Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Köşe Yazarları

Biden 2016’da çözüm istedi

 

İstanbul’daki zirve sırasında Kıbrıs konusunda ortaya çıkan kriz bir şekilde devam ederken, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden dün akşam Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Biden-Akıncı arasındaki telefon görüşmesinin yaşanan krizle bir ilişkisi yoktu ve önceden planlanmış bir görüşmeydi.

Krizin hemen sonrasında yapılmış olması tam anlamıyla bir rastlantıydı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden arasında çok önceden planlanan bu telefon konuşmasında tabii ki yaşanan kriz de gündeme geldi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yaşanan krizle ilgili düşüncelerini Biden’a aktardı. Ama bunları yazmadan önce Biden’ın söyledikleri ile başlayalım.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden söze ABD’nin Kıbrıs meselesinde devam etmekte olan müzakere sürecine verdiği tam desteği yineleyerek başladı.

Aslında ABD’nin yoğun gündemine rağmen böylesi bir telefon görüşmesine Biden’ın zaman ayırması ve bunu gerçekleştirmeye önem vermesi ABD’nin Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için sarf edilen çabalara ve devam etmekte olan müzakere sürecine verdiği desteği göstermesi açısından önemli.

Yaklaşık yarım saat süren telefon görüşmesinde Biden,  Mustafa Akıncı’nın müzakere sürecinde bugüne kadar çözüm yönünde ortaya koyduğu kararlılığından ve sürece olan inancından duyduğu memnuniyeti belirtti.

Konuşması sırasında 2016 yılının çözüm için ne kadar kritik bir yıl olduğunu vurgulayan Biden, bunun için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi.

Burada gelin bir parantez açalım ve Biden’ın neden 2016 yılını kritik olarak değerlendirdiğine bir bakalım.

Bir kere 2016 yılı sonuna kadar yaşanması kesin gelişmeler var.

Bunlardan bazıları şöyle:

ABD’de bu yıl içinde Obama görevi yeni seçilecek başkana devredecek. Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban ki Moon’un görev süresinin sonuna geliyor olması yaşanacağı kesin olan bir başka gelişme. Kıbrıs sorununa 2016 yılı sonuna kadar çözüm bulunamaması halinde 2017 yılı başı itibarı ile Güney Kıbrıs’taki başkanlık seçimleri için kampanya başlayacak. Bu da müzakereleri olumsuz etkileyecek.

İşte bu gelişmeler 2016 yılının çözüm için kritik bir yıl olmasına neden oluyor.

Biden, Kıbrıs Türk tarafının tüm bunların bilincinde olup Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması konusunda ortaya koyduğu iradeden dolayı memnuniyetini telefon konuşmasında aktardı.

Joe Biden, Kıbrıs Türk tarafının tüm bu gelişmelerin bilincinde sürecin hızlandırılıp 2016 yılı sonuna kadar bir çözüm bulunması konusunda ısrarcı bir tavır ortaya koyarak inisiyatif almasından çok etkilendiğini de Akıncı’ya söyledi.

Özellikle bu dönemde ABD yönetimi olarak soruna çözüm bulunması çabalarına tam destek olduklarını bildiren Biden, sürecin başarı ile sonuçlanması için ABD Yönetimi olarak her türlü çabayı ortaya koymaya hazır olduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise tüm bunlar olurken yaşanan krizin ve Rum tarafının bu şekilde davranmasının doğru olmadığını Biden’a anlattı.

Kıbrıslı Türklerin ara bölgeye sıkıştırılmasının söz konusu olmadığını vurgulayan Akıncı, çözümün gerçekleşmesi için Rum liderliğinin bir an önce masaya dönmesi ve masayı terk etmemesi gerektiğini söyledi.

Biden ise Akıncı’nın ve Kıbrıs Türk tarafının müzakere sürecinde

izlediği tutumdan ve Kıbrıs meselesini sonlandırmaktaki kararlılığından duyduğu memnuniyeti ve güveni tekrarladı.

Mustafa Akıncı da Genel Sekreter Ban ki Moon ile İstanbul’da yaptığı görüşmenin Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik bir motivasyonla yapıldığını söyledi.

ABD Yönetimi bir kez daha bu telefon görüşmesi ile Kıbrıs sorununu yakından takip ettiğini göstermiş oldu.

Görünen o ki bu tür görüşmeler devam edecek…