Asrın Projesi'nde önemli gelişme! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Kıbrıs

Asrın Projesi’nde önemli gelişme!

Asrın Projesi'nde önemli gelişme!

Mersin'in Anamur İlçesi'nde 20 kilometrelik Alaköprü Barajı ile tahliye havuzunun yapıldığı Ören Beldesi arasında boruların döşenmesi çalışmaları hızla devam ederken, karadan denize uzanacak hattın kıyıdaki çelik kazıkları çakılmaya başlandı. Toplam uzunluğu 107 kilometre olacak boru hattının deniz altında kalacak 80 kilometrelik kısmının imalatı için Anamur'a bağlı Ören Beldesi kıyısında iki panel ve bir gemi ile çalışmalar aralıksız sürdürülüyor.

KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak proje kapsamında, temelden 93 metre, akarsu tabanından 88 metre yükseklikte, ön yüzü beton kaplamalı ve eteğinde 26 megawatt kurulu gücünde bir HES bulunacak. Kaya dolgu tipinde ve toplam 130 milyon metreküp depolama hacimli Alaköprü Barajı'ndan alınacak su, önce Ören Beldesi TOKİ Evleri yanında inşa edilen tahliye deposuna gönderilecek. Buradan da, KKTC'nin Girne iline bağlı Güzelyalı bölgesinde inşa edilen 26.5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı'na pompalanarak, dağıtılacak.


DOĞUM GÜNÜNDE AÇILACAK

Anamur Alaköprü Barajı'nın temel atma törenini gerçekleştiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun doğum gününün 7 Mart olduğunu öğrenmiş, normalde 48 ayda tamamlanması planlanan projenin bitirilme tarihini erkene alarak 7 Mart 2014 saat 13.00 olarak ilan etmişti. Başbakan Erdoğan'ın bu sözünü yerine getirmeye çalışan yüklenici firma, Alaköprü Barajı'nı tamamladı, şimdi de boru döşenmesine büyük hız verdi. Karasal çalışmanın iki ay içerisinde bitirilmesi planlanırken, çalışmanın bundan sonra denizde yoğunlaştırılacağı kaydedildi.

DEPREM VE FIRTINAYA KARŞI ÖNLEM

Deniz altından su geçiş hattı güzergahı, boru başlangıç ve bitiş koordinatlarını korumak, deniz tabanındaki elverişsiz kısımlardan, dik eğimlerden ve heyelan bölgelerinden kaçınmak, mümkün olduğunca düz bir hat izlemek gibi önemli kıstasların dikkate alınarak seçildi. Jeolojik araştırmalarla bölgedeki sismik aktiviteler incelenerek, deprem katalogları oluşturuldu. Denizin akıntı ve dalga rejimini belirleyebilmek için oşinografik araştırmalar yapılarak 12 aylık veri toplandı. Yüksek yoğunluklu polietilen boruların su altında deniz etkileri sebebiyle bozulmaya uğrayıp uğramadığını tespit etmek üzere tam ölçekli 11 adet boru ile deney yapılarak, 6 aylık aralıklarla iki yıl boyunca ölçüm gerçekleştirildi. Son 30 yılın önemli fırtına kayıtları toplanarak bilgisayar üzerinde dalga modeli oluşturuldu. Oşinografik araştırmalar ile toplanan veriler kullanılarak model kalibre edildi.

SÜNME ÖMRÜ 1000 YIL

Yapılan deneyler sayesinde deniz altından KKTC'ye su taşıyacak sisteminin yorulma ömrünün 125 yıl, sünme ömrünün ise 1000 yıldan fazla olduğu hesaplandı. Çalışmada ayrıca deniz altına yerleştirilecek borulara vericiler takılacak. Bu vericiler ve sensorlar sayesinde muhtemel hasarlar önceden belirlenip, müdahaleler zamanında yapılacak. Borularda sızıntı ihtimaline karşı tuzluluk sensorları sürekli işler durumda tutulacak. KKTC'ye aktarılacak yıllık 75 milyon metreküp suyun yüzde 50.3'ü içme-kullanma, yüzde 49.7'si sulama suyu olarak değerlendirilecek. Projenin gerçekleşmesi ile, halen yeraltı ve yüzeysel su kaynaklarının kısıtlı olması sebebiyle su sıkıntısı çekilen KKTC'de, 50 yıllık içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak. Ayrıca 4 bin 824 hektarlık alanda tarımsal sulama yapılacak.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar