2013 Paris’in En İyi Bageti Yarışması - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

2013 Paris’in En İyi Bageti Yarışması

Fransız kültürü denince akla ilk gelenlerden bir tanesi kuşkusuz Fransızların meşhur ekmeği baget. Önümüzdeki bir yıl boyunca, Elysee Sarayı’nın ekmeklerini kimin yapacağı geçtiğimiz hafta içinde belli oldu. Fransız Cumhurbaşkanı Francois Hollande kendinden önce gelen cumhurbaşkanları gibi tabii ki Paris’te pişirilen en güzel bageti yiyecek.
* * *
Paris kültürünün sembollerinden olan ve baget denilen çubuk şeklindeki hemen hemen hiç içi olmayan tümü kabuk olan ekmeği Fransızlar son derece ciddiye alıyorlar; nedir, nasıl hazırlanır, şekli, boyu nedir konularında bir milim bile ödün vermiyorlar. Bunun bir yansıması olarak Paris’in en iddialı 203 fırını tarafından hazırlanıp 2013 Paris’in En İyi Bageti Yarışması’na yollanan ekmeklerin 53 tanesi, yani dörtte birinden fazlası ağırlık ve boyları uygun değil diye yarışmadan diskalifiye edilmiş.
* * *
Katı kurallardan bir tanesi bagetin boyunun 55 ile 70 santim arasında olması. Ne 54,5 ne de 70,5 kabul ediliyor. Aynı şekilde “doğru yapılmış” bir bagetin ağırlığının 250 ve 300 gram arasında olması gerekiyor.
* * *
İlk aşamayı geçmeyi başaran 152 baget arasından en iyisini seçme görevi, profesyonel pastacı, daha önceki yarışmalarda kazananlar, başka ödül kazanmış ekmekçiler, yemek konusunda yazan gazeteciler ve fırıncılar derneğinin bürokratlarından oluşan ve üç kişilik panellere ayrılan jüri üyelerine verilmiş.
* * *
Değerlendirme yapılırken her ekmeğin tokluğu, kabuğunun esnekliği, iç kısmının gözenekli olup olmadığı, gözeneklerinin ne kadar büyük olduğu ve tabii ki lezzeti göz önünde bulundurulmuş. Jüri üyelerinin yaptığı değerlendirmelere göre her panelde ilk ona giren ekmekler ikinci raunda kalmış. İkinci rauntta ise jüri üyeleri aynı fırının yarışmaya soktuğu ikinci ekmeği yine aynı kriterlere göre değerlendirip bir daha sıralamış.
* * *
25 Nisan günü toplam üç saat süren ve bir jürinin iddiasına göre yenilen onca ekmekten dolayı en az 3000 kalori alınarak yapılan 2013 Paris’in En İyi Bageti Yarışmasını bu yıl kazanan 187 numaralı yarışmacı: Ridha Khadher.  52 yaşında ve Tunus doğumlu olan Khadher 15 yaşından beri ekmek yapıyor. Kazanan yarışmacının bir göçmen olması, Amerika ve Fransa gibi ülkelerde sık rastlanan, çok çalışarak “en Amerikan” veya “en Fransız” işlerde bile göçmenlerin nasıl başarılı olduklarını gösteren, klasik bir göçmen başarı hikâyesi.


Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar