Aynı kader! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Nisan 25, 2024
Kıbrıs

Aynı kader!

Aynı kader!

 

– Kuzey’de ve Güney’de ekonomik ve politik gündem eşitleniyor. Kuzey’de Türkiye ile imzalanan protokol çerçevesinde elektrik ve limanların özelleştirilmesi tartışılırken Güney’de Avrupa Birliği 9 Aralık’ta limanların ve elektriğin özelleştirilmesi çalışmalarına başlanmasını istedi. Yapılmazsa yeni dilim kredi paketi açılmayacak


– Kuzey’de elektriğin özelleştirilmesine karşı çıkan hükümet çareyi yüksek oranda zam yapmakta bulurken Güney’de Rum Maliye Bakanı gönülsüz bir şekilde özelleştirmelere dış yatırımcı bulmak için Rusya ve Amerika’ya gidiyor. Rum tarafı özelleştirmeleri yapmazsa AB’den alacağı yeni dilim krediden olacak

Her iki tarafta da sendikalar özelleştirmeye şiddetle karşı çıkıyor. Güney’de özelleştirmenin gündeme gelmesiyle birlikte elektrik ve liman çalışanları sendikaları eylemler yapmaya başladılar. Sendikalar iş yavaşlatma ve grev dahil her türlü direniş biçimini gündemlerine aldılar

Kıbrıs sorununu çözmek amacıyla görüşmelerin başlayıp başlamayacağı tartışılırken, ekonomik ve politik alanda adanın her iki tarafı birbirlerinden bağımsız şekilde özelleştirmelerle boğuşuyor.
Elektrik ve liman hizmetlerinin özelleştirilmesi her iki tarafın hükümetlerinin gündemini zorlarken her iki tarta da sendikalar özelleştirmeye karşı eylemler yapıyor.
Avrupa Birliği Güney Kıbrıs’tan elektriğin ve limanların derhal özelleştirilmesini istiyor. AB, bunun için 9 Aralık’ta özelleştirme çalışmalarının başlatılması direktifini verdi. Rum basınından yansıyan bilgilere göre Rum Maliye Bakanı gönülsüz bir şekilde Rusya’ya ve Amerika’ya özelleştirme için partner aramaya gidecek.
Not yükseldi, gündem özelleştirme
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s, üç yılan beridir sürekli düşürmekte olduğu Güney Kıbrıs’ın kredi notunu, dün bir puan artırdı.
Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis Gazetesi “3 Yıldan Sonra Kıbrıs Ekonomisinin Notu İlk Kez Yükseldi… Sonraki Bahis Özelleştirmeler” başlıklı manşet haberinde, Rum ekonomisinin uzun süren düşüşünün ilk kez durduğunu, kredi derecelendirme kuruluşlarının değerlendirmelerini belirleyecek bundan sonraki büyük bahsin özelleştirmeler olacağını yazdı.
Habere göre Standard & Poor’s Güney Kıbrıs’ın, programı uygulamama ve borcunu ödememe tehlikesinin azaldığına hükmederek, CCC+ olan kredi notunu B-’ye yükseltti. Kasım 2010’de Güney Kıbrıs’ın kredi notu A+ idi.
Güney Kıbrıs’ın kredi notunun bir (1) puan yükseltilmesinin ardından yazılı açıklama yapan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bu olumlu gelişmenin 8 aylık icraatlarının sonucu olduğuna işaret ederek, çalışmalarına devam edeceklerini kaydetti, AKEL de gelişmeyi “çok küçük ancak ileri doğru olumlu bir adım” olarak niteledi.
En büyük sınav özelleştirmeler
“Pire (G. Kıbrıs) Bankası Kurumsal Satışlar ve Banka Sorumlusu Marios Dimitriadis, Standard & Poor’s’un Anastasiadis hükümetinin memorandumu kararlılıkla uygulaması nedeniyle not yükselttiğine işaret ederek “Şimdi ekonomimiz açısından en büyük sınav, yazılı taahhüdümüz olan özelleştirmeler olacak” uyarısında bulundu.
Simerini “Özelleştirmeler Planı Şekilleniyor… Maliye Bakanlığı Teknokratları Hararetle Hazırlık yapıyor” başlıklı manşet haberinde, Rum yönetiminin, Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) özelleştirilmesi konusunda hazırladığı planın ete kemiğe bürünmeye başladığını, kreditörlerinin Güney Kıbrıs’a verdiği zaman daraldığından (yeni dilim kredinin serbest bırakılması için 5 Aralık’a kadar tamamlanmış olması şart) Maliye Bakanlığı teknokratlarının süratle çalıştığını yazdı.
Özelleştirme planında Anastasiadis hükümetinin niyeti kaydedilirken yapılacak faaliyetlerle ilgili somut bir takvim de belirlenmekte olduğuna işaret eden gazete, özelleştirilecek KİT’lere yatırımcı ilgisinin Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in Rusya ziyareti sırasında saptanacağını, bu arada Rum Elektrik İdaresi ve Liman Başkanlığı’nda, özelleştirmeye karşı uyarı amaçlı iş boykotu yapılacağını ekledi.
Maliye Bakanı özelleştirmeler için ABD’ye, yatırımcı bulmak için Rusya’ya gidiyor
Gazete, özelleştirmeye yönelik çalışmaların yarından itibaren Atlantik’in öteki tarafına taşınacağını, Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in ABD Maliye Bakanı, Meclis Maliye Komitesi Başkanı ve Beyaz Saray danışmanları ve Uluslar Arası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle temasta bulunmak üzere ABD’ye gideceğini yazdı.
Habere göre Yeorgiadis ABD dönüşünde, özelleştirme planını Rum Bakanlar Kurulu’nun onayına sunacak. Bir sonraki kredi diliminin serbest bırakılmasına karar verileceğinden Güney Kıbrıs açısından kritik Euro Grubu toplantısı 9 Aralık’ta gerçekleştirilecek. Yeorgiadis’in Euro Grubu toplantısının hemen ardından, özelleştirilecek kurumlara yatırımcı aramak üzere Rusya’ya gideceği haber verildi.
Elektrik ve limanda iş boykotu
Bu arada Güney Kıbrıs’ta özelleştirmelere tepkiler artıyor. Özelleştirilmesi planlanan KİT’lerden Elektrik İdaresi ve Liman Başkanlığı iş boykotu ilan ederken Rum Telekomünikasyon İdaresi’nin (Cyta) de tepki tedbirleri alması bekleniyor.
Vergi cenneti ülkeler kara listesine girme tehlikesinde
Fileleftheros “Rusya’dan Kara Liste Tehlikesi Hükümeti ve Denetçileri Alarma Geçirdi” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın yeniden vergi kaçakçıları için vergi cenneti olan ülkeler listesine girme tehlikesinde olduğuna dair Rus medyasında çıkan haberler ve Rus Maliye Bakanlığı yetkililerinin açıklamaları üzerine Rum Maliye Bakanlığı’nın ilgili birimleri ile Tescilli Muhasiplerin alarmda olduğunu yazdı.
Gazete, Güney Kıbrıs’ın yeniden Rusya’nın vergi cenneti ülkeler kara listesine girmesi konusunun Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in Moskova ziyareti sırasında masaya yatırılacak konular arasında olduğunu belirtti.

KOBİ’lerin iş hacmi yüzde 9, iş gücü dinamiği yüzde 2 daraldı
Aynı gazete Avrupa Komisyonu’nun işletmeler ve sanayi ile ilgili birimi tarafından hazırlanan raporda 2008-2012 döneminde Rum tarafındaki küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ’ler) iş hacminde yüzde 9, işgücü dinamiğinde yüzde 2 oranında daralma saptandığını haber verdi.
Habere göre ilgili raporda, gayrı menkul balonunun patlaması yüzünden yüzde 20 ile en çok inşaat sektörü KOBİ’lerinin zarar gördüğüne işaret edildi.

Güney’de işsizlik oranı ekim ayında yüzde 17’ye yani 75 bin kişiye yükseldi
Öte yandan Alithia “Eurostat: Kıbrıs’ta İşsiz Sayısı 75 Bin” başlıklı haberinde Eurostat’ın dün yayınladığı verilerin Güney Kıbrıs’ta eylül ayında yüzde 16,8 olan işsizlik oranının ekim ayında yüzde 17,0’a yükseldiğini gösterdiğini yazdı.
Gazete, Güney’deki işsiz sayısının 75 bine yükseldiğine işaret ederek 25 yaş altı işsiz oranının yüzde 43,3’e fırladığını bunun da 18 bin kişiye tekabül ettiğini vurguladı.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar