100 kadından 75’i panik atak yaşıyor - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Sağlık

100 kadından 75’i panik atak yaşıyor

Panik atak (PA), ‘aniden, herhangi bir yerde ortaya çıkan şiddetli korku ve endişe nöbeti’ olarak tanımlanıyor. Rahatsızlık, başladıktana sonra çok hızlı şekilde, 10 dakika veya daha kısa bir sürede tepe noktasına ulaşıyor. Bazen 1-2, bazen 10-15 dakika, bazen de bir saatten uzun sürüyor.

Panik atağın ölüm korkusu yaşatan bir nöbet olduğunu aktaran Psikiyatri Uzmanı Dr. Aysun Genç Dişçigil, rahatsızlığın başlama yaşının geç ergenlik ve 20'li yaşlar olmakla birlikte, 25-45 yaş aralığında daha sık görüldüğünü söylüyor. Dişçigil, sorunun en çok da kadınları etkilediğine vurgu yaparak, "Her 100 kadından 75’inde panik atak sorunu var” diyor.


PANİK ATAK İLE PANİK OLMAK ARASINDAKİ FARK

“Şiddetli bir olumsuz olay yaşadığımızda veya tehdit hissettiğimizde aşırı telaşlanabiliriz. Bu yoğun endişeye panik denir” şeklinde konuşan Psikiyatrist Dişçigil panik atağın ise herhangi bir olay veya tehdit olmaksızın, beklenmeyen bir anda ortaya çıktığına vurgu yaparak, şunları söylüyor:

“Panik atak yaşayan kişi sadece yoğun endişe hissetmez. Aynı zamanda sanki kalp krizi gibi aniden gelişen bir hastalık yaşıyormuşçasına fiziksel tepkiler de hisseder. Kalp çarpıntısı, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, terleme, titreme, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, üşüme ya da ateş basması, el ve/veya ayakta uyuşma görülür. Ayrıca, çevresine veya kendisine yabancılaşma, kontrol kaybı hissetme, ölüm korkusu da fiziksel belirtilere eşlik eder. Bahsi geçen belirtilerden en az dört tanesinin varlığı bize panik atağı düşündürür.”

SEVDİĞİNDEN AYRILMAK PANİK ATAĞI TETİKLEYEBİLİR

Fiziksel bazı hastalıklar, genetik nedenler; beyin kimyasındaki değişimler ve duygusal travmalar panik atağa neden olabiliyor. Ayrıca kişinin hayatındaki önemli değişimler de sorunu tetikleyebilir. Örneğin; kişinin işini değiştirmesi, boşanması veya sevdiği birinden ayrılması, uzun yıllardan beri kaldığı evi değiştirmesi gibi etkenler de panik atağın ortaya çıkmasına yol açabiliyor.
BAZI ŞEYLERİN TERS GİTTİĞİNİ GÖSTEREN BİR SİNYAL

Panik atak yaşayanların sık sık hastanelerin acil servislerine başvurduğunu, hem duygusal hem de ekonomik yönden yıprandıklarını belirten Dişçigil, ilaçlarla tedavinin yanı sıra kişinin hayatında olan ve atağı tetikleyen durumların araştırılması gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Panik atak, ruhumuzda bazı şeylerin ters gittiğini gösteren bir sinyaldir. Ters giden durumların farkına varmak ve çözümlemek tedaviye büyük fayda sağlar.”

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar