ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin "Araştırmaya değer, konuya çok yakından bakmaya değer" şeklindeki cevabıyla çelişen açıklamalar ABD Savunma Bakanlığı ve Beyaz Saray'dan geldi.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, tampon bölge konusunun şu an masada olmadığını söyledi. Kirby, günlük basın toplantısında tampon bölgeyle ilgili soruları yanıtladı. Türkiye ile tampon bölge konusunda birçok defa görüştüklerini belirten Kirby, "Bu konu şu anda değerlendirdiğimiz bir askeri seçenek olarak masada değil" dedi. Kirby, tampon bölgenin kendileri için "aktif bir tartışma konusu" olmadığını ama meseleyi Türkiye ile rutin olarak konuştuklarını kaydetti.
Türkiye'nin, ABD öncülüğündeki IŞİD ile mücadele koalisyonuna katkılarına ilişkin soruya Kirby, şu yanıtı verdi:
"Bakan (Chuck) Hagel bu konuda açıktı: Tabii ki Türkiye'nin katkısını görmek istiyoruz. Türkiye'nin yardımcı olmasını istiyoruz. Komşu ülke oldukları, orada oldukları için askeri anlamda, bizde olmayan bilgi ve kapasiteye sahip olduklarını biliyoruz. Orası, dünyada onların parçası olduğu yer ve onları koalisyona mümkün olan en aktif şekilde katılmaya teşvik ediyoruz."
Kirby, Türkiye'nin de koalisyona katkıda bulunmak istediğini ve bunu kendi yetkisi ve Türk halkının desteğine uygun olarak yapacağını, ABD olarak kendilerinin ülkelerden bir talepte bulunmadığını söyledi. Kirby, "Biz onlara spesifik talep ve isteklerle gitmiyoruz. Bu isteğe dayalı bir koalisyon" dedi. Kirby, Türkiye'nin "çok yetkin ve profesyonel bir orduya sahip" olduğunu belirtti.
































