Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Kıbrıs

3 bin 645 memura 75.1 milyon TL ek mesai

Bertuğ Topal

75.1 MİLYON TL 3 BİN 645 KİŞİYE: Hazine ve Muhasebe Dairesi üzerinden aylık ek mesai ödeleri 2014 yılında 75.109.579 TL olarak belirlendi. Memur- işçi 17 bin 500 kişinin çalıştığı kamuda, ödenen 75.1 milyon TL ek mesai, sadece 3 bin 645 kişinin cebine gitti

ASLAN PAYI SAĞLIĞA: 75.1 milyon TL ek mesai tutarından en fazla payı sağlık çalışanları, sağlık çalışanları içinde de doktorlar aldı. Aylık ortalama mesai yapan kişi sayısının bin 67 rakamına ulaştığı Sağlık Bakanlığı’nda her ay 2 milyon 702 bin TL ek mesai ödeniyor
2.3 MİLYON TL DAHA: 2014 yılı içerisinde, 75.1 milyon TL ek mesaiye ilaveten, 355 bin 724 TL ek ders ödeneği, 367 bin TL sınav gözetmenliği ödeneği, 1 milyon TL seçim görevlisi ödeneği ve 565 bin TL de harcama ile ek mesai ödeneği, kamu maliyesi tarafından çalışana ödendi. 

 

Hazine ve Muhasebe Dairesi üzerinden aylık ek mesai ödemeleri 2014 yılında 75.109.579 TL olarak belirlendi. Memur-işçi 17 bin 500 kişinin çalıştığı kamuda, ödenen 75.1 milyon TL ek mesai, sadece 3 bin 645 kişinin cebine gitti.
2015 bütçesinde öngörülen ek mesai ödeneği ise 50 milyon TL olarak öngörüldü. Ancak, tedbir almadığı takdirde 2015’te ödenecek ek mesai 77 milyon TL’nin üzerine çıkacak.
İş vere katkıları da bu rakama dahil olurken, 75 milyon TL toplam 3 bin 645 kişiye ek mesai ödemesi olarak verildi.
2014 yılında verilen ek mesai ücretleri ağırlıklı olarak Sağlık Bakanlığı’na gitti. Sağlıkta bin 67 kişiye verilen ek mesai ücretleri toplam ek mesai ücretlerinin yüzde 43’üne denk geliyor.  Uzmanlar, sağlıkta ek mesaide aslan payını doktorların aldığını ifade etti. Diğer yandan ek mesai ücretlerinin yüzde 20.33’ü ise polise gidiyor. Üçüncü olarak ise Maliye Bakanlığı yer alıyor. Ağırlıklı olarak gümrük çalışanları yaptıkları ek mesailer karşılığı toplam ek mesailerin yüzde 14.69’unu alıyor.

Aslan payı sağlığa
2014 yılında ek mesai ödeneği alan 3 bin 645 personelden yüzde 43.18’i Sağlık Bakanlığı’na, %20.33’ü Polis Genel Müdürlüğü’ne, %14.69’u Maliye Bakanlığı’na ve %8.30’u ise Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na gidiyor. Personel sayısı bazında ise Sağlık Bakanlığı’ndan bin 67 kişi, Polis Genel Müdürlüğü’nden 966 kişi, Maliye Bakanlığı’ndan 461 kişi ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan 428 kişi ek mesai ödeneği aldı. Geriye kalan diğer bakanlıklardan ise 723 personel ek mesai aldı.

2 milyon TL ek ödeme var
2014 yılında kamu çalışanlarına ödenen ek mesainin yanı sıra 565 bin 908 TL Harcama ile ödenen ek mesai, 355 bin 724 TL ilk öğretim ek ders ödeneği, 367 bin 812 TL sınav gözetmenlik ödeneği ve seçim görevlilerine 1 milyon 17 bin TL ödendi. Tüm bu ödeneklerin ise bütçeye yansıması 2 milyon 307 bin TL oldu.

2015’te 50 milyon TL ayrıldı
2015’te bütçeye konan 50 milyon TL ek mesai ödeneği olduğu biliniyor. 2014 yılında 75 milyon ek mesai ödemesi olduğu düşünüldüğünde bütçede ayrılan bu kaynağı yetmeyeceği belirtiliyor.

2014 yılında 75.1 milyon TL ek mesai
2014 yılında kamuda ek mesaiye ödenen para 75 milyon 109 bin TL olarak hesaplandı. Bu ücretin fazlalığı konusunda hem sendikalar hem de hükümet hem fikir. Sendikalar yapılacak istihdamlarla bu ödeneğin azaltılabileceğini söylerken hükümet ise kalıcı bir çözüm önerisi arıyor.

Hükümetler gerekli istihdamı yapmıyor
Devletin ödediği ek mesailerin bu denli artmasındaki en büyük neden olarak gelmiş geçmiş hükümetlerin gerekli yerlere istihdam yapmamış olması gösteriliyor.
Hükümetin özellikle Sağlık ve maliyeye istihdam yaparak, vardiya sistemine geçmesi halinde,  ek mesai tutarının önemli oranda düşeceği öngörülüyor.

Öngörü sadece hafta sonu çalışanlara ek mesai verilmesi
Hükümetin izlediği politikalarla ek mesailerde bir azaltılmaya gidilmesi de sürekli gündemi meşgul ediyor. Hükümet tarafının yaptığı çalışmalar sonucunda öngörünün sadece hafta sonu çalışanlara ek mesai verilmesi yönünde. Ancak bu hedef bir türlü uygulamaya konulamadı.

***

Zeren Mungan ne demişti?

Maliye Bakanı Zeren Mungan, ek mesai konusunun KKTC bütçesinden ciddi bir rakama ulaştığını ifade ederek bakanlığı döneminde en başarısız oldukları konunun ek mesailer konusunda ilerleme sağlayamamak olduğunu söyledi.
Ek mesailerin 70-80 milyon TL’lere ulaştığını kaydeden Mungan, KKTC bütçe büyüklüğü içinde bu rakamın ciddi olduğunu belirtti. Mungan ek mesaiye ayrılan paranın yatırımlara ayrılan paranın iki katı olduğunu söyledi.
Bu yolla, kamunun vatandaşlarına adil davranmadığının da altını çizen Mungan, “Maalesef, bütçenin yüzde 80’iini kamu çalışanına maaş olarak veriyoruz” dedi.
Mungan, “En başarısız olduğumuz nokta, bu konuda çok başarısızız. Maliye açısından söylüyorum bunu. Ek mesailere bir şey üretemedik. Nedeni ise, ek mesailer 70-80 milyonlara ulaşan büyük rakamlar. KKTC Bütçe büyüklüğü içinde baktığımızda bu ciddi bir rakamdır. Yerel bütçeden yatırımlar için ayırdığınız kaynakların iki misli… 1 yıl içinde KKTC bütçesinde yerel kaynaklardan yatırım için ayırdığınız paranın iki mislini ek mesai için ayırıyorsunuz. Böyle abartılı, kabule dilemeyecek düzeyde bir rakam. Bu konuda Maliye Bakanlığı’nın yetkileri belli.
Bakanlık % 25’e kadar mesai veriyor normal uygulamada, yasa onu öngörüyor. Zorunlu hizmetlerle ilgili % 100’e kadar ek mesailerin verileceği imkanı var. % 100’e kadar olan yerler sağlık, gümrükler ve sivil havacılıktır. Maliye Bakanlığı tüm bakanlıkların yerine kendini koyamaz. Ek mesailerin 3’de 1’i veya daha fazlası sağlık için kullanılıyor. Bizim çok hassasiyet gösterdiğimiz iki konu var sağlık ve eğitim.
Ama itiraf edeyim ki bu konuda 2014 yılında başarılı olamadık” dedi.