Kıbrıs sorununun bugüne kadar çözülememesinde Amerika ve Rusya’nın dalaşmasının dışına çıkılamamasında iki önemli gücün negatif etkisi olmuştu.
Bunlardan birincisi Rum milliyetçiliğinin Kıbrıs Türkleriyle iktidarı paylaşmak istememesi ve adayı Yunanistan’a bağlama hayalleriydi.
İkincisi ise Türkiye Sosyal Demokratlarının, Kıbrıs adasına şöven bakış açısıydı.
CHP’de yeni BAŞKAN’ın değişimiyle birlikte , PARTİDE her alanda farklı siyasetler adım adım gündeme gelmeye başladı.
Sosyal Demokratların iktidara gelebilmesi için siyasetlerde köklü değişikliklerin ön plana geçirilmesi kaçınılmazdı.
Türkiye’nin AB sürecinin ilerlemesi demokrasi alanında, Kıbrıs ve Kürt sorunları alanında radikal değişiklikleri gerektiriyor.
Yeni lider Özgür Özel gerçekten CHP den beklenmeyen adımları cesurca savunmaya başladı. Kendi partisi içerisindeki milliyetçi akımlar tarafından baltalanmazsa, Türkiye’nin demokrasi ve AB yolundaki engelleri aşılabilir.
Bu yazıda Özgür Özel’in bir beyanatını ön plana çıkartmak istiyorum:
CHP Genel Başkanı: “Kıbrıs’ta çözüm istemek vatan hainliği değil, cesaret göstermemiz lazım”.
CHP’den Kıbrıs meselesinde yeni dönem: “Kaçmaktan vazgeçiyoruz, çözüm için cesaret göstermeliyiz”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, T24‘ten gazeteci Cansu Çamlıbel’e Kıbrıs konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kıbrıs meselesini konuşmaktan kaçınan bir parti olmaktan çıkarıp, çözüm odaklı bir yaklaşımla ele almayı amaçladıklarını açıkladı. CHP lideri, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde Kıbrıs sorununu aşmak için cesur adımlar atılması
gerektiğini belirtti.
Türkiye’nin AB üyeliği hedefi doğrultusunda, Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün aşılması gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, Türkiye’nin, Yunanistan’ın, Kuzey Kıbrıs’ın ve Güney Kıbrıs’ın birlikte AB’de yer alabilmesi için oturup konuşulması gerektiğini belirtti.
CHP’nin Kıbrıs’ta çözüm noktasında atılması gereken adımları başkalarına bıraktığını ve izleyici bir pozisyonda kaldığını ifade etti. Bugün ise bu lüksün kalmadığını ve CHP’nin Kıbrıs meselesinde daha aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini söyledi.
Özgür Özel, Türkiye’nin çıkarlarını terk etmeden, kalıcı bir çözüm için insiyatif almanın ve Kıbrıs meselesinde aktif bir rol oynamanın önemini vurgulayarak, Kıbrıs’ta çözüm arayışlarının ve Türkiye’nin AB üyeliği sürecinin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, Kıbrıs meselesini çözmek için cesur adımlar atılması gerektiğini ifade etti.
Böyle bir beyanat gerek Türkiye’de gerekse Kıbrıs’ta DEPREM ETKİSİ YARATACAĞINA birçok çevre bu beyanatı gizlemeye çalışıyor…
Bu beyanat, YENİ CHP’nin aydınlar ve Kıbrıs Türkleri arasında kaybolan itibarını da yükselten bir açılımdır.
Bu açılımın önemini gelecek günlerde iyice göreceğiz.
Özgür Özel, sıradan bir lider değildir. Son seçimlerde AK PARTİ’den fazla oy alan ve yükselen bir Partinin lideridir.
Bu beyanat ne kadar gizlenirse gizlensin, Kıbrıs Sorununda yaratacağı deprem ile yüzleşilmesini kimse engelleyemeyecektir.
































