatandaş nezdinde sıkıntı yarattığını belirterek, komisyon ihalesi ile alınan 10 bin sayacın 5 bininin iptal edildiğini, alınan 5 bin adet sayacın ise halen günde 5-10 söküldüğünü kaydetti. Bu sayaçların 30-35 Euro olduğunu ifade eden Akim, ciddi bir kaynağın bu şekilde heba olduğunu aktardı.
İsmet Akim, konu ile ilgili şunları söyledi: “Akıllı sayaçlara ilişkin 2007-2008’de başlayan bir süreç vardır. Bu sayaçların ilk partisi AB tarafından, AB şartnameleri ile ihale edilmiş ve 2 bin 800 adet sisteme monte edilmiş. Bu sayaçların fiyatı da 185 Euro. Sayın Ersin Tatar’ın Maliye Bakanı olduğu dönem başka bir ihale yapıldı ve Manas adında 10 bin adet sayaç satın alındı.
10 bin sayacın 5 bin adedi bağlandı ve sisteme monte edildi. Ancak bu sayaçlar, gerek vatandaşların nezdinde gerekse kurum nezdinde ciddi sıkıntılar yarattığı için teslim alınan 5 bin adet sayaç dışındaki diğer 5 bin adet sayaç, iptal edildi. Geriye kalan 5 bin adet de her gün 5-10 sökülmekte ve çöpe atılmaktadır. O kaynak heba oldu. Bu sayaçlar da 30-35 Euro civarındaydı. Bunun üzerine bu kez 11 bin sayaç için bir ihale daha yapıldı. Bu ihaleler de Merkezi İhale Komisyonu tarafından açıldı. Sayın Ersin Tatar, ihale komisyonunun bakanıydı ve yine birinci dereceden sorumlu kişiydi. Bu sayaçlar 146 Euro’ya bağlandı. Konu 11 bin sayaç, bundan birkaç ay sonra geldi ve biz teslim aldık. 2 aydır da sisteme monte etmeye çalışmaktayız.”

“Kıb-Tek köyden şehre dönüştü”
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geldiğinden bu yan kurumun mali yapısında ciddi gelişmeler olduğunu aktaran İsmet Akim, Kıb-Tek’in gelirini yılda 100 milyon TL arttırdığını kaydetti.
Akim, kurumun mali yapısının nereden nereye getirildiği hakkında şu ifadelere yer verdi:
“Göreve geldiğimden bu yana Kıb-Tek, köyden şehre dönüştü. Sayın Ersin Tatar’ın Maliye Bakanlığı döneminde bu kurum akaryakıt alamayacak durumdaydı. Biz kurumu devraldığımızda gemi teknecikte akaryakıt boşaltmadı. Ya parayı ödeyin ya da boşaltım yapmam dedi, bu kurum, 72 saat o akaryakıtı almak için para aradı. Kıb-Tek’in o dönem sadece akaryakıta 70 milyon dolar borcu vardı. Şimdi ise borcu yok. Ben akaryakıtı kısılmış bir gemi devraldım. Bankaların önünden geçemiyordum. Şimdi ise her gün bir banka buraya geliyor ve kredi vermek istiyor.”

“Yıllık gelir 100 milyon TL arttırıldı”
İsmet Akim, göreve geldiğinde Kıb-Tek’in borçlarının toplamının 350 milyon TL olduğunu söyledi. Kurumun bugünkü genel borç miktarının da 350 milyon TL olduğunu söyleyen Akim, ancak Kıb-Tek’in yıllık gelirinin de 100 milyon TL arttırıldığını söyledi.
İsmet Akim, “2013’ün ilk 7 ayına kıyas ile 2014’ün ilk 7ayında, ayda 8 milyon 240 bin fazladan bir tahsilat var. Bu sene de 100 milyon TL eder. Kurumun gelirini arttırdım. Bunlar faturalanan paranın tahsilatıdır. Bu sayaçlardan alacağım para ile de 40 yılda, 40 yıllık kaçağı paraya çevirmiş olacağım. Havaya uçan milli değeri nakde çevireceğim. LED ışıklar koyacağım böylece insanlar daha ucuz elektrik kullanacak” dedi.
Dizel makinelerin de kuruma ayda 25 milyon TL kazandıracağını ifade eden İsmet Akim, “Akaryakıtın alımının sadece yöntemini değiştirerek bu yönetim her sene 1 milyon TL kazandı. Biz, 80 milyon TL borç yapılandırdık. Bunun faizi yüzde 30 civarlarındaydı biz yüzde 13-14’e indirdik. Personel ise artık insanlara nasıl yaklaşacağının bilincinde. Burada bir disiplin oluştu. Kurumda herkes meslektaş olarak çalıştığının farkındalığını yaşıyor. Herkes artık yapanın yanına kalmayacağını biliyor” şeklinde konuştu.

“Halkın yüzde 75’i akıllı sayacı destekledi”
Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, yapmış olduğu kamuoyu yoklamasında ise sorunlara erişim mertebesinde yüzde 46 memnuniyet olduğunu söyledi.
Bu durumu da Yönetim kurulunda görüştüklerini kaydeden Akim, gereken ikazların yapıldığını belirtti.
İsmet Akim, yapılan kamuoyu yoklamasında ayrıca, halkın yüzde 75’inin akıllı sayaç konusunda devam edilmesinden yana görüş bildirdiğini ifade etti.
Akim, “Özerkleşmeye ise halkın yüzde 76’i destek verdi. Akıllı sayaç mı? personel artırımı mı? sorusuna ise yüzde 75 akıllı sayaç denildi. LED ışıkların gündeme getirilmesi konusunda da yüzde 96 destek belirtildi. Özerk mi yoksa siyasetin kontrolünde bir yapı mı sorusuna ise halkın yüzde 100’ü özerk cevabını verdi” dedi.

***
“Tek hedefim sayaç ihalesini bağlamak”

İsmet Akim, tek hedefinin ise akıllı sayaç ihalesini bağlamak olduğunu belirtti. Akim, “Kıbrıs Türk halkı akıllı sayaç ihalesinin bağlanması ile çok şey kazanacak. Kıb-Tek, artık şaibesiz ihalelerin de yapılabildiğini kanıtlayacak. Eğer siyasiler beni görevden almazsa muhakkak bunu gerçekleştireceğim” dedi.

***
“Bakan görevden alınmamı istiyor”

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Kıb-Tek’teki ihale süreçlerine herhangi bir siyasi müdahale olup olmadığına ilişkin sorunlara ise “Ne partililerim arasında ne yönetim kurulunda ne parti meclisinde ne de hükümette bu işleri takip eden adam yok. Muhakkak görüş farklılıkları bulundu ancak kimse tarafından herhangi bir siyasi müdahale olmadı” dedi.
İsmet Akim, “Ben burada hukuka, kurala uygun olarak iş yapıyorum. Ama kıb-Tek’te şeffaflık geleneği olmadığından benim yaptığım iş geleneğin dışında bir iş olabilir. Bunu yaparken birileri benden rahatsız oluyor mu bilmiyorum. Fakat benim kimseye verilmeyecek bir hesabım, cevaplayamayacağım bir soru yoktur.
Tarzımdan ötürü CTP’de ‘İsmet Akim’i görevden alalım’ diyen biri de yok. Sayın Başbakan da bu görüşte değil. Ancak sayın bakanın bu yönde bir arzusu olabilir” dedi.
Akim, “Nedenini bilmem ancak bildiğim kadarı ile sayın bakan görevden alınmamı istiyor. Belki de benim dürüstlüğüm ona göre dürüstlük değildir. Fakat gerçek şu ki; benim bakan ile ilişkilerimi yasa düzenler. Eğer sayın bakanın da benim ile ilişkileri yasa çerçevesindeyse bir şikayeti, sorunu olmaması lazım” diye konuştu.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar