2415 Kişiye Müebbet - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Perşembe, Mart 28, 2024
Dünya

2415 Kişiye Müebbet

2415 Kişiye Müebbet

İsrail Adalet Bakanlığı askeri danışmanı Yüzbaşı Naftali Smulowitz ziyaret esnasında, İsrail hapishanelerinde tutuklu Filistinli sayısının 4 bin 998 olduğunu ve bunlardan 2 bin 415'inin ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını söyledi.

Halen 600 Filistinli tutuklunun bulunduğu hapishanenin içinde, gazetecilerin hiçbir resim ya da fotoğraf çekmesine izin verilmedi.


Kapısında yapılan sıkı aramanın ardından içeri girilen hapishanede, Adalet Bakanlığı askeri danışmanı Yüzbaşı Naftali Smulowitz, İsrail genelindeki hapishanelerde bulunan Filistinli hükümlü ve tutuklular hakkında , "İsrail genelindeki tüm hapishanelerde 4 bin 998 Filistinli mahkum ve tutuklu var. Bunlardan bin 817'si Hamas'a, 3 bin 584'dü Fetih'e, 863'ü İslami Cihad'a, 395'i ise Marksist Leninist çizgideki Filistin Halk kurtuluş cephesine üye. Geriye kalanlar da marjinal gruplara dahil" dedi.

Hapishane ve şartları hakkında bilgi veren cezaevi müdürü Yakop Salom ise şunları söyledi:

"İçinde bulunduğumuz Ofer hapishanesinde tutukluların yüzde 30'u Hamas, yüzde 30'u Fetih, yüzde 15'i İslami Cihad üyesi, yüzde 10'u Filistin Halk Kurtuluş Cephesine üye. Geri kalanlar ise farklı marjinal grupların temsilcisi Filistinliler" diyerek, içerideki fiziki şartlar açısından cezaevinde tüm mahkûmlara her türlü kolaylığın sunulduğunu savundu.

Şalom, bu kolaylıklardan tutukluların sürekli olarak faydalanabilmesi için, cezaevi kurallarına şartsız olarak uyulması gerektiğini kaydetti.

YÜKSEK GÜVENLİK

Yakop Şalom, kurallara uymayanlara hücre cezası verildiğini, hücre cezasının ise mahkumun itaatsizlik şekline ve disiplinsizlik haline göre değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

İçeride açlık grevinde tutuklu ya da hükümlü olup olmadığı şeklindeki soruya ise Şalom, "Hayır burada açlık grevinde kimse yok" cevabını verdi.

Verilen bilgiye göre mahkumlar, sabah 06.00, öğlen 12.00 ve akşam 18.00'de tek tek sayılıyor. Hapishanede güvenlik tedbirlerinin çok sıkı alındığı gözleniyor.

Güvenlik kameralarıyla sürekli izlenen hapishanede Alman kurt köpekleri dikkati çekti. Gardiyanlar, Türkiye'den geldiğini belirttikleri Hamidiye marka su içtiklerini ve aynı sudan mahkumlara da verildiğini söyledi.

TAŞ ATAN ÇOCUKLAR

Adalet Bakanlığı askeri danışmanı Smulowitz, İsrail'de taş atan çocuklara 3 ay hapis cezasıyla beraber 3 bin şekele kadar para cezası verildiğini aktardı. Çocukların, ödeyemedikleri her bin şekel için fazladan 1 ay hapis yatmak zorunda kaldığını hatırlatan Smulowitz, cezaevindeki tutuklulara Filistin yönetimi tarafından ayda 300 şekel (150 TL) gönderildiğini, aileleri tarafından ise bin 300 şekele (650) TL) kadar para verilebildiğini dile getirdi.

Cezaevi yetkilileri, tutukluların yakınlarıyla 2 haftada bir 45 dakika görüşmelerine izin verildiğini, görüşmenin son 10 dakikasında ise aile fertleri ile fiziki temas kurulmasına da fırsat tanındığını söyledi.

Mahkum ve tutukluların avukatlarıyla görüşme haklarının sınırsız olduğu ifade edildi.

 

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar