Asrın projesinde ilk patlak - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
KıbrısManşet

Asrın projesinde ilk patlak

Türkiye’den KKTC’ye su taşıyan boru koptu, Türkiye’de baraj çıkışında denizin 250 metre altında patladı

SEBEBİ BELLİ DEĞİL: Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz, su boru hattının koptuğunu kamuoyuna açıklarken proje kapsamında bu tip aksaklık ve arızaların öngörüldüğünü söyledi. Ancak borunun patlamasına neyin neden olduğu açıklanmadı


AYLARCA SÜREBİLİR: Patlayan borunun tamiri için Türkiye DSİ çalışma başlattı. Bakan Oğuz tamirin 2 ay sürmesinin beklendiğini belirtirken, Türkiye’deki uzmanlar hava koşullarına bağlı olarak çalışmanın aylar alabileceğini söylemekle yetindi

 

Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne su taşıyan boru koptu.

Türkiye tarafından denizin 250 metre altında askıya alındığı noktadan kopan borunun tamiratının hava şartlarına göre yaklaşık 2 ay sürmesi bekleniyor.

DSİ çalışma başlattı

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşlerinin arıza keşif ve tamiratına başladığını kaydetti.

Borunun kopmasından ötürü KKTC’de herhangi bir su sıkıntısı yaşanmayacağını vurgulayan Oğuz, Geçitköy Barajında 20 milyon metreküp su bulunduğunu söyledi. Oğuz, tamirat çalışmalarının denizdeki hava şartlarına göre 2 ay sürebileceğini belirtti.

Oğuz, proje kapsamında bu tip aksaklık ve arızaların olmasının beklendiğini, o yüzden hem Anamur hem de Geçitköy’de barajlar yapıldığını anımsatarak, Geçitköy’de bu süreçte yeteri kadar su bulunduğunu kaydetti.

Barajda 10 aylık su var

Dursun Oğuz, Geçitköy Barajı’nda KKTC’nin 10 aylık ihtiyacını karşılayacak su bulunduğunu belirterek yerel su kaynaklarında sorun olduğu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Bakan Oğuz, “KKTC’ye Su Temini Projesi” ile 2015’de hayata geçen ve Türkiye’den KKTC’ye su taşıyan boruda bu sabah yaşanan kopmayla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

Olay sonrası Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile görüşme yaptıklarını aktaran Oğuz, onarım çalışmalarının arızadan hemen sonra başlatıldığı yönünde bilgi aldıklarını kaydetti.

Oğuz, sorunu çözme çalışmalarının DSİ tarafından yürütüldüğünü söyleyerek, “Bu bağlamda ülkemizde kamuoyuna yansıyan ve oluşan bu arızadan dolayı buradaki yerel su kaynaklarında sorun olduğuna yönelik açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Şu anda Geçitköy Barajı’nda, KKTC’nin 10 aylık içme ve kullanma suyunu karşılayacak su mevcuttur.” dedi.

“Aksi bir durum olursa paylaşılır”

Oğuz, panik yapacak bir sorun olmadığını vurgulayarak, “Buradan vatandaşlarımıza çağrı yapıyorum; herhangi bir risk ve kullanım kısıtlılığı yoktur. Normal su akışı varmış gibi vatandaşlarımız davranabilir. Aksi bir durum olursa paylaşılır.” ifadelerini kullandı.

 

İlk bilgilere göre akıntı neden oldu

Su taşıyan boruda yaşanan kopmanın deniz altındaki akıntıdan kaynaklandığı yönünde bilgi geldiğini aktaran Oğuz, daha net tespitleri ilgili uzmanların yapacağını söyledi.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar