Adı arsa kendi tarla - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
KıbrısManşet

Adı arsa kendi tarla

SINIR YOK: Beş yıl önce evlenme hazırlığında olan gençlerin bugün çocukları var. Devlete peşinat ödeyerek aldıkları kırsal kesim arsalarının ise henüz sınırı bile gösterilmedi

 

PARSELASYON YAPILMADI: Kırsal kesim arsası diye verilen alanın tarladan farkı yok. Devlet aradan geçen 5 yılda bölgeye ne yol, ne su, ne elektrik ne de telefon altyapısı götürdü

 

ARSA VERGİSİ ÖDÜYORLAR: Hak sahipleri devletin yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle birçok mağduriyet yaşıyor. Verilen arsalara ev yapamadıkları için ya kirada ya da aile yanında yaşamalarına rağmen arsa için emlak vergisi de ödüyorlar

 Duygu ALAN

[dropcap style=”circle” bgcolor=”#0065ad”]S[/dropcap]osyal Konut Yasası çerçevesinde  Dikmen’de 89 hak sahibine 5 yıl önce dağıtılan kırsal kesim arsalarının halen daha parselasyonun yapılmaması tepkiye neden oldu.


Devletin ilgili makamlarına defalarca başvuruda bulunarak arsaların parselasyon yapılması isteyen Dikmenli gençlerin talepleri bir türlü karşılanmadı.

Hak sahiplerinin arsada istedikleri evi yaptırma imkanı var ancak, parselasyon yapılmadığından arsada altyapı da yok. Gençlerin eli kolu bağlı.

foto (7)

Çoğu çocuk sahibi oldu

Dikmen’de kırsal kesim arsalarının dağıtılmaya başladığı tarihte bekar olanların birçoğu ya nişanlandı ya da evlendi.

Hak sahibi birçok genç ise çocuk sahibi oldu. Gençlerin çoğunluğu yuvasını kurdu ancak halen daha çekirdek ailesi ile yaşamayı hayal ettiği evine kavuşamadı.

Kira ödüyorlar

Kırsal kesim arsasında hak sahibi olup da dünya evine giren birçok kişi bugün arsalarına ev yapamadıkları için yüzlerce lira kira ödüyor.

Birçok çift ise eşi ve çocuğu ile birlikte aile yanında kalıyor.

foto (27)

Özelden hizmet aldılar

Kırsal kesim arsalarının dağıtımı yapıldıktan sonra üzerlerine düşen yasal tüm yükümlülükleri yerine getiren hak sahiplerinin birçoğu, devlete yüzlerce sterlin peşinat ödediği halde özelden hizmet alarak arsasının sınırlarını belirledi. Ancak altyapı olmadığından evini inşa edemedi.

Vergi ödüyorlar

Dikmen’de kırsal kesim arsası hak sahiplerinin çoğu da evlerini henüz inşa etmemesine rağmen gerekli yasal yükümlülüklerini yerine getirdi. Hak sahipleri arsa için emlak vergisi de ödüyorlar

Gençler isyan etti

Kırsal kesim arsası hak sahibi gençler, isyan etti. Yaklaşık beş yıldır her üç, dört ayda bir yetkili makamların kapılarını çaldıklarını ancak birçok kez talepte bulunmalarına karşın arsanın parselasyon işlerinin dolaylı olarak da alt yapısının halen başlatılmadığını kaydetti.

Kendileri bu sorunu yaşarken Dikmen’de yine konut yapılması maksadı ile yaklaşık 4 ay önce dağıtılan diğer arsaların parselasyon işlemlerinin yapıldığını, söz konusu arsada hak sahibi olanların bazılarının ev inşaatlarına başladığını dile getirdi.

Gençler, “Üzerimize düşen yasal tüm işlemleri yıllar öncesinden tamamlamış olmamıza rağmen kırsal kesim arsasında devlet kendi yükümlülüklerini yerine getirmedi. Her başvurumuzda ötelendik, yetkililer o veya bu gerekçelerle bizleri oyaladı. Fakat yine bölgede dört ay önce dağıtılan arsanın bu gibi işlerinin tümü tamamlandı” dedi, “biz bu üvey evlat muamelesini kabul etmiyoruz” diye isyan etti.

Eylem kapıda

Kırsal kesim arsasında hak sahibi Dikmenli gençler, iyi niyetlerinin daha fazla suistimal edilmesine müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Gençler, bu işin peşini bırakmayacaklarını gerekirse bir eylem organize ederek tepkilerini daha sert bir ifade ile dile getireceklerini belirtti.

Peşinatın akıbetini sordular

Havadis’e konuşan hak sahibi bazı gençler de kırsal kesim arsası için devlete yüzlerce sterlin peşinat ödediklerini belirterek, parselasyon ve diğer altyapı çalışmalarının yapılması maksadı ile ödedikleri bu paraların nerede olduğunun veya nereye harcandığının açıklamasının da kamuoyuna yapılmasını istedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar