Avrupa İstikrar Mekanizması Fonu ve Türkiye, KKTC Yansımaları - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Avrupa İstikrar Mekanizması Fonu ve Türkiye, KKTC Yansımaları

8 Ekim 2012 tarihinde Euro bölgesi Maliye Bakanları toplantısında kalıcı kurtarma Fonu olarak  bilinen Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM) onaylandı. Bu Fon, borç krizinin  olumsuz etkilediği ülkelerin kurtarılması için gerektiğinde kullanılabilecek şekilde düzenlendi.

700 milyar Euroluk sermayesi olacak fonun, 500 milyarı kullanılırken, 200 milyar Euro’luk kısmına  ise garanti olması için dokunulmayacak. Ana sermayesi olan 80 milyarı euro bölgesi üyesi olan 17 ülke nakit olarak karşılayacak. Bu paranın 2014’te kadar verilmesi gerekiyor. Geriye kalan 620 milyar Euro ise Hükümetlerin garanti edeceği kefalet miktarlarından sağlanacak. Fona en yüksek katkı payı %27 ile  Almanya tarafından sağlanacak. Fransa’da, Almanya’dan sonra en büyük katkıyı yapacak.


Avrupa İstikrar Mekanizması (ESM)nın IMF’ye benzer bir finansal yapıda olması öngörülüyor. Bu fon, özellikle Euro bölgesi Hükümetleri ve  Kurumları ile uluslararası kuruluşların piyasaya sürdükleri yüksek dereceli borçlanma  araçlarına (Tahvil, bono v.b) yatırım yapmayı planlıyor. Ayrıca bu Mekanizma , Finansal piyasalardan fon sağlayabilmek amacıyla bono, tahvil v.b para piyasası araçlarını da satabilecektir.

Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM)’nin  hayata geçmesi ile borç krizi risklerinin sınırlandırılması gerçekleşecek ve Euro bölgesi daha güvenli hale gelecektir. Kalıcı Kurtarma Fonu’nun  ilk desteğinin AB’nin en büyük ekonomilerinden biri olan İspanya’daki borç krizinin çözümüne yönelik olması bekleniyor. Ayrıca İtalya, İrlanda ve Yunanistan da yaşadıkları finansal sorunları çözmek amacıyla Fon’dan isterlerse destek alabileceklerdir,

İspanya ve Yunanistan da yaşanan önemli ekonomik  krizlerden sonra şimdi de İtalya ekonomik krizle mücadele etmektedir. İtalya’da halk, nakit para bulmak için altın bozdurmaya koşuyor. Altın dişlerini dahi satmak isteyen vatandaşların artmasıyle birlikte altın satın alan dükkanların sayısı son 2 yılda 4 katına çıkmış durumdadır. Mafyanın da ilgi gösterdiği  altın sektörünün yıllık cirosu 7 milyar dolar civarında hesaplanıyor. İtalyan ekonomisi 1 yıldan beridir resesyonda ve 2012 yılının 2. çeyreğinde %2.5 oranında küçülmüş durumdadır. Bu gelişmelerden ötürü Kurtarma Fonu’nun talep edilmesi halinde İtalya’ya da önemli ölçüde destek olması bekleniyor.

Avrupa’nın ekonomik ve finansal istikrara  kavuşması amacıyle bu fonun devreye girmesi önümüzdeki dönem için olumlu gelişmeler sağlayacaktır.

İstikrara kavuşmuş, krizleri atlatmış ekonomik olarak büyümeye başlayan bir Avrupa, Türkiye ve KKTC için her zaman avantajdır. Euro’da istikrar , ekonomik büyüme,  Avrupa halkının refahının artması,  tüketimi ve harcamaları  artıracaktır.

            A.B de bütün bu olumlu gelişmelerln sağlanmasıyle birlikte, Türkiye nin ihracatının büyük bir miktarını yaptığı A.B ile ihracat rakamları daha da artacak , Avrupa’dan tatil için gelecek turist sayısı da olumlu yönde  etkilenecektir.Ayrıca KKTC Turizmi de özellikle  Charter seferlerin Avrupa yoğunluklu olup, başarıyla sürdüğü bu dönemde önemli gelişmeler kaydedecektir. Böylece Türkiye ve  KKTC de, ülkeye girecek olan dövizle birlikte, hem ilgili sektörler ve dolayısıyle ekonomik hayat canlanacak hemde cari işlemler  açığının azaltılmasına önemli katkı sağlanacaktır.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar