Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

TÜRKİYE İÇİN AB HALA HAYAL

Türkiye’nin dünyaya bakışı, dünyanın Türkiye’ye karşı eleştirileri Kıbrıs’ı da derinden etkilemektedir.

AP’nin Türkiye raportörü Nacho Sanchez Amor’un hazırladığı 2021 Türkiye Raporu AP Genel Kurulunda yapılan oylamada 67’ye karşı 448 oyla kabul edildi. 107 milletvekili çekimser oy kullandı.

Raporda, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında değerler ve standartlar konusunda mesafe bulunduğu, hukukun üstünlüğü ve temel haklarla ilgili AB’nin endişelerinin Türkiye’nin katılım sürecini etkilediği görüşü savunularak parlamentonun Türkiye’nin katılım müzakerelerinin devamını öngörmediği ifade edildi.

AP’nin raporunda AB Konseyine çağrı yapılarak askıya alınan yüksek düzeyli siyasi diyalog ile ekonomi, enerji, ulaştırma alanındaki yüksek düzeyli sektörel diyaloğun yeniden kurulması, ayrıca temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğü ile ilgili duruma bağlı olarak AB-Türkiye Ortaklık Konseyinin yeniden yapılması istendi.

Türk ekonomisinin durumundan endişe duyulduğu belirtilen raporda, AB ile daha güçlü ve yakın ilişkiler sayesinde zorlukların bazılarının hafifleyebileceği dile getirildi.

“Hukukun üstünlüğü ve temel haklar” başlığı altında Türkiye’ye yönelik eleştirilerin sıralandığı raporda, bu konuların AB ile ilişkilerden ayrı tutulamayacağı, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını uygulaması gerektiği değerlendirmesi yapıldı..

AP milletvekilleri ayrıca Türkiye’de ifade ve gösteri özgürlüğü ile gazetecileri engelleyen bazı tedbirler uygulandığını savunarak, bunlardan endişe duyulduğunu kaydetti.

Türkiye’nin 4. ve 5. yargı paketlerinin doğru yönde adımlar içerdiği ancak bunların ana endişeleri gidermeyeceği, hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı gibi alanlarda AB’nin endişelerinin sürdüğü ifade edildi.

Raporda Anayasa Mahkemesine hak ihlalleriyle ilgili açılan davaların arttığı, bundan endişe duyulduğu dile getirilerek, muhalefet partilerine yönelik baskı olduğu, bunun da endişe yarattığı öne sürüldü..

Seçim yasasında değişiklik yapıldığı hatırlatılan raporda, yüzde 7’ye indirilen seçim barajının hala yüksek olduğu, il seçim kurullarının belirlenmesi prosedürünün endişe verici olduğu ileri sürüldü..

 

Raporda Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri bulunduğu, terörle mücadele hakkına sahip olduğu, PKK ve IŞİD terörünün kınandığı vurgulanarak, Türkiye’nin AB ile terörle mücadele, kara para aklama ve terörün finansmanı konularında daha yakın iş birliği geliştirmesi istendi.

Rapordan  sonra açıklama  yapan Türkiye Dışişleri bu rapordan memnun olmadığını, Türkiye’nin AB ye katılım vizyonunun devam ettiğini tekrarladı.

Açıklanan raporun önemli yanı, Türkiye muhalefetinin AB’ye bağlılık hedefinin olduğunu yeniden tekrarlamasıdır.

Türkiye AB ilişkileri doğru bir temele oturmadıkça, Türkiye AB üyesi olma yolunda politikalara öncelik vermedikçe, Kıbrıs Sorununda da ilerleme beklemek ham hayalden başka bir şey değildir.

Türkiye’nin AB ye yöneliminin de erken bir zamanda gerçekleşmesi BEKLENMEMELİDİR.