Rumlar ‘hemen çözüm’ istemiyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
KıbrısManşet

Rumlar ‘hemen çözüm’ istemiyor

Akıncı, Eide, Anastasiadis

Kıbrıs’ta, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Lider Nikos Anastasiadis arasındaki müzakereler, Rumların Enosis yani “Ada’nın Yunanistan’a bağlanması” gününü kutlama kararıyla kesilmişti. Kıbrıs Türk tarafı, tek ses olarak Enosis kararının değiştirilmesini ve ona göre masanın yeniden kurulabileceği açıkladı.

Kıbrıslı liderler, pazar günü de “sosyal içerikli” olarak belirlenen yemekte bir araya geldi. Birleşmiş Milletler’e yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Anastasiadis, “Müzakereler hemen başlasın” derken, buna karşılık “Çözüm hemen olsun” görüşünde değil. Nitekim Rum lider, yemekte “siyasi eşitlik ve Türkiyeli vatandaşlara verilecek 4 özgürlük konusunu kesinlikle kabul etmeyeceği” mesajını verdi. Akıncı ise, Anastasiadis’in “Sen masadan Türkiye’deki referandum nedeniyle kalktın!” suçlamasına, “Sen bizi neden anlamıyorsun?” şeklinde oldu.

 BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide’nin açıkladığı gibi, görüşmelerin 11 Nisan’da başlayacağına ilişkin “kesin” bir şey söylemek şimdilik zor. Zira sürecin anahtarı, Rum Meclisi’nin yarın alacağı Enosis kararında…
Akıncı da bu karara işaret ediyor ve “11 Nisan’da görüşmeye hazırız” diyor. Yani, Enosis kararının düzeltilmesi yönünde bir adım atılmadığı sürece müzakereler başlamayacak. Burada not etmek gerekir ki, müzakereler başlarsa, Cenevre’de sona ermeyen Kıbrıs konferansının sonuçlandırılmasına dönük olacak. Bu çerçevede liderler, Ada’da görüşme trafiği içerisinde olmayacak. Eide, liderler arasında mekik dokuyacak ve Cenevre’ye hazırlık yapılacak.
Hedef, seçimler
Rumlar yeni bir Cenevre’ye, sona hazır mı? Anastasiadis’in önceliği çözümden çok, Şubat 2018’deki Başkanlık seçimleri. Seçimlere giderken, müzakerelerin sürmesini ancak sonuca vardırılmamasını istiyor. “Çözüm” vaadiyle seçilen Anastasiadis, halka “Beni yeniden seçin, süreci tamamlayım” mesajı verecek. Federal yönetimdeki ‘siyasi eşitlik olamaz’ yönündeki katı tutumunu da sürdüren Anastasiadis, marjinal partilere, “Garantörlük olmayacak, asker çekilecek” mesajları vermeyi planlıyor.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı da bunun farkında. Bu yüzden “Olmayacaksa, KKTC ile yolumuza devam ederiz” yönünde açıklamalarını sıklaştırdı. Türk tarafının çözüm için ısrarlı çabası ne getirir kestirmek zor. Çünkü uluslararası güçlerin Kıbrıs’ta ne istediğine tam karar vermesi gerekiyor. Bu konuda 2017 yılı umutsuz olarak gözükse de, her an bir açılım olabilir…

 Sefa Karahasan/Milliyet

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar