Vatandaşa TÜK kazığı - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Salı, Nisan 30, 2024
KıbrısManşet

Vatandaşa TÜK kazığı

tarımtarım

Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere yüzde 3 fon uygulaması getirildi. Toplamda 109 kalemde uygulanacak olan fon hem üreticinin hem de tüketicinin cebini zorlayacak. Hedef, mali olarak dibe vuran Toprak Ürünleri Kurumu’na kaynak sağlamak

 

OPERASYON BAŞLADI: 19 milyon TL açık ile işlevsiz hale gelen Toprak Ürünleri Kurumu’nda “kurtarma operasyonu” için düğmeye basıldı. TÜK’ü mali çıkmazdan kurtarmak için Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere yüzde 3 fon uygulaması getirildi. Uygulama yürürlükte

 

HAYVANCI İSYANDA: Yüzde 3 fon uygulaması ile ham madde fiyatları serbest piyasada ortalama yüzde 5 artacak. Hayvan üreticisi, 810 TL olan mısırın tonunu bundan böyle 850 TL’ye, 950 TL olan ayçiçeği küspesinin tonunu bin TL’ye, bin 620 TL olan soyanın tonunu bin 700 TL’ye alacak

 

TÜKETİCİNİN CEBİNDEN: Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı ürünlere yüzde 3 fon uygulaması, tüketicinin cebini de etkileyecek. Sebzeden meyveye, süt ürünlerinden, deniz ürünlerine, baklagilden hayvan yemlerine kadar 109 kalemde yapılan yüzde 3 fon artışı, ithalatçı firmadan üreticiye zam olarak yansıyacak

Duygu ALAN

Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere yüzde 3 fon uygulaması getirildi.


Uygulamaya göre, 109 kalemden oluşan ürünlerin tümünün ülkeye ithalatında devlet ilgili ithalatçı firmadan yüzde 3 fon alacak.

İthal ürünlerinde yüzde 3’lük fon uygulaması ile piyasa fiyatları da yukarı çıkacak. İthalatçı firma fonu üreticiye ve esnafa yansıtacak, esnaf ise tüketiciye.

Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere uygulanacak yüzde 3 fondan elde edilen kaynak, Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) borçlarını ödemekte kullanılacak.

Son iki yıldır mali sorunlarla boğuşan kurumun son yapılan hesaplamalara göre belirlenen borcu 19 milyon TL.

Toprak Ürünleri Kurumu yetkililerinden alınan bilgiye göre, kurumun güncel borcu, kısa bir süre sonra tamamlanacak olan mali teftiş neticesinde belirlenecek.

Hayvan üreticisi eylem hazırlığında

Yem fiyatlarının bu kurak senede en az 62 kuruşa indirilmesini talep eden ve bu yönde bakanlık yetkilileri ile gerçekleştirdikleri görüşmeler neticesinde ciddi bir beklenti içerisine giren hayvan üreticileri, Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere yüzde 3 fon uygulaması ile şok oldu. Karar, dün itibari ile uygulanmaya başladı, hayvan üreticileri ayağa kalktı.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden yapılan açıklamada, yüzde 3 fon uygulamasının direkt ham madde fiyatlarına yansıyacağı belirtildi.

Açıklamada, hayvan üreticisinin her zaman TÜK’ün yanında oldukları ancak üreticinin ham madde fiyatlarına yapılan bu artışın altından kalkacak mali güce sahip olmadığı kaydedildi.

Birlikten yapılan açıklamasında, daha önceden bakanlığa ilettikleri 11 maddelik taleplerinin halen daha yerine getirilmemesine ek, yüzde 3’lük fon uygulamasını protesto etmek için üreticinin eylem hazırlığına girdiği ifade edildi.

mustafa naimoğullari copyNaimoğulları: Kabul edilemez

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Biriliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hayvan üreticisinin her zaman TÜK’ün yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini ancak, üreticiyi daha da büyük bir mali çıkmazın içerisine sokacak bir uygulamanın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Yüzde 3 fon uygulaması ile ham madde fiyatlarının serbest piyasada ortalama yüzde 5 artacağını kaydeden Naimoğulları, buna göre 810 TL olan mısırın tonunun bundan böyle 850 TL, 950 TL olan ayçiçeği küspesinin tonunun bin TL, bin 620 TL olan soyanın tonunun ise bin 700 TL olacağını söyledi.

Mustafa Naimoğulları, “TÜK geçen hafta ihaleye çıktı ve tonunu 56 kuruşa aldığı arpayı 65 kuruşa satıyor. Böyle kurak bir senede arpanın 60 kuruştan satılması lazım. Biz bunun mücadelesini verirken bugün Tarım Bakanlığı’nın ön müsaadesine bağlı tüm ürünlere yüzde 3 fon uygulaması yapılacağını öğrendik. Bu uygulama ham madde fiyatlarını da arttıracak. Yani zaten çıkmazda olan üretici, dibe vuracak” dedi.

Uygulama ile askıya almış oldukları eylem planını yeniden gündemlerine aldıklarını açıklayan Naimoğulları, “Hükümete ve ilgili bakanlığa 11 maddelik taleplerimizi daha önceden bildirmiş akabinde de eylem kararı almıştık. Ancak Türkiye’deki darbe girişiminden dolayı bu planımızı askıya aldık ve böylece taleplerimizi yeniden gözden geçirmeleri için yetkililere süre de tanımış olmuştuk. Ancak biz yem fiyatlarının düşürülmesi, taleplerimize açılım yapılmasını beklerken her geçen gün daha da kötüye gidildiğini gördük. Bu sebeple eylem planımızı yeniden gündeme aldık” diye konuştu.

Ratib: Geçici bir uygulama

Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) Müdürü Rağıb Ratib, TÜK’ün çiftçi ve hayvancının ihtiyacı olan yem ham maddelerini en uygun fiyatlarla temin etmek zorunda olduğunu ve kuraklık sonrasında bu tarz ürünlerde desteklemeleri yapabilmesi için kuruma bir kaynak oluşturulduğunu kaydetti.

Rağıb Ratib, “Biz bu kaynaklarla gerekli desteklemeleri kendi imkanımızla yapmaya çalışacağız” dedi.

Ratib, açıklamasında ayrıca kurumun son 2 yılda çok büyük bir borç yükünün altına girdiğini ve kurumun yeniden işler hale getirilmesi için söz konusu yüzde 3 fon uygulamasının getirildiğini belirtti

Rağıb Ratib, “TÜK’ün içine düşürülmüş olduğu durum ortadadır. TÜK son 2 yılda çok büyük bir borç yükünün altına girmiştir. Bizim kurumu işler hale getirebilmemiz için ve TÜK’ün çiftçi ve hayvancıya en iyi hizmet edebilir yapıya tekrar kavuşturulması için bu destek oluşturulmuştur. Bu yüzde 3’lük katkı Kurum işlevlerini yürütecek pozisyona gelene kadar geçici olarak verilmiştir” diye konuştu.

Rağıb Ratib, ayrıca TÜK’ün şuanda kağıt üzerinde 19 milyon TL bir açığı göründüğünü ancak bu bilançonun sağlıklı olmadığını kaydetti.

Ratib, “Sağlıklı bilanço, mali teftiş tarafından yapılan bilanço hesaplaması neticesinde ortaya çıkacak” dedi.

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar