Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

Anastasiadis: Çözüm politikasında değişiklik olmadı

“Kıbrıs Cumhuriyeti” Cumhurbaşkanı Nicos Anastasiadis, Kıbrıs sorununda çözüme ulaşılması için Kıbrıs Rum tarafının çoktandır devam eden politikasında değişiklik olmadığını bildirdi.

Kıbrıs Basın ve Enformasyon Dairesi’nden yapılan resmi açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Atina’da ikamet eden Şili’nin Kıbrıs Büyükelçisi Maria Pia Busta Diaz’ın güven mektubunu kabulünde konuşan Anastasiadis, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Şubat ortasında diyalogtan çekilerek beklenmedik bir kriz yarattığını defalarca yapılan çağrılara rağmen müzakere sürecini başlatmadığını söyledi.

Anastasiadis şöyle devam etti:

“Bununla birlikte, BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyumlu iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon esasında bir çözüme ulaşılmasıyla ilgili çoktandır devam eden politika bir değişiklik hissedilmediği ve müzakere sürecini askıya alma amacıyla abartmaya yönelik tarihi gerçeğe sade bir şekilde değinme kararını vurgulamak isterim.”

“Kimsenin Kıbrıs Rum tarafının ne samimi niyetlerinden ne de bir çözüme ulaşma çabalarıyla ilgili endişelerine şüphe edilmesine izin vereceğim.”

 

“Aynı zamanda, şu ana kadar sağlanan ilerlemenin önemini güçlü biçimde belirtmek zorundayım. En önemli, en fazla sorumluluk, saçmalıklar, yanlış yorumlamalar veya çabalarımızı veya Kıbrıs’ı yeniden birleştirmek olan nihai hedefimizi elde etmemize yoğunlaşmaktan saptıracak, bunun yerine kalan farklılıkların giderilmesi için diyaloğun devam etmesine yoğunlaşmayı sürdürmek, şu ana kadar varılan yakınlaşmalara tam saygı göstermektir.”

“Eğer herkes aynı hedefin elde edilmesini arzuluyorsa o zaman kararlılıkla çalışmamız, bahanelerden, özellikle Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklere faydalı olmayacak her türlü kabul edilmez iddia ve ön koşullardan vazgeçmemiz gerekmektedir.”

“Dolayısıyla bütün ilgili tarafların, özellikle Türkiye’nin aynı ölçüde taahhütte bulunması, süreçe sözlü desteğin ötesinde yapıcı biçimde katılması gerekmektedir. Dolayısıyla biz Kıbrıs’ta 40,000’i aşkın asker bulunduran Türkiye’nin, özellikle güvenlik ve garantiler konusunda, AB’nin üyesi bir ülke olarak bizim kapasitemizi bağlı olmayan taleplerinin olduğu politikalarını yeniden gözden geçireceğini ve bir çözüme ulaşılması çabalarına olumlu katkıda bulunacağını umuyoruz.”

Konuşmasında Kıbrıs ekonomisinden de söz eden Anastasiadis, ekonominin güçlü biçimde yüzeye çıktığını, bütün potansiyelini kullanarak şimdiki zorlukları karşılamaya hazır olduğunu bildirdi.

 

Ülkenin göreceli avantajlarının sadece sağlam kalmadığını, artırıldığını ve genişletildiğini, birçok yatırım hedefinden ayrı tutulduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Anastasiades, Hükümetin en önemli önceliğinin, devletin ve mali sistemin güvenilirliğini iyileştirdikten sonra ekonominin üretim sektörlerinde yatırımcıları teşvik etmek olduğunu vurguladı.

Şili Büyükelçisi Maria Pia Busta Diaz da güven mektubunu sunarken ülkesinin, yıllar boyunca diplomatik çabalarla topraklarının bölünmesinin sonuçlarını azaltmaya yardımcı olmaya, BM Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları esasında barışçı ve kapsamlı bir çözümü desteklemeye bağlı kaldığını söyledi.

 

Büyükelçi, “Şili, Birleşmiş Milletler’in bir üyesi olarak barış süreçleriyle güçlü biçimde ilgilendiğini, 2003’ten bu yana on dört kontenjanlık ordu ve donanma personeliyle Kıbrıs’taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’ne (UNFICYP) katıldığını, ülkenin fiziksel bölünmüşlüğüne bir çözüm bulunma çabalarına katkıda bulunduğunu hatırlattı.

Maria Pia Busta Diaz, “Çok uzun zamandan beri var olan bu politikayla uyumlu olarak Şili Cumhurbaşkanı adına, Kıbrıs sorununa adil bir çözüm bulunmasını diliyorum, ülkem soruna çözüm bulunması için müzakere sürecini kesinlikle desteklemektedir” şeklinde konuştu.