YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI: ALAKART MENÜ İLE MÜZAKERELER YAPILAMAZ
KHA`ya konuşan, Yurt dışında yaşayan Helenler konularından sorumlu Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Terens Kuik, İsviçre’de gerçekleştirilen görüşmelere değinerek,alakart menü ile müzakereler yapılamayacağını söyledi.
Terens Kuik, İsviçre`deki müzakerelerde son dakikada ortaya çıkan sonucun, yıllarca Kıbrıs sorunuyla uğraşanlar için, gerek gazetecilik gerekse siyasi açıdan bir süpriz olmadığını kaydetti.
“Kıbrıs Türk tarafı bizi buna alıştırdı. Özellikle bunun arkasında bulunan Türkiye, soruna, BM kararları ve uluslar arası hukuk temelinde bir çözüm bulunmasını istemiyor. Çünkü bir ülkede yasa dışı işgal güçleri bulunduran bir devlet olarak, işgal kuvvetlerini geri çekmesi ve kabul edilemez garantilerden kurtulması gerekmektedir. Alakart menü ile müzakerele yapılamayacağını diğer tarafın da anlaması gerekir”.
“Yunan hükümeti, Kıbrıs ve Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades tarafından yapılan çabaları yakından izliyor”.
“Yunanistan her zaman bu çabaların yanındadır” diyen Terens Kuik, Başbakan Aleksis Tsipras ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias`ın, adada işgal güçleri ve çağdışı garantiler oldukça Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunamayacağını söylediklerini hatırlattı.
TZANAKOPOULOS, YUNAN HÜKÜMETİNİN, GÖRÜŞMELERİN SONUCUNDAN HAYAL KIRIKLIĞI DUYDUĞUNU İFADE ETTİ
Yunanistan Hükümet Sözcüsü Dimitris Tzanakopoulos, Atina`da, Yunan hükümetinin Kıbrıs konusunda gerçekleştirilen müzakerelerde ortaya çıkan sonuçtan hayal kırıklığına uğradığını söyledi.
Tzanakopoulos, Yunan hükümetinin Kıbrıs sorununa, çağ dışı garantiler ve işgal güçlerinden uzak, adil, kalıcı bir çözüm bulunması yönünde gerçekleştirilen görüşmelere bağlı kaldığını açıkladı.
Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras ile Türkiye Cumhurbaşkan Recep Tayyip Erdoğan arasında olası bir görüşme konusunda Tzakalopoulos, iki yetkilinin geçen cuma akşamı bir telefon görüşmesi yaptıklarını ve Başbakanın garantiler konusunu görüşmek amacıyla ikili bir görüşme talep ettiğini duyurdu. Sözcü, bu konunun henüz açık olmaya devam ettiğini, bir tarih belirlenmediğini ve Kıbrıs konusunun hassas bir konu olduğu ve hassasiyetle ilerletilmesi gerektiği için Yunan hükümetinin dikkatli adımlarla ilerlemeye çalıştığını belirtti.
Sözcü, Yunan hükümetinin gelişmeleri yakından izlediğini, tutumunda bir değişiklik olmadığını, garantiler ve garantörler konusu dışında, toprak ve mülkiyet gibi kendini ilgilendirmeyen konulara karışmadığını vurguladı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan`ın Lozan Anlaşması konusundaki açıklamalarını değerlendiren Sözcü, bunun “doğrulanmamış bir rapor” olduğunu ve Yunanistan ve uluslar arası toplumun bu konudaki görüşlerinin çok iyi bilindiğini söyledi.
Kıbrıs Haber Ajansı
































