Yoksullar kendi başlarının çaresine baksınlar! - Havadis Gazetesi | Kıbrıs Haber
Cuma, Mart 29, 2024
Köşe Yazarları

Yoksullar kendi başlarının çaresine baksınlar!

Kemal Akkan BatmanKemal Akkan Batman

Eşitlik aslında yoktur. İnsanlar doğarken ailelerinin sosyal statüleri ile dünyaya gelirler. Ailenin özellikle gelir durumu dikkate alındığında eşitlik o anda bozulur. Ne yazıktır ki eşitsizlik yalnızca bundan kaynaklanmıyor. Geleneksel eğitim sistemi sayesinde ‘eşitsizlik’ korunmaya devam edilir. Nitelikli eğitim! sadece ve sadece zenginler içindir. Geleneksel eğitim zenginlerin kaliteli eğitim alması ve statülerini korumaları için kurulmuştur ve o nedenle korunmaktadır. Kaliteli eğitim! alan zengin çocukları iş yaşamına katıldığında prestijli sosyal statüleri ‘kaparlar’ ve fakir aile çocukları da uzaktan bakar. Böyle gelmiş ve ne yazık ki böyle gider. Bu nedenle geleneksel eğitim yıkılıp, paramparça edilmelidir. Ama geleneksel eğitim o kadar güçlü kurulmuştur ki alt ve orta tabakadaki aileler bile onu arzu eder; inanılmaz bir çelişki.

Tarihsel olarak pek çok eğitimci, filozof ve biliminsanı geleneksel eğitime karşı çıksalar da halkı uyandıracak sayfalar dolusu bilgilendirici kitaplar, makaleler yazsalar da olmadı; çelişkili bir şekilde alt ve orta tabaka bile! hala daha geleneksel eğitimi arzular.


Johann Heinrich Pestalozzi (1746 – 1827) de geleneksel eğitimi yerden yere vuranlardan. Alt tabaka ailelerin çocukları için geleneksel eğitimin yıkılması için uğraşanlardan. Pestalozzi kendi çağındaki yoksul tabakaların eğitim alanında içinde bulundukları ‘sefaleti’ şöyle betimler*:

‘Şunu açıklamaktan kendimi alamayacağım. Okullarda uygulanan şekliyle gördüğüm öğretim, toplumun bütünü için olduğu gibi, alt tabakalar için de hemen hemen hiç bir işe yaramamaktadır. Tanıdığım şekli içerisinde bu öğretim, bana büyük bir bina gibi görünmektedir. Bu binanın en üst katı, gerçi yüksek ve mükemmel bir san’at içinde parıldıyor, fakat içinde pek az insan oturmaktadır. Orta katta oturanların sayısı daha çok ama bunları da üst kata, insana yakışır bir şekilde çıkarmayı sağlayacak merdivenler eksik… En alt katta ise çok büyük bir insan sürüsü oturmakta, ki aslında bunların güneşe ve iyi havaya, üst kattakiler kadar hakkı olduğu halde, bu iğrenç karanlıkta, pencersiz mağaralarda kendi hallerine bırakılmışlardır; bununla da kalmayıp, içlerinden üst katın ihtişamına bakmak için başını yukarı kaldırmak cesaretini gösterenlerin gözleri oyulmakta’*.

Bu sefalatin ortadan kaldırılması ve alt tabakada yer alan halkın bu acıklı yoksulluğunu önlemede karşılaşılan en büyük engel olarak da O , halkın cehalati ve aptallaştırılması olduğunu belirtir. Bu durumu da öşyle haykırır: Ey yoksul insanlar! Kendi başınızın çaresine bakmayı öğrenin. Bu dünyada size başka kimseden hayır yoktur.

Sosyal eğitimci payesi alan Pestalozzi 1770’lerde, geleneksel eğitimin sadece ‘zenginler için olduğunu söylüyordu. 21. Yüzyılda milyonlarca insan hala daha bunun farkında değil. Kendi vergileri ile ayrıcalıklı sınıf olan zenginlerin çocukları için yaratılan geleneksel eğitimin devamından yanalar.

Geleneksel eğitimin en karakteristik özeliği ‘seçmecilik’tir. Eğer seçme ve eleme sistemi varsa geleneksel zenginler eğitimi var demektir. Halkın vergileri ile ayrıcalıklı bir sınıf için örgün eğitim kademeleri kurulur. Devamında da zengin çocukları keliteli eğitime ve devamında prestijli mesleklere kapak atarlar.

Orta ve alt tabaka da onlara vergileri ile hizmet etmiş olur. Ancak kendi sefaletlerinin devamı için kendi ayaklarına kurşun sıktıklarının farkında bile değiller.

Buralarda da kolej, fen liseleri ve üniversitlere giriş sınavları ‘seçmecilik’ kriterinin en güzel örnekleridir. Peki geleneksel eğitim kime himet eder? Bu soruyu özellikle alt ve biraz da orta tabakanın kendi kendine sormasının zamanı geldi.

Prof. Dr. Kemal Aytaç (1998) Avrupa Eğitim Tarihi. İstanbul.Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları

Tepki göster
Bayıldım
0
Bayıldım
Huzurlu
0
Huzurlu
Hahaha
0
Hahaha
Üzüldüm
0
Üzüldüm
Hayran Kaldım
0
Hayran Kaldım
Facia
0
Facia
Web tasarım ve geliştirme : Baba Bilgisayar