Basketbol Büyük Erkekler Ligi öncesinde Cumhuriyet Kupası takımların son hallerini, hem kendileri hem de bizlere göstermesi için büyük fırsat oldu. Bu turnuvada öne çıkan takım Koopspor oldu.
Geçtiğimiz transfer döneminde yıldızlarını kaybeden ancak aldığı gençlerle dikkat çeken Koopspor doğru yabancı tercihleri ile de hem turnuvayı kazandı hem de sezonun en büyük favorisi olma adayı gibi duruyor. Emrah Güven gençleri aldı ve onları takımdaki “Abiler” ile kaynaştırdı. Ayrıca Güven’in uzun araştırmalardan sonra getirdiği yabancılar Dallas Hunter, Desmond Raymond ve Bojan Petroviç, Koopspor’a büyük katkı vereceklerini gösterdiler. Özellikle Dallas Hunter bence şu anda ülkenin en iyi yabancısı konumuna geldi. Koop, Mert ve Doğukan gibi iki genç oyuncunun yanı sıra geçen sezonu sakat tamamlayan Burhan ve aldıkları üç yabancı ile hem turnuvayı kazandı hem de rakiplere gözdağı verdi. Koop bu ekibi bozmazsa ligin en büyük favorisi olduğunu söyleyebilirim. Emrah Hoca’yı tebrik ederim, hem yerli hem de yabancı transferlerle birlikte güzel bir takım yarattığı için.
Son şampiyon Yakın Doğu Üniversitesi favori olarak çıktığı turnuvayı ağır bir yenilgi alarak tamamladı. Hazırlık maçlarında sakatlanan Dotsan son finalde oynatıldı ama hazır gözükmedi. Yarı finalde takımın yıldızı Halil sakatlandı ve yaklaşık 1 ay yok. Ama bunlar Yakın Doğu’ya mazeret olamaz. Yakın Doğu ilk gün Doğu Akdeniz ve ikinci gün de Girne Amerikan’a karşı zorlandı ama tecrübesi ile kazandı ancak çekirge üçüncü kez sıçrayamadı ve koskoca finalde 29 sayı atarak geceyi tamamladı. Gökmen hoca bu kadro ile lige girecekse zorlanır. Rakipler güçleniyor. Yakın Doğu bir veya iki yabancı almalıdır. Bu alınacak isimler uzun pozisyonu ve forvet olmalıdır. Koop maçı gösterdi ki Yakın Doğu’lu oyuncuların dağınıklıkları Öder ve yukarıda oturan idarecileri korkuttu. Yeni ABD’li Troy Allen ilk iki gece takımı kurtardı ama son gece evlere şenlikti. Ama iyi kumaş olduğu kesin. Bence iki yeni yabancı takviyesi ve Halil’in geri gelmesi Yakın Doğu’yu ayağa kaldırır.
Gelelim turnuvada izlediğim ligin diğer takımlarına. Bu sezon lig zor geçecek. Girne Amerikan Üniversitesi bu sezon ki genç kadrosu ve aldığı tecrübeli oyun kurucusu ile iş yapar. Cafer Muhtaroğlu – Gökay İşkar ikilisi bu takımı ligde iyi yerlere götürürler. Uzun rotasyonunda alacakları 2.13’lük Nijeryalı takıma güç katar. Girne Amerikan Üniversitesi maç oynadıkça ve birbirlerine alışacak oyuncularla ciddi bir takım olacak. Bu takıma yapılacak takviyeler sonunda Girne Amerikan Üniversitesi çok takımın başını yakar.
Transfer ayında aldığı yerli yıldızlarla dikkati çeken ve transfer piyasasını yükselten Mapfree bu turnuvada yabancısız olunca fazla iş yapamadı. İlk gün Lefke Avrupa Üniversitesi’ne karşı zorlandı ancak ikinci gün Koop’tan yediği fark sonunda gösterdi ki Mapfree yabancı olmadan bu ligde bir şey yapamaz. Uzun oyuncu Charles Bronson 28 Kasım’da geliyor ancak iş onunla bitmez. Bir oyun kurucu ve bir de forvet alınmalı. Bu benim görüşüm. Onun için Mapfree yönetimi yabancı transferlerini bir an önce yapmalıdır. Bu arada transfer ayında ciddi paralar alarak bu takıma geçen Fehmi, Vedat ve Nevzat’ın kilo fazlaları açık şekilde görülüyor. Buna bir çare şart. Kercem işe şu anda takımın yıldızı durumunda.
Geçtiğimiz sezon MAGEM olarak ligde yer alan bu yıl ise Mağusa Gelişim Akademisi olarak ligde yer alacak olan Mağusa ekibinin iyi bir kadrosu var. Mağusa’da çok can yakarlar, play-off oynarlar mı bunu söylemek için henüz erken.
Gelelim son yılların kayıp takımı Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne. Doğu Akdeniz yönetimi ve Cüneyt Doğan bu yıl ciddi bir yeniden yapılanmaya gittiler. Bu turnuvada iyi bir görüntü çizdiler. Geçmiş yıllara göre toparlanan bir Doğu Akdeniz var. Daha iyi olabilirler. Mağusa deplasmanlarını gezi amacından çıkarmaları için daha çok yol almalıdırlar.
Bu sezonun ligdeki yeni takımı Lefke Avrupa Üniversitesi ise ayrı bir statüde ligde yer alacak. Lefke bölgesinin ligde olması beni de heyecanlandırıyor. Lefke’nin başında meraklı bir isim Çağdaş hoca var. Bu turnuvada zaman zaman iyi oynadılar. İyi oyuncuları var. Ligde ne yaparlar bilemem ama Lefke’nin zor deplasman olacağı kesin. LAÜ Rektörü ve bu takımı yaratanları tebrik etmek gerekir.
Bu arada ligde görev alacak saha içi ve masadaki hakemlerimizin yanında teknik komiserlerimiz için de bu turnuva test oldu. Hakemlerimiz de lige daha ciddi hazırlanmalıdır.
Bu yıl bizi daha zor bir lig bekliyor.
































