İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:
Hazine’nin dün düzenlediği iki ihaleye gelen talep beklentilerin altında kalırken, borçlanma maliyet de bir miktar yukarda oluştu
Bugün düzenlenecek 10 yıllık tahvil ihalesini takip edeceğiz. Yabancı ilgisi gelirse, TL ve TL cinsi yatırım araçlarının genelinin olumlu etkileneceğini düşünüyoruz
Erken çift haneye yükselen ve FED’den beklenen faiz artırımı öncesinde TCMB’nin dizginlerin biraz daha sıktığını görüyoruz
Ortalama fonlama maliyeti ve piyasa tabiri ile “iş gören faiz” % 10,30’lu seviyelerden dün itibarı ile % 10,62 seviyesine yükseldi (2012 Mayıs’tan beri en yüksek seviye) (bakınız grafik)
Yaklaşık olarak üstü örtülü de olsa TCMB’nin 25 baz puan daha faiz artırdığını görüyoruz
Jeopolitik tarafta Suriye’nin kuzeyi ile ilgili diplomasi ABD, Rusya ve Türkiye arasında devam ediyor
Kur cephesinde 3,72 seviyesinin altında kalınması koşulu ile aşağıda ilk seviye 3,70. Devamında ise 3,66 seviyesini takip edeceğiz (bakınız grafik)
Borsa cephesinde sihirli alımların devam ettiği; kur ve faiz cephesinden olumlu yönde ayrışmanın daha da devam edeceğini düşünüyoruz. Tüm zamanların hedefine çok az kaldı!
Çanlar Sterlin için çalıyor! (bakınız grafik)
Ø Piyasa Özeti ve Yorumu
Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıklamış olduğu ve Nisan 2012’den bu yana en yüksek enflasyon rakamının olumsuz yansımaları dün de devam etti. Manşet TÜFE enflasyonunun alt kalemlerinde genele yayılan yükseliş eğilimi, üretici fiyatlarında % 15 seviyesini aşan yıllık artış ve çekirdek göstergelerdeki bozulma, TCMB’nin hamle yapmasının zaruri olduğu anlamını taşımaya başladı. Aksi takdirde, önlem alınmaması kaydı ile çift haneli enflasyon ile boğuşmak sanıldığından daha uzun bir süre alabilir. Aşağıdaki grafikten de görüleceği üzere, TCMB’nin faiz artırmaktan imtina ederek, elindeki tüm politika araçları ile kurun enflasyon geçişkenliğini kontrol altına alma yönünde girişimi ve bu bağlamda geç likidite penceresinin etkin bir politika aracı olarak kullanılmaya başlanması ardından dün itibarı ile iş gören faiz olarak adlandırılan ortalama fonlama maliyeti % 10,62 seviyesine yükselerek Mayıs 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi test etti. Mevcut politika duruşu ile fonlama maliyetinin % 11 seviyesine kadar yükselebilme ihtimali elbette var. Ancak bu durumda, piyasanın likidite ihtiyacı sadece saat 16-17 arası verecek verilecek ve TCMB’nin tüm takas sistemini sistemik olarak etkileme riski barındırdığını düşünüyoruz. Bu bağlamda, enflasyonun çift hanelere erken yükselmesi ve önümüzdeki aylarda negatif baz etkisi ile % 11-12 aralığının test edilme ihtimalinin ortaya çıkmasına paralel, TCMB’nin para politikasını duruşunu daha da sıkıştırması gerekebileceğini düşünüyoruz. FED’in % 90 ihtimalle faiz artıracağı toplantısı 15 Mart tarihinde yapılacak olup TCMB’nin de toplantısı 16 Mart tarihinde sonuçlanacağını hatırlatalım.
Geride bıraktığımız hafta FED’in faiz artırım ihtimalinin FED Başkanlarından gelen şahin açıklamalar ve akabinde güçlü makroekonomik veriler ile günler içerisinde % 30’lu seviyelerden % 90 seviyelerine yükselirken, jeopolitik risklerin de Menmiç şehrinde tırmanması, içerde kur ve faiz cephesinde etkili oldu. Özellikle, Suriye’nin Kuzeyinde ABD ve Rus güçleri ile Türkiye’nin karşı karşıya gelebileceği endişesi, Türk Lirası’nın dolar karşısında olumsuz bir performans sergilemesine neden olurken, 3,5565 seviyelerine kadar gerileyen kur hızlı bir yükselişle 3,74 seviyesine dayanmıştı. Haftasonundan itbaren Menbiç’ten PYD/YPG’nin çekilmeye başlaması yönünde gelen haber akışı ise kur üzerinde var olan tansiyonu azaltmaya başladığını da not etmek gerekiyor. Jeopolitik risklerin yanısıra, yaklaşık 14 milyar TL tutarında iç borç çevirme kapsamında dün başlayan ihale maratonu da bugün devam edecek. Hazine, dün 5 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ile 9 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihraçlarında toplam 6,8 milyar TL borçlanırken, ihalelere yönelik talebin düşük, faizin ise bir miktar yukarı oluştuğunu gördük. Borçlanma ihaleleri bugün 2 ve 10 yıl vadeli sabit kuponlu tahvil ihraçları ile devam edecek. Özellikle, 10 yıl vadeli yeni tahvilin ilk ihracına yabancı yatırımcının ilgi göstermesi durumunda, piyasa yansımasının da olumlu olacağı kanaatindeyim.
Yeni gün başlangıcında Asya piyasalarında sakin bir seyir görüyoruz. Veri takvimine baktığımız zaman sabah saatlerinde Almanya’da açıklanacak sanayi üretimi takip edilebilir. Perşembe günü düzenlenecek Avrupa Merkez Bankası toplantısı ve Cuma günü sonuçlanacak ABD istihdam raporu önemli satır başları olacaktır. İçerde ise Hazine ihaleleri yukarda da izah ettiğimiz üzere önem arz ediyor. Saat 15:00’de sonuçlanacak 10 yıllık yeni tahvilin ilk ihracına yönelik olası yabancı ilgisi, Türk Mali piyasalarında son günlerde artan satış baskısını hafifletebilir. İhaleye talep gelmemesi durumunda ise, satıcılı havanın korunmasını bekliyoruz. USD/TL kurunda, 3,72 seviyesinin altında kalınması koşulu ile aşağıda 3,70; kırılması durumunda ise 3,66 seviyesi takip edilecektir.
Ø USD/TL kurunda 3,72 seviyesinin altında ilk seviye 3,70 akabinde ise 3,66 seviyesini hedefliyoruz
Teknik göstergeler, üçgen formasyonun aşağı yönlü kırılabileceğine işaret ediyor. Bu bağlamda, 3,72 seviyesinin altında kalınması koşulu ile aşağıda ilk seviye 3,70 devamında ise formasyon hedefi olarak 3,66 seviyesini hedefleyeceğiz.

Kaynak: Reuters
Ø Ortalama fonlama maliyetinde (iş gören faiz) yükselmeye devam ediyor
TCMB’nin sıkı para politikası kapsamında 1 hafta vadeli repo ihalelerini uzunca bir süredir açmaması (faiz % 8) ve fonlamayı kısarak faiz koridorunun üst bandından vermesi (% 9,25) ve kalanını ise Geç Likidite Penceresinden (% 11) sağlaması ardından ortalama fonlama maliyeti yavaş yavaş yükselerek dün itibarı ile % 10,62 seviyesine yükseldi. TCMB’nin teknik olarak faizi şu anda % 11 seviyesine kadar itebileceği bir alanı var. Ancak, tüm takas sistemini günün son işlem saatlerinde sıkıştırması önümüzdeki günlerde ister istemez başka sorunlar da doğurabilir.

GBP/USD paritesinde düşüş eğilimi Brexit belirsizliği ile artmaya devam ediyor. 1,2230 seviyesinin altında düşüş ivme kazanacaktır
Kaynak: Reuters
Ø Borsa Istanbul cephesinde tüm zamanların rekorunu egale etmeye çalışılırken, Türk Lirası Dolar karşısında yılı başına göre en zayıf para birimi olmaya devam ediyor
Gelişmekte olan ülkeler arasında, yılbaşına nazaran, Türk Lirası Dolar karşısında % 4,8 ile en çok değer kaybeden para birimi olurken, Borsa Istanbul ise % 17 ile en çok değer kazanan borsa oldu. Faiz ve kurun yukarı gittiği bir ortamda, Borsa’nın ucuzluğu haricinde dolu dolu arka planda yatan yükselişi destekleyecek çok bir veri ve argüman bulamıyouruz. Yakın bir zamanda, 93,400 seviyesindeki tüm zamanların zirvesinin tekrar test edilebileceğini düşüyoruz

Kaynak: Reuters
İktisatbank’ın sunduğu avantajlı döviz kurlarını piyasa ile eş zamanlı ve 24 saat kesintisiz takip etmek için lütfen tıklayınız.





















İktisatbank Hazine Grup Müdürü Emre Değirmencioğlu’ndan günlük ekonomi yorumu:










