ANASTASİADİS’İN TEPKİSİ AŞIRI: BM kaynakları, Rum tarafının yaşananlara verdiği tepki konusunda Kıbrıs Türk tarafıyla hemfikir. Tepki aşırı. Verilen tepkinin sürece zarar vermemesi gerekir. Liderler görüşmesinin iptalinin anlamı yok
BM ADIM ATMAYACAK: Birleşmiş Milletler kaynaklarına göre, bu krizi aşma sorumluluğu taraflara düşüyor. BM, müzakerelerin devamı için hiçbir girişim veya zorlamada bulunmayacak
SIKINTI BM İLE: Kıbrıs Rum tarafı yaşanan olaydan BM’yi sorumlu tutuyor. Kaynaklar, Rum lider Anastasiadis, müzakerelere devam için BM’den resmi bir açıklama, iletişim veya adım beklediğini kaydetti
RUM TARAFI ZORDA KALDI: Diplomatik kaynaklar Kıbrıs Rum tarafının zor durumda kaldığını, bu tavrı devam ettirmesi halinde kendi kendine zarar vereceğinin farkına vardığını ve masaya kısa zaman içinde döneceğini belirtiliyorlar
ESRA AYGIN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önceki gün İstanbul’a giderek Dünya İnsani Zirvesi sonrasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği akşam yemeğine katılması ve daha sonra da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon ile görüşmesiyle patlak veren kriz giderek tırmanıyor. Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis, önce BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile yapacağı görüşmeyi, sonra Cuma günkü liderler zirvesini iptal etti. Anastasiadis dün de müzakerecilerin toplantısına müdahale ederek, gündemde Yönetim ve Güç Paylaşımı olmasına rağmen bu konunun görüşülmesine izin vermedi. Toplantıda, sadece yaşanan kriz ele alındı.
BM şaşkın
Havadis’in ulaştığı BM yetkilileri, Rum tarafının tepkisine anlam veremediklerini belirterek, Erdoğan’ın verdiği yemeğin zirveden bağımsız bir yemek olduğunu ve BM protokolü değil Türkiye protokolü altında gerçekleştirildiğini belirttiler.
Genel Sekreter ile görüşme Erdoğan-Ban toplantısında ayarlandı
BM kaynakları, Akıncı’nın zirveye katılımının hiçbir şekilde söz konusu olmadığını, Genel Sekreter ile görüşmesinin de BM tarafından organize edilmediğini belirttiler. Kaynaklara göre, Akıncı-Ban görüşmesi, zirvenin ev sahipleri olan Erdoğan ve Ban arasındaki ikili bir toplantıda ayarlandı. Eğer Anastasiadis toplantıyı terk etmemiş olsaydı, Ban her iki liderle birden bir araya gelecekti.
Anastasiadis İstanbul’da Kıbrıs’ı görüşmekten korktu
İstanbul’da gerçekleşecek BM zirvesi fırsat bilinerek Kıbrıs sorunu ile ilgili bazı toplantıların ayarlanabileceğinden endişe duyan Rum tarafı, tarafsız olmayan bir yerde çok hassas bir noktada olan süreci ele almak istemediğini BM’ye bildirmişti. Kaynaklara göre, bu hassasiyeti anlayan BM yetkilileri, iki lideri, ileriki günlerde Genel Sekreter’in bulunacağı tarafsız bir ülkede bir araya getirme hazırlıklarına başlamıştı.

Tepki aşırı
BM kaynakları, Anastasiadis’in yemeğe katılmama kararının bir yere kadar anlaşılabilir olsa bile, müzakere masasından kalkmasının hiçbir şekilde açıklanamaz olduğunu belirttiler. Kaynaklara göre, bu krizi aşma sorumluluğunun taraflara düştüğüne inanan BM, müzakerelerin yeniden başlatılması için hiçbir girişim veya zorlamada bulunmayacak.
Kriz çözümün aciliyetini ortaya koydu
Genel Sekreter ile görüşme ayarlanmaması durumunda Akıncı’nın sadece yemek için İstanbul’a gitmeyeceğini ifade eden kaynaklar, söz konusu görüşmenin son dakikada ayarlandığını, saklanması gibi bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.
Sıkıntı BM ile
Kıbrıslı Rum kaynaklar ise, yaşanan krizden Kıbrıs Rum tarafını sorumlu tuttuklarını, Anastasiadis’in masaya dönmek için BM’den resmi bir açıklama, iletişim veya adım beklediğini aktardılar.

“Tavır sürdürülebilir değil”
Bağımsız diplomatik kaynaklar ise, Kıbrıs Rum tarafının zor durumda kaldığını, bu tavrı devam ettirmeleri halinde kendi kendilerine zarar vereceklerinin farkına vardığını ifade ederek Rum tarafının masaya kısa zaman içinde döneceğini belirtiliyorlar. Öte yandan, diplomatik çevrelerde, Anastasiadis’in tepkisinin Pazar günkü seçim sonuçlarından kaynaklanan bir sertleşme mi olduğu da sorgulanıyor.
En üst düzeyde muamele
Bu arada Anastasiadis’in İstanbul’a Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait uçak ve özel uçuş izin ile indiği ve daha önce hiçbir Rum lidere yapılmadığı şekilde, bir devlet başkanı olarak TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılanarak çok üst düzeyde ağırlandığı öğrenildi. Diplomatik çevreler, Türkiye’nin Anastasiadis’e gösterdiği üst düzey ilginin, çözüm sürecine verdiği destekle birebir bağlantılı olduğu belirtiliyor. Anastasiadis’in kriz anına kadar gördüğü muameleden çok memnun olduğu da gelen bilgiler arasında.
































